Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mládek: Temelín by mohla dostavět státní firma. Ukončí ČEZ tendr bez vítěze?

Mládek: Temelín by mohla dostavět státní firma. Ukončí ČEZ tendr bez vítěze?

13.03.2014 8:47, aktualizováno: 13.3. 9:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Dva nové bloky Jaderné elektrárny Temelín možná nakonec místo ČEZ postaví státní firma. Hospodářské noviny (HN) dnes napsaly, že ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) potvrdil úvahy o takovém postupu. Aktivity spojené s dostavbou by byly vyděleny do samostatné, čistě státní společnosti. ČEZ by se tím zbavil rizik spojených s investicí.
 
"Ano, ale v tuto chvíli bych přípravné práce velmi nerad komentoval," řekl Mládek na dotaz, jestli se na případném vyčlenění tendru do takové státní firmy pracuje. Firma by podle něj neměla minoritní akcionáře a nemusela by se bát soudních sporů, ale "potíž je v tom, že namísto garance výkupní ceny tu bude klasická vládní garance". Podle zdrojů HN a týdeníku Ekonom je nejpravděpodobnější, že ČEZ nejpozději v červnu ukončí tendr na dostavbu Temelína bez výběru vítěze, potom by prý mohla vzniknout nová státní firma, která by měla za úkol nové bloky postavit. A pak by se vypsala nová soutěž, dodává deník. 

Soutěže o dostavbu se nyní účastní americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu předloni v říjnu z tendru vyřadil ČEZ s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Americký Westinghouse, který z loňského předběžného hodnocení nabídek vyšel jako favorit temelínského tendru, by si dle HN přál jiný postup - vybrat vítěze soutěže až poté přemýšlet, jak dál. "Výsledek tendru je možné využít i v případě změny vlastnické struktury temelínského projektu," uvedl pro list výkonný ředitel Westinghouse v ČR Pavel Janík.

Převod projektu na jiný právní subjekt dle HN připouští také Státní úřad pro jadernou bezpečnost, ale nebude to prý jednoduché. "Každý investor musí prokázat, že má dostatečné finanční a personální kapacity pro výstavbu a provoz jaderné elektrárny," poznamenala pro list předsedkyně SÚJB Dana Drábová.

Dva nové bloky temelínské elektrárny mají víc než zdvojnásobit její výkon, který činí 2000 megawattů. Stavba má být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let. Jde o zakázku za několik set miliard korun.

(Zdroj: HN, čtk)


Váš názor
  •  
    13.03.2014 11:50

    Navrhuju řešení. Postavit nový Temelín a el.využít na svícení na panely fotovoltaiky
    Homo
    • Určitě
      13.03.2014 12:55

      a podporu OZE na 1000 Kč/MWh. Jedině tak udržíme trend s EU a rozvojem OZE. Jen bych nesvítil a rovnou pustil EE přes počítadlo dodané energir OZE do sítě. Vyhnuli bychom se zbytečným ztrátam způsobené nepředvídatelnými přírodními živly jako vitr, voda nebo zima.
      Medium2
      • Re: Určitě
        13.03.2014 13:51

        Tak tuhle smyčku už většina podvodných FVE provozuje a dokáže ji postavit i "mladý elektromechanik" na základce. Přivedou si z jiné přívodky 220V a jednoduchým způsobem přes měnič propustí do vnitřní FV obvodu 12V a opět přes legální měnič ven do "veřejné" sítě. Na přívodce zaplatí 5,- za KWh a protává za 12,- díky poplatku OZE. Vitásková to ví, Urban to ví, všichni to vědí a hajzli v justici drží solidárně s mafií hubu. A my platíme a likvidujeme si vlastní průmysl a prodražujeme si život. A několik hajzlů Klausova neomaleného střihu si mastí kapsy dalšími miliardami.
        Jesse
        •  
          13.03.2014 15:34

          .......ale proč do toho pleteš klause? kdyby byl u moci on, rozhodně by to nedopadlo tak, jak to je a jak to vcelku správně popisuješ, taky ods má na tom menšinový podíl - prostuduj si, kdo a jak o podpoře energetiky z obnovitelných zdrojů hlasoval......nebudu tě napínat, socani to byli...
          keris
          • Keris, vysvětlím
            13.03.2014 15:40

