Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Jak se ze Stalina stal Stalin?

Víkendář: Jak se ze Stalina stal Stalin?

01.11.2014 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Jak se ze Stalina stal Stalin?

Jak se ze Stalina stal Stalin? Či přesněji řečeno: Jak se z Josifa Vissarionoviče Džugašviliho stal jeden z nejbrutálnějších masových vrahů, které svět kdy poznal? Jak se z chlapce narozeného v neznámé gruzínské vesnici stal diktátor, který měl moc nad polovinou Evropy? Jak se z chlapce, který se chtěl stát knězem, stal zanícený ateista a marxistický ideolog? Hitlerův fanatismus je často vysvětlován jeho výchovou, sexuálním životem či tím, že měl údajně jen jedno varle. Podobný přístup je uplatňován u Stalina. Hovoří se o jeho otci, který ho podle Stalinových vlastních slov „nemilosrdně mlátil“. Významnou roli mohla mít i jeho matka, která prý měla vztah s místním knězem. Uvažuje se například i o tom, jaký vliv měla infekce neštovic, která zhyzdila Stalinovu tvář.

Stalinovi životopisci jsou ovlivněni i politikou. Během jeho života z něj jeho obdivovatelé udělali hrdinu. Největším nepřítelem Stalina byl Trockij, který ovlivnil další generaci historiků. Stalin byl podle něho nevzdělancem, který se k moci dostal byrokratickými manipulacemi a brutálním násilím. Přitom zradil Lenina i celou marxistickou myšlenku. Celý tento obrázek měl ukázat, že kdyby se do čela revoluce dostal místo Stalina právě Trockij, vše by dopadlo jinak.

Ruští politici v posledních letech často banalizují Stalinovy zločiny, vyzdvihují naopak jeho vojenské tažení Evropou. Objevují se ale ambiciózní projekty, jejichž cílem je očistit život Stalina od mýtů. Stephen Kotkin z Princetonu se pokusil o syntézu řady takových počinů. V první řadě odmítá zmíněný pohled, který tvrdí, že pro Stalina bylo rozhodující jeho mládí. Podle Kotkina nebylo jeho dětství na tu dobu ničím výjimečným. Mezi Stalinovy blízké spolupracovníky patřil například Sergej Kirov, který vyrostl v sirotčinci poté, co jeho otec alkoholik opustil rodinu a matka zemřela na tuberkulózu. Stalin měl naopak matku, která byla ambiciózní a energická a svého syna podporovala.

Kotkin také tvrdí, že Stalin byl výjimečným studentem a charismatickou osobností. Byl několikrát zatčen a podařilo se mu opakovaně uniknout pomocí falešných jmen a převleků. Na počátku revoluce mu ale bylo téměř čtyřicet let, prošel si řadou krizí, nemohl se ovšem chlubit žádnými velkými úspěchy. Neměl žádné peníze, ani stálý domov, a psal články do ilegálních tiskovin. Vůbec nebyl vzdělán v oblasti vedení státu či vedení čehokoliv. Převrat roku 1917 ale Stalinovi a jeho kumpánům ukázal, jak chutná sláva a úspěch. Jejich vítězství, které bylo odrazem Leninovy vysoce rizikové strategie, nakonec ospravedlnilo i jejich fanatickou ideologii. Stalinovi pak přineslo moc, kterou nikdy předtím neokusil.

Zdroj: The Atlantic


Kdy kupovat nejlevnější letenky

Aktuální analýza cen letenek ukazuje, že nejlepším dnem pro jejich nákup je neděle. Obecně se přitom předpokládá, že tímto dnem bylo v posledních letech úterý. Následující graf pak shrnuje typický vývoj ceny mezinárodní letenky a letenky po Spojených státech amerických, a to od třístého dne od uskutečnění letu.

U mezinárodních letů je cena nejnižší 171 dní před uskutečněním letu. Zatímco průměrná cena se pohybuje pod hranicí 1 400 dolarů, v tomto časovém bodě stojí průměrná letenka pouze 1 004 dolary. U domácích letenek v USA je pak nejvýhodnější nákup 57 dní před letem. U mezinárodních letů začne cena letenky prudce stoupat zhruba po překročení hranice 60 dnů před letem, u domácích letů je to až u 20 dní před letem.

