Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké oživení tvoří dva světy: část společnosti stále vězí v recesi

Americké oživení tvoří dva světy: část společnosti stále vězí v recesi

21.11.2013 21:12
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americká ekonomika se od posledního propadu z let 2007-2009 rozjela dvěma směry. Na jedné koleji postupuje jakés takés oživení, lze hovořit o zvětšování bohatství, větší pracovní jistotě a posilující důvěře v budoucnost. Druhá kolej je odstavná – s vysokou nezaměstnaností, rozmáhající se chudobou a zvětšujícím se zaostáváním za zbytkem. Nezdá se přitom, že by se ony koleje v brzké době měly setkat, nebo alespoň přiblížit.

Navzdory tomu, že největší ekonomika světa v uplynulých třech letech setrvale tvoří nová pracovní místa a víc než čtyři roky vykazuje růst, mnoho Američanů o zotavení může hovořit jen stěží. Mírné zpoždění v růstu životní úrovně u části populace není po recesi žádná zvláštnost, zpravidla se ale s časem odstup zmenšuje. Ne tak po největší finanční krizi za posledních 80 let.

Nezaměstnanost mezi mladými lidmi téměř vždy po hospodářském propadu klesá pomaleji než v případě starších a zkušenějších pracujících. Po recesi v roce 2001 trvalo šest měsíců, než se mezera mezi mírami nezaměstnanosti v demografických kohortách do 25 let a mezi 25 a 54 lety vrátila na dlouhodobý normál. V případě tvrdší recese z počátku 90. let minulého století to trvalo 30 měsíců. Od konce posledního poklesu HDP už uplynulo 52 měsíců a rozdíl mezi nezaměstnanostmi se sotva zúžil.

Lidem se slušnějším zaměstnáním rostou mzdy, i když pomalu, a hrozba výpovědi ustoupila na nejnižší úroveň za poslední roky. Řada rodin splatila dluhy a rostoucí hodnota jejich domů a akciových kont jim dodává na optimismu.

Pro mnoho jiných – mladých, méně kvalifikovaných či nezaměstnaných – se situace od krize prakticky nezměnila. Firmy nenajímají – a když už práci nabízí, je to ve většině případů za minimální mzdu a na částečný úvazek. Zvyšování platů je velká rarita, zčásti proto, že i o to nejpodřadnější místo se uchází tolik zájemců, že jejich vyjednávací síla se rovná nule.

Potvrzují to poslední statistiky ministerstva práce za říjen. Zaměstnavatelé v soukromém sektoru vytvořili solidních 204 tisíc pracovních míst, z nichž ale víc než třetina připadla na restaurace a maloobchod s nízkými platy. Přes osm milionů Američanů pracuje na částečný úvazek, jelikož lepší uplatnění sehnat nemohou. Ze 2,3 milionu míst vzniklých v uplynulých 12 měsících jich 35 % nabízí hodinovou sazbu v průměru pod 20 USD. Ještě hůř na tom jsou ti, kteří navzdory schopnosti pracovat přestali mít zájem a z trhu vypadli úplně. Jejich podíl v říjnu vystoupal na 35leté maximum. Celkový počet zaměstnaných je o 1,5 milionu nižší než před začátkem recese.

Rozdíly jsou vidět na ukazatelích spotřebitelské důvěry. Zatímco v domácnostech s ročním příjmem nad 50 tisíc USD (1 mil. Kč) hodnota v posledních 18 měsících setrvale roste (i když zaznamenala mírný výkyv kvůli říjnové paralýze federálních úřadů), v domácnostech s nižšími příjmy spotřebitelská důvěra stagnuje. Podle společnosti RBC Capital Markets, která průzkumy provádí, vzniklá propast dostoupila největší šířky v historii. „Pokud se podíváte na lidi se středoškolským či nižším vzděláním, ti stále vězí v recesi,“ tvrdí hlavní ekonom RBC Tom Porcelli. Nezaměstnanost mezi lidmi se základním vzděláním činí 11 %, u vysokoškoláků je to 3,8 %.

Dvojkolejnost oživení není špatnou zprávou jen pro ty, kteří uvízli v odstavném pruhu, ale i pro ekonomiku jako celek. Mnoho rodin se nemůže dovolit víc než základní položky. Spotřebitelské výdaje po odečtení inflace v září vzrostly jen o 0,1 %. Banka Morgan Stanley očekává, že letošní svátky budou co do nákupů nejhorší od roku 2008.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, USDL) 

 


Čtěte více:

Průmyslová výroba v USA za říjen klesá po lepším výkonu v předchozích měsících
15.11.2013 15:29
Výroba v americkém průmyslu se v říjnu snížila o 0,1 procenta, zatímco...
Americký maloobchod se překvapivě silně zvedl po zářijové stagnaci
20.11.2013 14:42
Maloobchodní tržby ve Spojených státech se za říjen zvedly o 0,4 proce...
Inflace v zámoří klesá na jedno procento, meziměsíčně ceny klesly
20.11.2013 14:57
Index cen spotřebitelů se v USA za říjen snížil o 0,1 procenta, přičem...
Fed překvapil a trhy poslal níž: Brzké omezení QE možné se silnými daty
20.11.2013 20:45
Americké akciové indexy smazaly zisky a euro prohloubilo propad k dol...

Váš názor
  • anebo Karle tohle
    22.11.2013 6:00

    Aktivita v americkém zpracovatelském sektoru se po říjnovém zpomalení zlepšila a tento měsíc se dostala na nejvyšší úroveň za osm měsíců. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu,
    multi
  • Tak já nevim karle........
    22.11.2013 5:53

    Čemu tady už věřit, když hned vedle se dočítám od kolegy Pavla Mokoše že ".... americké trhy přerušily sérii tří poklesů v řadě, když pozitivně reagovaly na lepší makrodata z trhu práce. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti poklesly v minulém týdnu na 323 tisíc, zatímco analytici očekávali jejich pokles na 335 tisíc......" atd.atd. Založte si účet na Patrii a máte po starostech s penězi. Oni to už zařídí aby jste brzy neměli žádné, jak jsou chytrý. Problém ale je, že je tam každý chytrý trošku jinak. Sell in maz and go away Můhehe he he.
    Kšá
  • Jakés takés oživení :o))))))))
    22.11.2013 0:29

    ".....Americká ekonomika se od posledního propadu z let 2007-2009 rozjela dvěma směry. Na jedné koleji postupuje jakés takés oživení, lze hovořit o zvětšování bohatství, větší pracovní jistotě a posilující důvěře v budoucnost......" ........jedině opravdu znalý a nestranný Patricijec může napsat takovou hloupost v době kdy americké trhy dosahují a překonávají historická maxima skoro denně. Děkujeme pane Trejbale. Na první pohled je patrné na které straně barikády stojíte. Ještě to dopln'te obrázky, chudých nezaměstnaných stojících před rozpadávajícim se domem, jaké známe z učebnic z padesátých let :o)))))). Kéž byste raději psal něco o místní ekonomice, lidech hledajících práci a tunelech bývalých soudruhů, vyřizujícich si svoje účty střílením.
    multi
    • Re: Jakés takés oživení :o))))))))
      22.11.2013 9:09

      Navrhuju, aby Česko poskytlo USA humanitární pomoc. Pracovat za méně než 20 USD na hodinu je opravdu nedůstojné.
      Josef
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data