            Psal jsem o lidech Klausova střihu, nikoliv konkrétní vinu Klause. Byl to Klaus, kdo přivlekl do země neuvěřitelně naduté manýry a neomalenost. Ty jeho metody se mezi galerkou ihned s úspěchem uchytily... a pokračují dodnes.Toliko souvislost na tvůj dotaz:-) BTW: je mi známo, že schválení zákona o OZE mají na svědomí socani a ODS protestovali tak vehementně, že největší počet vlastníků FVE napočítáš právě mezi nimi. Udělali z lidí totální blbce. Na oko nesouhlasili a nejvíce z toho vytěžili.
            Jesse
  • parazite zavři se do blázince
    13.03.2014 11:33

    a přestaň škodit, jestliže má být cena elekt. z toho megaprojektu za 3 násobek než je současná cena tak o tom může uvažovat jen degen. A pokud někdo věří tomu, že to bude stát 300 mld tak i ve Finsku to už vychází na 3násobek původního rozpočtu takže pak ta elektřina bude 9x dražší takže to bude díra jako hrom a nakonec bude muset platit DPH i Kalka a vyšší. Jo a nejlepší jsou kecy politiků s výhledem na 30 let když nevidí ani na 4 dopředu. Před 30 lety nikdo neměl o solárech tuchu a dnes pokrývají celkem slušnou část spotřeby a poslední argument proti, za posledních 5 let se potřeba el. o moc nezvedla a objem odpovídající kapacitě současného Temelína se vyváží tak ať jdou raději kopat brambory :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: parazite zavři se do blázince
      13.03.2014 11:39

      Jso na smrtelném omylu. FVE dnes pokrývají celkem 2% spotřeby. Opravdu si myslíš, že je to slušná budoucnost? OPAKUJI - pouze 2% s celkové produkce !!! Pokud by se zastavil život ve všech oblastech průmyslu, zábavy atd... ve večerních a nočních hodinách, mohl by ses dívat na televizi při svíčkách :-))) Ty solárka ovšem nenakrmí ani vysílání několika málo TV stanic v denních hodinách. Už se hoši proberte !!! Za tuto ubohost ovšem spolykají od každého spotřebitele 500,- za 1 MWh. Trochu zvrhlost, nemyslíš?
      Jesse
      •  
        13.03.2014 15:24

        Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v ČR činí ke konci roku 2013 14,5 %.
        1
        •  
          13.03.2014 15:45

          OZ ano, ale včetně větrů a vody. Samotné FVE pouze 2%.
          Jesse
        •  
          13.03.2014 15:30

          No, v tom je ale ešte takých 8% starej komunistickej vody, nie?
          Šaňo
          •  
            13.03.2014 15:43

            Kdepak 8%. Hydroelektrárny tvoří na obnovitelných zdrojích více než třetinu.
            ..
            •  
              13.03.2014 16:02

              Jáj, čiže iba taký 5% produkcie elektriny je v ČR z vody, to sa ma zdá málo, veru hej
              Šaňo
      •  
        13.03.2014 12:11

        jo a soláry mi taky ser..u ale to je přesně tak když se to nechá na politicích, soláry bych nezatracoval, u nás je to normální tunel a vlastizrada a kdyby měli soudci koule tak by to zrušili jako zákon odporující dobrým mravům
        Mike -Green D. is killing Europe
      •  
        13.03.2014 12:08

        OK mi to nakrklo, tak upřesním, "u nás" myslím v Evropě, v ČR se cena elektřiny dávno neurčuje, "solárka" byl příklad celkově myslím energ.z obnovitelných zdrojů a ta dělá v D už 24%, nicméně fakta jsou jasná páč je energie již dnes drahá tak se jak podniky tak dom.snaží šetřit, proto je poptávka po tech.s nižší spotřebou a asi nikdo nečeká že bychom v EU stavěli nové ocelárny :o) "na cestě" je i US plyn z břidlic, takže jsou to kydy betonové lobby a jde jen o prachy a to o prachy nás daňových poplatníků, mimochodem loni jsme vyvezli skoro 1/3 vyprodukované energie a po odečtění dovozu to je čístý vývoz cca 25%, nejsem greenpeacák, ale štve mi když někdo blafe a nepoužívá selský rozum, když je to tak výhodné tak OK ale každému kdo pro to zvedne pazouru bych nechal podepsat záruku jejich majetkem bys viděl jak by měnili názor, ale když teče "ze státního" tak je to netankuje.
        Mike -Green D. is killing Europe
      •  
        13.03.2014 12:03

        ....to není trochu zvrhlost, to je strašná zvrhlost, za kterou by měli zelení šílenci být vystřeleni na mars .- a to se ještě neví, jak se ty fv panely budou likvidovat, až jim skončí životnost....
        keris
  • Jáj, Jasejko, pamätáš sa
    13.03.2014 11:08

    ako som ti ja nedávno favorizoval práve tento variant, pri zdôraznení nepotrebnosti výberového riadenia pri vzniku novej štátnej spoločnosti pre stavbu Temelín II? Jáj, a všetky zakázočky peknučko v rukách politikov. Jáj, dobre to má ten eštébácký čobol vymyslené, presne maďarský model, veru hej, dobre ja vždy hovorievam.
    Šaňo
    • Re: Jáj, Jasejko, pamätáš sa
      13.03.2014 11:12

