Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Francie chce ekonomickou vládu eurozóny a věří v obrat v druhém pololetí

Francie chce ekonomickou vládu eurozóny a věří v obrat v druhém pololetí

17.05.2013 9:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Francouzský prezident François Hollande dnes navrhl vytvoření společné ekonomické vlády pro země eurozóny. Tyto státy by podle něj měly mít mimo jiné společný rozpočet, daňový systém a také prezidenta. Cesta k větší ekonomické jednotě může zabránit rychlému konci Evropské unie, řekl Hollande na tiskové konferenci bilancující jeho první rok v prezidentské funkci.

Socialistický prezident během dvě a půl hodiny trvající schůzce s novináři odmítl kritiku, že jeho země pod tlakem domácích ekonomických problémů vyklízí svou dříve zásadní pozici tahouna evropské integrace. Podle něj by ke klíčovým změnám v EU mělo dojít během dvou let. "Jestliže Evropa zůstane v současném stavu, může to znamenat konec projektu," prohlásil Hollande.

Francie prý nechce, aby Británie a další státy používající vlastní měnu z unie vystoupily, avšak 17 států platících eurem by mělo rychle přikročit k dalšímu ekonomickému propojení. "Dovedu pochopit, že ostatní se nechtějí přidat (ke společné měně). Ale nemohou zastavit eurozónu v postupu vpřed," řekl.

Budoucí ekonomická vláda bude podle něj schopná harmonizovat daňové a sociální politiky jednotlivých států, konzultovat s nimi jejich zásadní politická a ekonomická rozhodnutí či efektivně bojovat proti daňovým podvodům.

Hollande přitom uznal, že v otázce užšího ekonomického propojování eurozóny může narazit na odpor Berlína, který nechce prohlubovat rozdíl mezi oběma skupinami států uvnitř unie. Francouzský prezident také podpořil chystaný plán Bruselu v boji proti rostoucí nezaměstnanosti mladých lidí nebo pokračování přechodu evropských zemí na obnovitelné zdroje energie.

Ekonomika v druhém pololetí poroste

Francouzský ministr financí Pierre Moscovici předpokládá, že francouzská ekonomika se vrátí k růstu v druhé polovině tohoto roku. Podle údajů za první čtvrtletí, zveřejněných tento týden, se propadla do mírné recese.

"Domnívám se, že se (růst) vrátí během druhé poloviny roku 2013," řekl dnes Moscovici rozhlasové stanici RTL. Prezident François Hollande včera prohlásil, že celkový růst HDP v letošním roce bude nulový. Vláda nyní oficiálně počítá s růstem 0,1 procenta.

Francouzský statistický úřad INSEE ve středu oznámil, že v prvním čtvrtletí druhá největší ekonomika eurozóny poklesla o 0,2 procenta, a vstoupila tak do nové recese, protože tento vývoj zopakovala druhé čtvrtletí za sebou. V předchozí recesi byla Francie spolu s celou eurozónou během finanční krize v období 2008-2009. Zemi trápí rovněž rekordně vysoká míra nezaměstnanosti, která dosahuje téměř 11 procent.

V prvních třech měsících roku bylo v recesi devět ze 17 zemí eurozóny a na tento seznam se nově dostala Francie. Německo, které je největší ekonomikou zemí eura, sice obnovilo mírný růst a recesi se těsně vyhnulo, vyrovnat pokračující propad zemí jižní Evropy zasažených dluhovou krizí to ale nestačilo.

(Zdroj: ČTK, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data