Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Historii netvoří anonymní dav, ale výjimeční jedinci a jejich skutky

Víkendář: Historii netvoří anonymní dav, ale výjimeční jedinci a jejich skutky

16.11.2014 10:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Když jsem byl mladý, nebylo o tom žádných pochyb: Winston Churchill byl tím největším státníkem, kterého kdy Velká Británie zplodila. Věděl jsem, že mou zemi vedl k vítězství ve válce s jedním z největších tyranů historie. Byl to výborný řečník, což je umění, které postupně vymírá. A byl také neuctivý a politicky nekorektní. Při večeři nám o něm vyprávěli příběhy, včetně jeho výměny názorů s Elizabeth Braddockovou. Ta mu jednou vyčetla, že je opilý a on jí opáčil, že ona je zase ošklivá a on že bude ráno střízlivý. Věděl jsem také, že Churchill byl jako mladík neobyčejně odvážný, překonal své koktání, deprese a vliv hrozného otce, aby se nakonec stal největším britským státníkem.

Na Churchillovi bylo něco magického a svatého. Moji prarodiče si schovali jeden výtisk Daily Express z roku 1965, kdy ve věku 90 let zemřel. Byl jsem hrdý na to, že jsem se narodil rok před jeho smrtí – že jsem žil v době, kdy žil i on. Je pro mě proto velmi smutné, když dnešní studenti získávají dojem, že Churchill byl prostě jen člověk, který bojoval s Hitlerem, aby zachránil Židy. A to se týká těch, kteří při výuce dávají pozor. U zbytku je to ještě horší. Například průzkum z roku 2012 ukázal, že 92 % studentů ve věku 11 – 18 let dovede poznat na fotkách psa jménem Churchill z populární reklamy, ale jen 62 % z nich poznalo Winstona Churchilla.

Dnes tak nějak věříme, že vítězství ve druhé světové válce bylo dosaženo ruskou krví a americkými penězi. V určitém smyslu je to pravda, ale také platí, že nebýt Churchilla, Hitler by téměř jistě zvítězil. Expanze Německa po Evropě pak mohla být nevratná. Neměli bychom tedy zapomenout, co pro nás Churchill učinil. Churchill je mimo jiné příkladem toho, proč se marxističtí historici mýlí. Domnívají se totiž, že významné události jsou výsledkem neosobních ekonomických sil. Churchill je ale důkazem toho, jak silná osobnost mění dějiny celého světa. Hrál klíčovou roli při vzniku státu blahobytu na počátku dvacátého století. Pomohl lidem získat podporu v nezaměstnanosti a přestávky během pracovní směny. Stál u zrodu vzdušných ozbrojených sil a tanku, měl klíčový vliv na průběh první světové války a na vznik Izraele. Ale nikdy nebyl jeho význam tak důležitý jako v roce 1940, kdy se postavil Hitlerovi.

V červnu letošního roku jsem měl vydatný oběd s Churchillovým vnukem Nicholasem Soamesem. Při placení účtu jsem poznamenal, že jeho děd změnil tok dějin tím, že zajistil, aby bitevní lodě začaly používat místo uhlí naftu. A zeptal jsem se, co pohánělo samotného Churchilla. Jeho vnuk mě překvapil tvrzením, že to byl běžný člověk, který si užíval to, co ostatní: Staral se o dům, měl své koníčky.

Běžný člověk se ale nedostane na takové pozice jako Churchill, nezíská Nobelovu cenu za literaturu a nemá klíčový podíl na vítězství ve světové válce. Co mu dávalo sílu a energii? Psychiatr Anthony Storr v době, kdy mi bylo 15 let, tvrdil, že největším Churchillovým vítězstvím bylo vítězství nad ním samotným. Ve škole se cítil malý, slabý a zbabělý. Dovedl se s tím ale vypořádat a následovaly velké činy. Nicméně podle mého názoru podobné úvahy trpí problémem zacyklení. Proč se slabý člověk rozhodne stát se silným? Byl to skutečně zbabělecm? Svou roli měl určitě i Churchillův otec, který byl k synovi kritický a nikdy nebyl spokojený s jeho úspěchy. Významnou roli sehrála rovněž matka, která mu naopak velmi pomáhala.

