Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsou obětí Řekové nebo Němci?

Jsou obětí Řekové nebo Němci?

20.07.2015 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Dohody, která umožňuje Řecku, aby zůstalo v eurozóně, nakonec bylo dosaženo. Jen málo lidí je s ní ale spokojeno. Řekové se cítí ponížení, Němci jsou zase rozzlobení. Jejich ministr financí Wolfgang Schäuble prý během posledních jednání i křičel. Řecku půjčili hodně rovněž Francouzi a Italové, tyto dva národy ale vůči Řecku nepřátelské chování nevykazují. Proč jsou právě Němci tak moc rozzlobení?

Jako historik zaměřující se na ekonomický vývoj jsem německé pocity jasně vnímal na konferenci, která se nedávno konala v Mnichově a jejímž hlavním tématem byly právě řecké dluhy. Pořádal ji Ifo Institute, v jehož čele stojí ekonom Hans-Werner Sinn. Ten je dlouhodobým zastáncem Grexitu. Konference se zúčastnila řada ekonomů, novinářů, investorů i zástupců vlády jak z Německa, tak z Řecka. Slyšet bylo rozdílné názory, ale když hovořili zástupci Německa, byly vedle ekonomických teorií slyšet i moralizující názory. Ty v podstatě říkaly, že Němci jsou čestní a bezúhonní, Řekové jsou naopak zkorumpovaní, nespolehliví a nekompetentní.

Ekonom Clemens Fuest, který působí jako Schäubleův poradce, neustále opakoval čísla týkající se řeckého dluhu a růstu. Podle jeho názoru nejsou Řekové vůbec schopni vypořádat se se svými dluhy a měli by se z eurozóny vyhodit. Henrik Enderlein tvrdil, že by měli zůstat v eurozóně, ale pouze tehdy, pokud budou dále šetřit a zlepší se jejich makroekonomická politika. Daniel Gros zase přemítal o tom, že řecké ekonomice pomohou pouze vyšší exporty. Všechny tyto postřehy a názory jsou důležité, ale je z nich jasně patrné i to, že podle nich Němci neměli na řeckých problémech žádný podíl. Prostě půjčili Řecku peníze a pak už jen sledovali, jak Řekové provádějí sebedestrukci. Takže si nyní plně zaslouží, co sami vytvořili.

Když jsem poukázal na to, že Německo má na řeckých problémech významný podíl, dostalo se mi posměchu. Přitom právě Německo trvalo na prudkém utažení rozpočtu. Také neučinilo nic pro zlepšení účetních standardů týkajících se dluhu a nakonec učinilo kroky, které v podstatě vedly k devastujícímu omezení toku kapitálu do Řecka. Mnozí přitom poukazovali na to, že požadavky na fiskální utažení byly v případě Řecka novou Versailleskou smlouvou, která nakonec v Řecku povede k chaotické a nespolehlivé vládě.

Němci tvrdí, že na rozdíl od Řecka, kde se stále neplatí daně, tu je řada ekonomik, které své těžké problémy vyřešily bez stěžování a humbuku. Poukazují třeba na Finsko či Lotyšsko. Když jsem se jich zeptal, zda vůbec Řecko navštívili, aby viděli, jaká je v něm chudoba, kroutili hlavou. Naopak mi vyčítali, že situaci nemohu pochopit já, když jsem přiletěl ze Spojených států. Většinu letošního roku jsem přitom strávil v Evropě a měl jsem řadu schůzek v Aténách, kde jsem také viděl staré lidi, jak se probírají popelnicemi ve snaze najít něco k jídlu.

Když konference skončila, obklopili mě němečtí ekonomové a vysvětlovali mi, že Řekové Němce okrádají a oni už si to jen nechtějí nechat líbit. Jejich postoj chápu, ale po pravdě řečeno bylo v Mnichově dost těžké vidět je jako skutečné oběti. A tím se dostáváme k jádru problému. Němci přesvědčili sami sebe, že oběťmi jsou a nedokážou tak jednat bez emocí a dívat se na věc s odstupem. Pokud ale mají stát v čele Evropy, nemohou tak činit v situaci, kdy sami sebe považují za ty ublížené.

Autorem je profesor historie na University of Southern California Jacob Soll.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

Řecko poslalo splátku ECB a MMF
20.07.2015 13:06
Řecko dnes poslalo celkem 6,25 miliardy eur k uhrazení svých dluhů u ...
Morgan Stanley ve 2Q15 - silná obch. aktiva pomohla k lepšímu výsledku
20.07.2015 13:07
Morgan Stanley dnes reportovala svoje kvartální výsledky za uplynulé č...
Halliburton - upravený EPS ve 2Q překonal očekávání, čistý zisk se meziročně propadl
20.07.2015 13:18
Společnost Halliburton, druhý největší poskytovatel služeb v oblasti r...
Výsledková sezóna v plném proudu, na řecké frontě klid…týdenní výhled
20.07.2015 13:20
Tento týden by mohl být konečně klidnější. Přispět k tomu může opadnut...
Preview na výsledky Apple v nejnabitějším týdnu výsledkové sezóny
20.07.2015 13:32
Výsledková sezóna v USA je v plném proudu. Čeká nás vůbec nejnabitější...

