Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Crédit Agricole má problém, díra 950 mil. USD kvůli Espírito Santo

Crédit Agricole má problém, díra 950 mil. USD kvůli Espírito Santo

05.08.2014 14:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Francouzská banka Crédit Agricole sídlící v Paříži dnes oznámila, že její téměř celý čtvrtletní zisk se vypařil kvůli odpisu celé investice do problémové portugalské banky Banco Espírito Santo (dále jen BES), kde banka vlastnila 14,6 %.

Zisk společnosti padl na 17 mil. EUR z 696 mil. EUR ve stejném období loňského roku. Francouzská banka byla jedním z největších akcionářů BES, která bude rozdělena v rámci záchranného plánu Portugalska oznámeného tento týden. Ty největší ztráty budou absorbovány akcionáři a věřiteli BES. Crédit Agricole tak zaplatí 708 mil. EUR jako výsledek zániku. Kdybychom očistili výsledek banky Crédit Agricole o tento odpis a další mimořádné položky, banka by měla čistý příjem zhruba 1 mld. EUR. Proto také akcie této banky rostly po oznámení.

Banka investovala do BES již v roce 1990, do banky po dekády v držení rodiny Espírito Santo. „Můžeme pouze uvést, že litujeme toho, jak nás rodina Santosů oklamala, přestože jsme se s nimi snažili vytvořit opravdové partnerství, jehož produktem měla být největší soukromá banka v Portugalsku.“ řekl Jean – Paul Chifflet, CEO Crédit Agricole.

V červenci Ricardo Espírito Santo Silva Salgado, jeden z nejstarších členů rodiny a bývalý šéf BES, byl uvězněn jako výsledek vyšetřování praní špinavých peněz a daňových úniků. Uvěznění přišlo jen pár dnů potom, co oficiálně odešel z čelní funkce v bance.

Výsledkem záchranného plánu je rozdělení banky na tu „dobrou“ a „špatnou“. Do dobré části budou převedeny kvalitní aktiva a v té špatné zůstanou jen toxická a bezcenná. Ta dobrá část se nebude obchodovat na trzích do té doby, dokud nedojde k rebranding a k prodeji banky.

Bohužel podíl Crédit Agricole v BES zůstává v té špatné bance. Francouzská banka svým odpisem celé investice v podstatě říká, že akcie této banky jsou v tu chvíli bezcennými cáry papíru. Nicméně analytik banky uvedl, že odpis této investice byl připravován už předtím než došlo k posledním událostem okolo BES.

BES šokovala minulý týden finanční trhy ztrátou ve výši 3,58 mld. EUR. To ukázalo, jak moc je banka potažmo celé impérium exponováno vůči špatným úvěrům. Od doby, kdy jedna ze společností v holdingu rodiny nebyla schopná splatit úvěry, tak tři firmy z holdingu musely vyplnit žádost o ochranu před věřiteli.

Během víkendu představitelé Portugalska a EU dali dohromady plán na záchranu a rozdělení na dobrou a špatnou banku. Ta nová se bude jmenovat Novo Banco. Ta špatná bude uzavřena. Pan Chifflet nevyloučil možnost, že by Crédit Agricole nepodnikla právní kroky, aby se ještě pokusila alespoň zmírnit dopady negativních událostí na svůj vlastní podíl akcií v BES. Pro francouzskou banku to však nebyla první takováto peprná zkušenost. V minulosti obdobné odepsání investice musela banka překousnout již ve Španělsku a Řecku. Další ze zahraničních investic, kterou banka má a ne nevýznamnou se nachází na severu Itálie. Výnosy tam jsou o 5,8 % výše a přinesla nezanedbatelných 416 mil. EUR v 2Q14. Celkově však Crédit Agricole musela vykázat pokles výnosů o 6 % na 3,93 mld. EUR, zatímco operativní náklady lehce rostly na 2,77 mld. EUR.

Banka dále pokračuje ve svém programu omezování zbytečných výdajů naplánovaný do konce roku 2016 s cílovou úsporou 650 mil. EUR. Během prvních šesti měsíců tohoto roku se společnosti podařilo ušetřit 64 mil. EUR, to je 412 mil. EUR od začátku celého programu.

Kapitálový poměr Tier 1, měřící schopnost banky přežít finanční turbulence, vzrostl na 12,3 % na konci června z březnových 11,7 %.

„Navzdory situaci okolo BES a jejího dopadu na naší banku a výsledky v druhém čtvrtletí je skupina na dobré cestě splnit vytýčené cíle, ať už se to týká snižování nákladů, tak navýšení finanční robustnosti celé skupiny nebo využití na svých silných stran na maximum.“ řekl CEO Crédit Agricole.

Zdroj: Dealbook


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university