Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed opustil 6,5% cíl nezaměstnanosti a omezil QE o dalších 10 mld. USD. Růst sazeb již příští rok?

Fed opustil 6,5% cíl nezaměstnanosti a omezil QE o dalších 10 mld. USD. Růst sazeb již příští rok?

20.03.2014 7:59, aktualizováno: 20.3. 9:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americká centrální banka (Fed) příští měsíc dál omezí svou podpůrnou měnovou politiku. Banka rovněž po dvoudenním zasedání měnového výboru, které poprvé řídila nová šéfka Fedu Janet Yellenová, oznámila, že vývoj míry nezaměstnanosti již nebude hlavním ukazatelem pro rozhodování o načasování zvýšení úrokových sazeb.

Měnový výbor podle očekávání rozhodl, že sníží nákupy dluhopisů o dalších deset miliard dolarů na 55 miliard dolarů měsíčně. Fed omezil nákup dluhopisů již třetí měsíc za sebou. Fed nakupuje dluhopisy ve snaze srazit dolů dlouhodobé úrokové sazby a zvýšit výdaje, tvorbu pracovních míst a objem investic. 

Yellenová pak na tiskové konferenci naznačila, že centrální banka by mohla začít zvyšovat krátkodobou úrokovou sazbu šest měsíců poté, co ukončí program nákupu dluhopisů. Program by mohl skončit na konci letošního roku. Výnosy na dvouletých amerických vládních dluhopisech v reakci vzrostly o 10 bps, nejvýrazněji od června roku 2011. Podobně reagoval výnos na 10letém dluhopisu. Vyjádření je zatím nejjasnější náznak termínu, ve kterém by mohly začít růst úrokové sazby. Ty banka drží od prosince 2008 blízko nuly. Fed doposud odmítal přesněji stanovit načasování možného zvýšení sazeb. V předchozím prohlášení uvedl, že by úroky mohly zůstat na rekordním minimu ještě "značnou dobu" po ukončení nákupu dluhopisů.

Fed v prohlášení rovněž uvedl, že nebude dále považovat míru nezaměstnanosti za rozhodné měřítko síly ekonomiky a při rozhodování o zvýšení úrokových sazeb bude zvažovat širší škálu ukazatelů. Současně se také již nebude držet svého slibu, že nezvýší hlavní úrokovou sazbu dříve, než míra nezaměstnanosti klesne na 6,5 procenta.

V prosinci 2012 Fed uvedl, že nebude uvažovat o zvýšení úrokových sazeb dříve, než míra nezaměstnanosti klesne nejméně na 6,5 procenta, pokud inflace zůstane mírná. Pokles nezaměstnanosti na tuto úroveň se v té době čekal někdy v polovině roku 2015. Míra nezaměstnanosti však klesá rychleji, v únoru činila 6,7 procenta, ale banka se domnívá, že ekonomika stále není připravena na zvýšení nákladů na úvěry.

Yellenová uvedla, že americká ekonomika "není blízko plné zaměstnanosti", i když míra nezaměstnanosti klesla za posledních 12 měsíců o jeden procentní bod. Nezaměstnanost loni klesla navzdory mírnému růstu 1,9 procenta částečně kvůli tomu, že mnoho lidí přestalo hledat práci. Jakmile lidé přestanou hledat práci, nejsou považováni za nezaměstnané a míra nezaměstnanosti tak klesá.

Z 16 představitelů Fedu podle nejnovějšího průzkumu pouze jeden věří, že by bylo přiměřené zvýšit úrokové sazby letos. Třináct jich čeká zvýšení v příštím roce a další dva až v roce 2016. Jakmile zvyšování sazeb začne, čekají pak rychlejší růst než v anketě v prosinci. Na konci roku 2015 by mohly činit jedno procento a na konci 2016 pak 2,25 procenta.

Fed také dnes zveřejnil novou prognózu. Míra nezaměstnanosti by měla podle ní do konce roku 2015 klesnout na 5,6 až 5,9 procenta. V prosinci čekal pokles na 5,8 až 6,1 procenta.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, Reuters, AP, Fed)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení