Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká ekonomika zrychlila, ale očekávaného růstu v prvním čtvrtletí nedosáhla

Americká ekonomika zrychlila, ale očekávaného růstu v prvním čtvrtletí nedosáhla

26.04.2013 14:47, aktualizováno: 26.4. 15:38
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Aktualizováno

Růst amerického HDP se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšil, ale méně, než se čekalo. HDP podle předběžných údajů stoupl o 2,5 procenta (mezikvartálně, anualizovaně) namísto odhadovaných 3,0 procent. Růst ve čtvrtém kvartále minulého roku byl potvrzen na 0,4 procenta. Ekonomiku začátkem letošního roku táhla vzhůru spotřeba domácností, navýšení zásob a také investice, naopak brzdou byly vládní výdaje a zahraniční obchod.

Soukromá spotřeba v první čtvrtletí vzrostla o 3,2 procenta a překonala tak konsensus na úrovni 2,8 procenta. K růstu HDP přispěla ze základních složek zdaleka nejvíc, 2,24 procentního bodu. Údaje o maloobchodu i spotřebitelské průzkumy ukazovaly na ochabování spotřeby v březnu, nakonec tento vliv ale nebyl tak velký a spotřebitel zůstal hlavním tahounem. Oproti předchozímu kvartálu hodně zrychlily výdaje za služby, zatímco u zboží sledujeme zpomalení.

Slušně k růstu HDP přispěla také změna zásob a to jedním procentním bodem. Z větší části šlo o zásoby zemědělských plodin. Zásoby tak korigovaly propad z předchozího kvartálu. Investice do fixních aktiv stouply o 4,1 procenta po výrazném 14procentním růstu ve 4Q 2012. Dvouciferně rostly investice do staveb, mírněji také stouply investice do vybavení a softwaru.

Hlavní brzdou ekonomiky byla znovu vláda, která snížila výdaje o 4,1 procenta. O kvartál dříve to bylo -7 procent. Na vládních výdajích se negativně projevují výrazné úspory v obraně, které podtrhlo březnové spuštění plošných škrtů po nedohodě na řešení fiskální otázky mezi hlavními politickými stranami. Výdaje na obranu spadly o 11,5 procenta po 22,1procentním propadu ve 4Q 2012. Jen tato položka snížila HDP o 0,6 procentního bodu, vliv vládních výdajů celkově byl -0,8 procentního bodu.

Zahraniční obchod ekonomiku po celý loňský rok táhl vzhůru, letos tomu je naopak. V prvním kvartále rostl vývoz o 2,9 procenta, dovoz o 5,4 procenta. V obou případech přichází růst z nižší srovnávací základny, poté co obrat na obou stranách ve 4Q klesl. Zatímco u dovozu, který byl dynamičtější v oblasti služeb, opět dostáváme příznivou zprávu o spotřebitelské poptávce, na vývozu se projevila slabost Evropy a pomalejší Čína.

Data o HDP jsou slabší než odhady, ale nelze je označit za vyslovené zklamání. Pozitivním momentem je silný růst soukromé spotřeby a stále solidní růst investic i z vysoké základny minulého kvartálu. Hlavní negativní vliv vlády nepřekvapí, při naplánovaných škrtech bude dál pokračovat. Stejně tak zhoršení na poli exportů je v souladu s posledními zprávami z klíčových ekonomických oblastí. Nová čísla dál tlumí očekávání o tom, že by Fed mohl v dohledné době ustupovat od QE3; taková očekávání však jsou už hodně nízko. Vliv dnešních dat na finanční trhy je nevýrazný.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data