Váš názor
  • Chudacci ubohy...
    21.07.2015 10:20

    Pozor, zde doslo k chybnému prekladu, autor poznamenal, ze jsou Rekove ubohy ne chudy. Nedivimse, ze se americanovi zdaji ubohy, to je vazne hrozny jit uz do duchodu v 50 letech a ještě pobirat jen 80% předchozího platu, co v tom duchodu mají porad delat ? A za duchod si nikdy nemohopu nasetrit na nového bavoraka nebo forda a budou muset uz jen koukat do blba, teda na ostatní duchodce, kterých je tam tim padem pozehnane, a taky jak se chudaci ubohi musí citit byt sotva otcem nebo matkou a uz byt v duchodu, ani nemohou predavat svým detem drinou nabite zkusenosti, chudaci statni zamestnanci mají aspoň 13 a 14 platy a spoustu věci zadarmo, ale co ti ubozí soukromnici, co nikdy neplatili dane a mají jenom všechny neodevzdane nakradene peníze v bankach, jak to k tomu prijdou, ze je nemohou všechny najednou utratit, ti si taky nemohou toho bavoraka koupit, mne je z toho dobreku, mne jich je tak lito, chudacci ubohy, ja jim asi taky poslu nejaky ten milion...
    Katka
  •  
    20.07.2015 23:21

    HDP přepočítané na kupní sílu?
    igorp
  •  
    20.07.2015 20:19

    Tak v Řecku je chudoba, říká autor článku. Tak nevím - řecký HDP je o 10% vyšší než český při přibližně stejném počtu obyvatel. Je několik možností - za prvé, řecký HDP je špatně spočítaný, za druhé, řecký HDP je sfalšovaný, za třetí, řecký HDP je extrémně nerovnoměrně rozdělovaný, za čtvrté, ano, v Řecku je chudoba a v Česku s HDP o 10% nižším vládne hladomor, zmar a bída. Jo, zapoměl jsem na pátou možnost - chudoba v řeckém podání znamená, že si nemůžou dovolit VW ale třeba jenom Renault.
    Vlado
    •  
      21.07.2015 9:04

      Mě je nejvíc líto Řeckých důchodců, mají důchody jen o 300% větší, ale mají bídu. A Řecká národní banka a vláda pořád intervenuje v neprospěch občanů.
      Homo
      •  
        21.07.2015 14:46

        ... a mně je nejvíc líto, že neumíš skloňovat osobní zájmena. Ale třeba je umíš časovat.
        ☺lolek☺
    •  
      21.07.2015 8:42

      Řecký HDP na hlavu v paritě kupní síly je asi o 10% nižší než v ČR a rozdíly mezo bohatými a chudými jsou tam větší než u nás (ostatně to jsou  vlastně všude...). Takže jestli v ČR žije v chudobě 10% lidí v řecku to ve stejné nobo srovnatelné chudobě může být klidně 30% lidí. A BTW chudoba opravdu není o tom, že někdo nemá barevnou televizi a mobil funkční barevnou televizi si můžeš odvézt za kilo ze sběrného dvora, ale o tom, že nemáš na to koupit dětem ovoce nebo výlet se třídou do ZOO.
      ..
      •  
        21.07.2015 10:54

        Autor vidí chudobu v tom, že někdo žebrá nebo vybírá popelnice.. nesmysl, v Moskvě by potom všichni žili v blahobytu.. Řekové měli před pár lety narovinu přiznat, že se jim to hroutí a ne lhát a nadhodnocovat svou ekonomiku, jenom aby dostali další půjčky. Naprosto nezodpovědné vůči ostatním evropanům. Je to o mentalitě národa, řekové nikdy jiní nebudou, vždy si udělají svá pravidla, proto je pro ně nejlepší drachma.
        fluidum
        •  
          21.07.2015 12:24

          Tvrdit, že se řekové neměli zadlužovat je vskutku geniální. Je to sice pravda, ale nijak to neřeší jejich situaci. A doufat, že za toaletní papír budou řekové pracovat dvakrát usilovněji než za Eura je snad ještě naivnější než doufat, že se řekové změní a budou spořiví jako němci.
          ..
          •  
            21.07.2015 13:02

            Si můj příspěvek přečti ještě jednou a dozvis se, že u Řeků nedoufam v nic, proto bude lepší vůči ostatním evropanům když si půjdou svou cestou, kterou opakovaně zvolili ve volbách i referendu. Jejich argument: neměli jste nám půjčovat, museli jste přece vědět, že dluhy budou nesplatitelne, jsou nesmyslné díky jejich úmyslně vylepšeným financím v době žádostí o půjčky...  
            fluidum
            •  
              21.07.2015 14:04

              Jejich argument neměli jste nám půjčovat je ovšem též zcela pravdivý. Půjčování je rizikové prostě z principu a věřitelé na sebe toto riziko brali zcela dobrovolně.
              ..
    • Jáj, Vladko, máte tam hrubú chybu, veru hej
      21.07.2015 8:14

      Správne sa píše "zfalšovaný", veru tak.
      Šaňo
      • Re: Jáj, Vladko, máte tam hrubú chybu, veru hej
        21.07.2015 13:37

        Dám Vám dobrou radu - ignorujte mé komentáře, stejně jako já ignoruju ty vaše. Nejsou určeny pro vás.
        Vlado
        • Jáj, Vladko, máte tam hrubú chybu, veru hej
          21.07.2015 14:43

          ... "zapomněl" se píše jak uvádím já, nikoli jak píšeš Ty, veru hej, Vlado.
          ☺lolek☺
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university