1

Tabulka ukazuje, jak se vyvíjí průměrná cena letenek během týdne. Nejnižší je obvykle v neděli, nejvyšší naopak v pondělí, ve čtvrtek a v pátek:

2

Společnost Yapta Inc., která sleduje vývoj slev letenek, uvádí, že 21 % slev se objevuje v úterý a 19 % ve středu. Zástupci leteckých společností říkají, že v minulosti bylo obvyklé počkat na vývoj víkendových prodejů a v pondělí se rozhodnout, zda stimulovat poptávku slevami, které by byly inzerovány v úterních novinách. Andrew Watterson ze Southwest Airlines k tomu dodává, že ačkoliv je v úterý stále nabízena řada slev, do prodejů výrazně promlouvá používání tabletů. Lidé mají díky nim více času sledovat vývoj cen letenek o víkendu.

Zdroj: WSJ


Čtěte více:

The Telegraph: Evropa se rozpadá za pochodu
31.10.2014 11:05
Jeden z významných britských bankéřů mi nedávno řekl, jak je rád, že S...
NWR zvýšila ceny uhlí pro poslední čtvrtletí roku (+ komentář analytika)
31.10.2014 8:55
Těžební firma New World Resources (NWR), která je majitelem černouheln...
Bank of Japan šokovala trhy vystupňováním měnového stimulu
31.10.2014 9:03
Bank of Japan dnes ráno pořádně překvapila trhy, když oznámila čerstvé...

Váš názor
  • Stalin
    01.11.2014 20:52

    A veřte tomu nebo ne, stále se najdou lidé, kteří obdivují takové zrůdy jako byli Stalin a Hitler.
    rac
    • Re: Stalin
      01.11.2014 21:12

      A jsou na to pyšnii. Třeba místní komunista Xilodu se obdivem ke Stalinovi několikrát nepokrytě prsil.
      Velkamedvědice
  • smrt ruským okupantům
    01.11.2014 10:40

    Krym je součást Ukrajiny a tak bude furt. Slava Ukraine---smrt ruským okupantům
    bandera
    • súdruhovia
      02.11.2014 22:53

      Verím, že by ste aj vy poslali pár čechov do gulagu... Ktorých no podľa gusta. Napr jesse asi Klausa,Bakalu a kol. Trebárs lump Zemana. ... Boli by ste stalinom, alebo trestali by ste trestali tych co rozkradli to co sa tu tazko budovalo 40 rokov. Bez ohladu na rezim. Z prace Vasich otcov a dedov? A tu nejaky vyprdeny atlantyc s vysledkom ako titanic Vas tak nastve a vedie k tomu hodnoteniu bez vyrokov. Neda sa vobec hodnotit situacia z pohladu dneska, ale z pohladu doby. Tym ich neospravedlnujem, ale preco ste tak malo asertivny... Uvedomte si ze vsetko zlato vo fot knox su platby za dodavky zbrani do europy. Taka bola pomoc usa za 2.sv vojny. usa vstupilo do vojny v europe 6.6.1944. Ale vojna zacala trosinku skorsie. USA su veeeelmi premuuuudri. Trosku vony v severnej amerike by nezaskodilo... Mozno by sa trochem obáčili mudrlanti. Hrdinovia za plotom.
      jářku
      • súdruhu
        03.11.2014 9:02

        si volaako pomýlený idiot. Italie a Nemecko vyhlasujú válku USA 11.12.1941. Žiadne vraždenie (naviac nevinných) lúdí nelze omluviť kontextom doby.
        lime
      • Re: súdruhovia
        03.11.2014 7:40

        Teď ses ukázal jako opravdový komunistický idiot. Ustavičně nadáváš na američany a najednou jim vyčítáš, že vstoupili do sv. války pozdě. Jsi dokonalý produkt Goebbelsovsko-Stalinské propagandy. Co ještě chceš? Aby ti amíci sloužili jako otroci, mlčeli a když se ti něco posere, tak by měli za tebe tahat kaštany z ohně? Zalez zmetku.
        Jesse
        • pristirutka
          03.11.2014 8:18

          Ale je to vec názoru, kto je kto a ty si kto? Asi amricka prostitutka ne?
          jářku
          • Re: pristirutka
            03.11.2014 8:24

            Ty sis zjevně nevšiml, že 2 sv. válku začali Němci se Stalinem. Takže ty budeš německo-sovětská prostitutka. Na původce války nenadáváš, ale na spojence ano. Ty jsi hnůj a odpad.
            Jesse
            •  
              03.11.2014 8:34

              To že jářku je hnůj a odpad se ovšem již dávno ví.
              ..
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m