Zajímavý je také historický kontext. Vždy jsem se domníval, že Churchill měl v hlavě následující vzorec: „Británie je největší mocností na světě. Já jsem největším mužem v Británii. Jsem proto nejmocnějším mužem na světě.“ V určitém smyslu to ovšem není fér, protože Churchill měl sice obrovské ego, ale krotil ho humorem, hlubokou lidskostí a soucítěním s ostatními. Byl velký hlavně svým srdcem.

Zdroj: WSJ


Čtěte více:

Noční můra hedge fondů se mění v jejich růžový sen, trendové investování je zpět
14.11.2014 15:45
Trpí počítače, které obchodují na finančních trzích, nočními můrami z ...
Poslední záchvěv akciových trhů před propadem, nebo návrat k růstu?
14.11.2014 15:30
Vývoj vedoucích indikátorů ochladil obavy z další recese. ISM se v USA...

Váš názor
  • Snad sem nechodi naivni lide
    17.11.2014 2:30

    Churchill jakozto vynikajici recnik tvoril historii? Pokud bankeri nechcou, valka nebude a cist proslovy zvladne kazdy. Je to jen o financich a generalech, Poroshenko muze rozplakat i Chucka Norrise ale pokud jeho americti poradci nezvladnou uspesne reagovat na zmenu taktiky separatistu a dal si bezhlave razi svoji cestu temi rezy tepen, bude mu to prd platne, ted uz nema jak techniku (60% zniceno), tak vojaky (30% dezerce a tezke ztraty), ani penize (my to za nej radi zaplatime).
    Mezernik
    • Re: Snad sem nechodi naivni lide
      19.11.2014 15:04

      Co sem pleteš Churchila. Tady se mluví o našem virozovi. Ted' k nám ještě zve Putina navzdory tomu že ho už odepisuje celý svět od Aljašky až po Austrálii. To taky neokecáš nějakymi pohádkami o CIA nebo Majdanu. Asi když vidí, že se u nás vstále vyskytují blbečci jako ty tak si chce hrát na Jakeše. Naštěstí bylo vidět na počtu zastánců Zemana kolik vás je - ubohá hrstka pohrobků stbáků a polomozků, kteří stále věří na veliké Rusko a Putina a myslí si že svým řevem někoho přesvědčí. Hezké sny, ale to probuzení :o)).
      Kvašrle
    • Re: Snad sem nechodi naivni lide
      19.11.2014 14:52

      Zemák se zase ukázal v celé své kráse. Hned první větou, pan przident smiřovatel, nasral tisíce lidí. Ted' k nám zve Putina k polské oslavě. Ta logika. Jen se ten opilec mstí, že ho lidé už nechtějí. Ted' už nemá poradce Šloufa, který ho prolhal až na prezidenta. Podle jeho projevu a ukázky jeho oblibě po jeho proslovu by bylo zajímavé vidět jak by dopad' kdyby se volby konaly zítra.
      Šedina
    • Re: Snad sem nechodi naivni lide
      17.11.2014 17:30

      Zalez do díry, blbečku bolševickej a neplácej nesmysly.
      Dan
      •  
        17.11.2014 17:45

        a co kdybys radeji zalezl ty blbecku
        velkamdvědice
        • kriplíku
          17.11.2014 17:47

