Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bakala: O osudu RPG Byty se rozhodne do konce roku

Bakala: O osudu RPG Byty se rozhodne do konce roku

04.04.2014 8:42
Autor: ČTK

Podle podnikatele Zdeňka Bakaly se o osudu společnosti RPG Byty, kterou vlastní mezinárodní investiční skupina BXR, rozhodne do konce letošního roku. Řekl to na dnešním setkání s novináři. RPG Byty jsou největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR a v Moravskoslezském kraji spravují zhruba 44.000 bývalých bytů těžební společnosti OKD. Prostřednictvím RPG Byty vlastní tyto byty skupina BXR. 

Podle Bakaly se jeho partneři z BXR rozhodli firmu RPG Byty prodat. On sám se podle svého vyjádření na prodeji této firmy aktivně nepodílí a ze skupiny BXR odchází. Ohledně firmy RPG Byty, ve které nyní vlastní zhruba 46 procent, má prý dlouhodobě odlišný investiční přístup než partneři.

"Situace v RPG Byty je velmi jednoduchá. Moji partneři, a já jim rozumím, se rozhodli prodat. A já musím nabídnout svůj podíl s nimi," uvedl podnikatel. Dodal, že ve stanovách firmy RPG Byty je povinnost obou stran prodat svůj podíl v případě, že druhá strana se rozhodne k prodeji.

Společnost Domus, která sídlí v Nizozemsku a kterou vlastní investiční společnost BXR, v níž má zhruba poloviční podíl, podala žádost o vstup na amsterdamskou burzu. Podle plánu pro primární veřejnou nabídku akcií (IPO) se má ještě před vstupem firmy Domus na trh stát její součástí skupina RPG Property, která je akcionářem společnosti RPG Byty. To signalizuje pouze záměr, firma se později musí rozhodnout, řekl Bakala.

Společnost RPG Byty získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu nabídne byty přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale dosud nestalo.

Domus chce prostřednictvím primární emise akcií získat 250 milionů eur (téměř sedm miliard Kč). Společnost ve středečním prohlášení potvrdila, že plánuje vstup na burzu v letošním druhém čtvrtletí, v závislosti na podmínkách na trhu. Další detaily plánované nabídky zatím neposkytla.

Bakala skupinu BXR opouští kvůli sporům. Svůj padesátiprocentní nekontrolní podíl vymění za nákladního železničního dopravce Advanced World Transport, investiční poradenskou větev BXR Partners a komerční nemovitosti v Česku. Zároveň si ponechá podíl ve firmách NWR a RPG Byty.

Bakala nemůže jako akcionář komentovat státní podporu OKD

Podnikatel Zdeněk Bakala nemůže jako menšinový akcionář těžařské firmy New World Resources (NWR) komentovat případnou státní podporu společnosti OKD, kterou NWR vlastní. Řekl to na dnešním setkání s novináři s tím, že na nynější situaci společnosti nesou vinu obě strany. Komunikace státu i firmy by se proto měla výrazně zlepšit, dodal. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce OKD poskytnout státní podporu, bude-li se v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku těžit do konce roku 2016.

Stoprocentním vlastníkem OKD je společnost NWR se sídlem v Amsterdamu, kterou téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR, v níž má Bakala zhruba poloviční podíl.

"Detaily vyjednávání o státní podpoře OKD je v rukou managementu firmy, jako menšinový akcionář NWR je nemohu kvůli regulaci komentovat," uvedl Bakala. Dodal, že v NWR panuje nyní velká nejistota. Otázkou podle něj je, zda NWR i OKD budou mít racionální vztah s českým státem, který umožní, aby nastávající etapa útlumu mnoha důlních provozů OKD byla standardní. "To pro mě bude rozhodující, zda já vložím další kapitál do NWR," řekl.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) v úterý navrhl, aby stát nesl náklady na útlum dolu ve výši 1,1 miliardy korun. Podmínkou je, že OKD bude na své náklady provozovat ztrátovou těžbu v dole o dva roky déle, než plánovalo, tedy do konce roku 2016, a že podporu schválí Evropská komise. Tento plán podporuje i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Naopak několik ministrů za ANO včetně šéfa hnutí Andreje Babiše to ale již v úterý odmítlo. Taková podpora soukromé společnosti je podle nich nepřijatelná a sanaci má zajistit OKD. Pomoc odmítá i vládní KDU-ČSL.

Podle Babiše navíc vlastník OKD na investici vydělal desítky miliard, a tak není důvod, aby dostával podporu. "Když zkrachuje Agrofert, tak všichni budou mít radost a taky mu nikdo nepomůže," podotkl. Zároveň znovu kritizoval "podivnou" privatizaci, při níž bylo "plno majetku" dáno zdarma. V době privatizace dolů byl přitom Sobotka ministrem financí.

Bakala dnes připomněl, že Důl Paskov je dlouhodobě ztrátový. Firma OKD do financování ztrát kvůli poklesu cen uhlí podle něho investovala jen za poslední dva roky již 12 až 13 miliard korun. "Stav trhu s uhlím je nejhorší od začátku 90. let. Za posledních 20 let tak drastický pokles cen uhlí nenastal," poznamenal Bakala.

V Dole Paskov pracuje 2500 lidí, celá společnost OKD má přes 12.000 zaměstnanců.

Sobotka také trvá na tom, že stát v roce 2004, kdy byl ministrem financí, prodal podíl v důlní společnosti OKD za tržní cenu. Stát tehdy prodal 45,88 procenta akcií firmy za 4,1 miliardy korun. Původně přitom vláda schválila prodej za 2,25 miliardy korun, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže privatizaci zamítl s tím, že je cena příliš nízká. Tržní cena se údajně pohybovala kolem 3,5 miliardy korun.

V listopadu 2005 ale podle dnešní Mladé fronty DNES začala Evropská komise privatizaci vyšetřovat kvůli podezření, že prodejní cena byla příliš nízká, a stát tak poskytl kupci, firmě Karbon Invest, nedovolenou podporu. V té době měla přitom Evropská komise a posléze i Sobotkovo ministerstvo k dispozici posudek ústavu NOVOTA, který cenu za státní podíl stanovil na 10,3 miliardy korun, tedy přibližně 2,5krát více, než byla cena prodejní. 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.