      Ale ten stbácký čobol se narozdíl od tebe naučil česky.
      ..
      •  
        13.03.2014 11:19

        Tedy určitě daleko raději Šaňovu slovenčinu než nějakou jazykovou zparchantělinu...
        Kalka.
        •  
          13.03.2014 13:15

          Tak "slovenčina" i "zparchantělina" jsou taková pěkná česká slova. Dokonce v té větě není ani přísudek. Zanechej lingvistických hrátek a věnuj se raději DPH, v tom exceluješ.
          ..
        •  
          13.03.2014 11:27

          Jáj, ja Ťa zdravím, Kalka. Stále ja sledujem Tvoj boj, ako by bol Moj, už som sa dávnejšie vyjadril, no musím zopakovať, ani ja DPH neplatím, veru tak.
          Šaňo
      •  
        13.03.2014 11:17

        Ja hovorím lepšie po česky, ako ten eštébácký čobol.
        Šaňo
        •  
          13.03.2014 11:44

          To vidím. Správně česky tam máš v podatě jen slovo "ten". Ale začal jsi velkým písmenem a zakončil větu tečkou. To bych považoval za mírný pokrok.
          ..
          •  
            13.03.2014 11:52

            Jáj, ešte by som sa ja aj stavil, že hovorím po česky lepšie ako ty hm, veru hej.
            Šaňo
            •  
              13.03.2014 12:18

              Nietreba sa stávať. Aj po mongolsky umieš lepšie, aj kradnúť kuratá aj šalát z drevokocúrika. Ja viem. Jáj, veru tak.
              ..
              •  
                13.03.2014 12:33

                Jáj, dobre ti ide slovenčina, aj rómština ti pôjde. Vidno, že Česká republika bude čo skoro multikultúrna a až budú Česi kradnút iba toľko ako my Cigoši, bude tuna raj na zemi, veru hej, dobre ja hovorím.
                Šaňo
                •  
                  13.03.2014 12:37

                  Zatial umiem iba "čórka", lebo ho veľa užívátě.
                  ..
                  •  
                    13.03.2014 12:59

                    Vidno, že som ťa za tu slovenčinu prechválil, no hlavná vec, že rozvíjaš s naším etnikom kultúrnu spoluprácu a tvorbu. Bolo by dobré, keby už tvoje pravnúčence boli z polovice Cigoši, veru tak.
                    Šaňo
  • co bude když ?
    13.03.2014 10:26

    Tak si zkusme představit situaci, že jakási státní firma ten Temelín dostaví (bude určitě dražší a bude to trvat kurva dlouho, ale postaví ho).Budeme mít zdroj cca 2000megawattů , který bude velice pravděpodobně prodělečný, což by Čezu nemuselo na první pohled vadit, oni si ho možná jen budou pronajímat. Ale co bude Čezu vadit hodně je, že tu bude obrovský nový zdroj, který bude muset běžet stále na 100% aby prodělek z něho byl co nejmenší. No a to by znamenalo, že tu bude přetlak silové elektřiny, a jaký vliv to bude mít na cenu si každý asi domyslí. Navíc bych moc nepočítal, že Němci si odstaví svoje jaderky, aby pak vesele brali proud z jaderek za sousedovic hranicemi.
    fojta
    • Re: co bude když ?
      13.03.2014 10:47

      Podle mého názoru nebereš v úvahu změnu podmínek na trhu v budoucnu. To co píšeš by byla pravda při stávajících podmínkách na trhu s elektřinou. Nevěřím, že tato situace, kdy ceny elektřiny jsou zdeformované a tím zcela odtržené od svých fundamentů, může přetrvávat desítky let. Je nesmysl, aby se ceny elektřiny dlouhodobě udržely na úrovni, kdy se nevyplatí stavět nedotované zdroje.
      Pavel
    • Re: co bude když ?
      13.03.2014 10:41

      Částečně máš pravdu, ale i němcům jednou dojdou zásoby uhlí.... a co pak? Navíc se již dnes ukazuje, že 2% produkce z FVE nestačí pokrýt ani domácnosti jednoho malého městečka. Přesto spolykají na dotacích ročně desítky miliard. To přece není normální. Jaderná energetika se má plánovat s výhledem 50 let. Výhled energetiky závislé na OZ není žádný. Tož jak fojto? Mávat zelenmými mávátky a začít v noci vypínat proud po vzoru Francie a Venezuely? I to jde, že. V noci se má spát a ne lelkovat :-))) Tož tak.
      Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.