          ..je to dobře rozjetý. dotáhneme to. dneska to neměl být gauck a vajíčko ale prase a kulka. Ale jinak dobrý.
          sean
          •  
            17.11.2014 19:10

            asi noblesa
            mša
            •  
              17.11.2014 21:19

              ... byly to nádherný dny, nádherný týdny. Lepší než sex. Ono je vůbec lepší se nadechnout, nežli se dusit.
              ☺lolek☺
              • Lepší než sex :o))
                19.11.2014 15:10

                no to ten tvůj sex asi stojí za zemana. Proto trávíš víc večerů tady než v posteli s nějakou pussy.
                MN
            • ee ?
              17.11.2014 19:51

              no nevim jak použít noblesu na sovětskýho agenta...k tomu ta nebetyčná drzost s "mluvčími studentů" Vidimem a Janstou. Vidim - zprofanovaný slizák a to tak, že si v dnešní ods ani neškrtzne. Jansta no comment - komouš a podvodník, to už je nebetyčná drzost. Nepřenášená diskuse po 1. otázce z PF...co mě potěšili, že se Komorowski, Gauck i Slovák od pussyka poměrně jasně distancovali. Zůstal jako "kůl v plotě" :-)
              sean
              • Re: ee ?
                17.11.2014 20:05

                kdyby tomu tak nebyla tak by příští rok stál na pódiu Zifčák :-D :-D
                sean
          • Re: kriplíku
            17.11.2014 18:14

            kriplik vola kripliku
            velkamdvědice
            • bolševický luzr
              17.11.2014 20:30

              Ty aby ses nepřidal rudochu. Cetv, Jářku a Mezerník. Chudáci.Hloupí tupí bolševici.
              pozorovatel..
          • souhlas
            17.11.2014 18:07

            uslo to, z par stovek mame par tisic demonstrantu ale volal mi Andrej, ze prej to na prevrat stacit nebude, priste vezmu tech bezdomovcu vic a ty naloze pod auta taky. Jinak....zamlouvam si Ceske Drahy a chci byt vyhradni dodavatel kancelarskych potreb nove vlade.
            Mezernik
            • Re: souhlas
              17.11.2014 18:09

              ...ty když se snažíš o "humor" tak je to jako kdyby se Halina Pawlowská snažila skočit o tyči...
              sean
    •  
      17.11.2014 15:57

      ... pročež banky dostávaí pokuty ve stovkách miliard dolarů. A pokud jde o generály, Chuirchill je měl na špagátku.
      ☺lolek☺
  • Schopnost vyjmenovat maskoty a loutky
    17.11.2014 2:22

    neni nic svetaborneho. Vetsina je bezvyznamna, tvorili historii asi jako ruzne SuperStar urcuji souradnice pro pristani na Marsu. Skutecnymi marketmejkry / historymejkry jsou uplne jini borci.
    Mezernik
    • Re: Schopnost vyjmenovat maskoty a loutky
      17.11.2014 9:31

      a vis, ze Ti tu vsevedoucnost ale vubec nezavidim...
      hm
      •  
        17.11.2014 13:39

        co je na tom vsevedouciho?
        Mezernik
        • mezerníku
          17.11.2014 13:48

          ...máš pravdu, vůbec nic. Jsi klasickej a průměrnej konspirační blbeček.
          sean
          • Re: mezerníku
            17.11.2014 14:59

            :-)) příspěvek hodný bezduchého příjemce novinových "pravd"...
            el mrcoch
            •  
              17.11.2014 15:58

              ... máš něco negativního k Cbhurchllovi?
              ☺lolek☺
            • ok
              17.11.2014 15:08

              ...ted ale nnemam cas, jdu se juknout na albertov ;-)
              sean
              • Kdyz uz tam budes
                17.11.2014 17:05

                zkontroluj prosimte, jestli tam demonstruji i takovi dva bezdomovci, jeden mel bledemodrou bundu a byl neoholeny, ten druhej mel cernou bundu, kratky rifle a pletenou cepici bezovou, kazdemu z nich jsem zaplatil 300,- za demonstrovani, budou stat u sebe na severnim okraji.
                Mezernik
  • A presne proto ...
    16.11.2014 21:38

    zustane Putin jen malym vzteklym skretem s velkou drzou hubou. Nema srdce, ten KGB fizl.
    hm
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.