Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo: Přirážka na

Německo: Přirážka na "zelené" energie příští rok stoupne o 18 %. Merkelová volá po změně garancí

15.10.2013 13:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Zelená" energie bude pro německé domácnosti příští rok zřejmě opět o něco dražší. Provozovatelé rozvodných sítí dnes oznámili, že příspěvek na podporu obnovitelné energie se v Německu v roce 2014 zvýší téměř o pětinu, z letošních 5,23 centu (1,3 Kč) na 6,24 centu (1,6 Kč) za kilowatthodinu. Běžná domácnost se spotřebou 3500 kWh tak bude za energii z obnovitelných zdrojů platit ročně zhruba 40 eur (1024 Kč) navíc, napsala agentura Reuters. Zdroje deníku deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung před týdnem uvedly, že podpora pro příští rok bude na úrovni 0,063/kWh. 

Příplatek na obnovitelné zdroje energie byl v Německu zaveden v roce 2000 s cílem pomoci subvencovat přechod z tradičních zdrojů na zdroje obnovitelné. Poplatek má sloužit k podpoře nových technologií pro získávání energie z obnovitelných zdrojů jako vítr nebo slunce, které ještě nedokážou konkurovat konvenčním zdrojům energií. Rozvoj zelených energií ale zvyšuje cenu elektřiny pro odběratele v zemi, která hodlá do roku 2022 zavřít všechny své jaderné elektrárny. 

Zvýšení ekologického poplatku pro příští rok je menší než nárůst o 47 procent, který nastal v letošním roce. Rostoucí ceny za elektřinu ale budou znamenat problémy pro vznikající německou vládu. Některé politické strany a společnosti požadují snížení subvencí a s nimi spojené finanční zátěže. 

Podle kancléřky Angely Merkelové je nyní prioritou především pozměnit normy, podle kterých mají výrobci solární nebo větrné energie garantované výkupní ceny. Ty jsou vyšší než ceny na trhu a rozdíl se promítá do ceny proudu pro koncové zákazníky v podobě takzvané zelené přirážky. Od ní jsou však osvobozeny firmy odebírající velké množství elektřiny, aby se nesnižovala jejich konkurenceschopnost na trhu. Břemeno tak leží do velké míry právě na domácnostech. Merkelová před zářijovými parlamentními volbami slíbila, že v případě svého znovuzvolení štědrý systém dotací pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů omezí. 

"Zvýšení příplatku na energie z obnovitelných zdrojů je jasný signál pro příští vládní koalici," uvedli Joachim Pfeiffer a Marie-Luise Döttová, mluvčí kancléřčiných konzervativců, kteří volby vyhráli a nyní hledají koaličního partnera. 

Systém podpory obnovitelných zdrojů v Německu se nejspíš po vytvoření nové německé vlády dočká úprav. Všechny parlamentní strany se totiž shodují na nutnosti reformy příslušného zákona, liší se však v názoru na její podobu. Nevoli vyvolávají zejména četné výjimky z placení ekologické přirážky pro průmyslové podniky a firmy, aby se nesnižovala jejich konkurenceschopnost na trhu. O to více ale pak musí za proud připlácet domácnosti. Za snížení příspěvku na obnovitelné zdroje lobují také zástupci energetických podniků, kteří se kromě této zátěže nyní potýkají s klesajícími velkoobchodními cenami elektřiny.

Německo má v plánu do roku 2030 získávat až 50 procent elektřiny právě z obnovitelných zdrojů. To je mnohem ambicióznější plán, než má Evropská unie. Ta počítá do roku 2020 s nárůstem tohoto objemu na 20 procent.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení