Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Leicester City, černé labutě a výhoda bohatých firem

Leicester City, černé labutě a výhoda bohatých firem

18.05.2016 13:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Leicester City dosáhl překvapivého triumfu v britské Premier League. Mimo jiné tím konečně ukončil monopolní postavení, které v rukou drželo pár bohatých klubů. Řada fotbalových romantiků doufá, že toto vítězné tažení, jehož pravděpodobnost byla odhadována na 5 000 ku 1, nebude jen „černou labutí“ a já jako fanoušek Southamptonu jsem jedním z nich. Jak se ale na celou věc dívat z ekonomické perspektivy?

Je možné, že by se sázkové kanceláře mohly tak strašně mýlit, když kurz na vítězství Leicester City byl 5 000 ku 1? Nezapomínejme ale na to, co takový kurz vlastně říká: Pokud bychom mohli přesně zopakovat celou situaci, v jaké se Leicester nacházel před rokem, a učinili bychom to pěttisíckrát, tento tým by podle očekávání vyhrál pouze jednou (zde pro jednoduchost ignoruji marže sázkových kanceláří).

Podobný experiment nelze ve skutečnosti učinit, tudíž nelze dokázat, že kanceláře na počátku roku pravděpodobnost úspěchu Leicester City mylně podhodnotily. Možná, že skutečně šlo o výjimku, která potvrzuje pravidlo, ale neříká nám nic o tom, jak bude vypadat budoucnost. Sám se k takovému pohledu přikláním.

Předpokládejme, že „moderní“ Premier League existuje nějakých 20 let. Během těchto 20 let došlo k 400 pokusům o získání titulu (dvacet krát dvacet týmů) a dosud se to podařilo jen čtyřem klubům. Z toho jsou všechny velmi bohaté. Žádný klub, který by byl tak málo bohatý jako Leicester City, se k titulu ani zdaleka nepřiblížil. Tento trend se pak ještě prohlubuje s tím, jak rostou příjmy z televizních vysílání, které inkasují kluby z UEFA Champions League. Vítězství chudšího klubu je tak skutečně velmi nepravděpodobné a kurz 5 000 ku 1 tomu bude zhruba odpovídat.

Ve fotbale je tedy stále těžší eliminovat efekt bohatství. Ve hře figurují dva faktory a první z nich je poměrně vysoká efektivita trhu s talentovanými hráči. Bohatství klubu tak silně koreluje s kvalitou jejich týmu. Když se pak zvedají příjmy z televizních vysílání, rostou i mzdy hráčů a kvalita týmu a menší kluby jsou vytlačovány víc a víc na okraj.

Druhý faktor představuje malý význam náhody. To znamená, že kvalita týmu vykazuje vysokou korelaci s dosahovanými výsledky. Nemusí to platit o jednotlivých zápasech, ale platí to o celé sezóně. To vše znamená, že bohatství klubu určuje výsledky a je tomu tak téměř vždy. Pokud tomu má být jinak, musí dojít k nějaké neobvyklé události. Leicester dokázal konkrétně získat hráče jako N’Golo Kante, Riyad Mahrez a Jamie Vardy, úrazy mezi jeho hráči klesly na minimum, do karet mu hrála i rozhodnutí rozhodčích a řada špatných rozhodnutí ze strany managementu bohatých klubů. To ale víme až nyní a opět to nezpochybňuje kurz ve výši 5 000 ku jedné.

Někteří lidé přesto tvrdí, že o žádnou náhodu nešlo. Leicester podle nich našel způsob, jak levně kupovat zajímavé hráče a efektivně je trénovat. Podle takového pohledu byla pravděpodobnost úspěchu od počátku mnohem vyšší, než na co ukazovaly kurzy. Vyloučit to nelze, ale je nepravděpodobné, že tento faktor bude soustavně působit i v budoucnu. Bohaté kluby budou nyní dávat ještě více peněz na celou vědu kolem fotbalu a najmou si na to ty nejlepší lidi. Nakonec to povede k eliminaci výhody, kterou se Leicesteru podařilo získat.

Je to vše stejné, jako když technologický pokrok u jedné firmy vede pouze k časově omezené výhodě. Ta trvá jen do doby, než ji ostatní doženou a vyrovnají krok. Když se tak stane, talent je opět rozdělován na základě kupní síly stejně, jako tomu bylo na začátku. Kurz na výhru Leicesteru v příštím roce je nyní 40 ku 1. Tomuto posunu ale napomáhá 150 milionů liber, které klub dostane za letošní vítězství.

Autorem je ekonom a investor Gavyn Davies.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Tomáš Sýkora: Bez kvalitních informací ziskovou investici neuděláte
18.05.2016 12:06
Tomáš Sýkora je hlavním analytikem Patria Finance. Současně je zodpově...
Prezident Mitsubishi kvůli aféře s manipulacemi skončí ve funkci
18.05.2016 13:18
Prezident japonské automobilky Mitsubishi Motors Tecuró Aikawa kvůli s...
Pražská burza v mírně ztrátě, podobně jako evropské trhy
18.05.2016 12:15
Vývoj na domácí burze navazuje na včerejší pokles, když dále ztrácejí ...

Váš názor
  • zábavný článek
    19.05.2016 9:17

    Je vidět, že i teoretici se umí bavit fotbalem:-)) No, na druhou stranu vypočítávat kurzy a různé matematické kejkle a současně nebrat v úvahu lidský faktor je zvláště v anglickém fotbalu naprosto zcestné. Nikdo nedokáže vypočítat formu hráčů, jejich nálady, sehranost... a ještě stovky nuancí a okolností... nemluvě o štěstí ve hře, duševním zdraví všech zainteresovaných od trenérů až po kustoda... Prostě zábava a snažit se rozplést zacumlané nitky nerozmotaného je "práce" pro ty, co mají spoustu času :-)))
    Jesse
  •  
    18.05.2016 22:25

    toto psaní je dokonalá nelidskost, nepochopení lidské chemie v týmu, jejího vedení, sounáležitosti s fanoušky, 32.000 míst v 200.000 městě a pro jeho okolí, stačí mít v týmu jednoho magora viz Costa v Chelsea a sezóna je ztracena, k úspěchu Lestru, přispěly i nevýhody hvězdných týmů ve stavbě nových kádru, kde bývalé hvězdy zestárly a nové jsou mladé, což je vyjádřeno i rekordním počtem remíz, navíc tu někdo nepochopil, že vyhrát může jen jediný (na burze to chodí jinak), a 4 nejbohatší kluby, nejsou odkázáni jen na zisky, společnost má především značku, která strčí Colu i Pepsi do kapsy, sportovní značka má nevyčíslitelnou hodnotu, bohatst ví je pro člověka jedině zátěž, proto je sponzorování bohulibých a lidulibých záležitostí velká úleva, s ekonomií má společné jen početní jednotky
    rob
    • United
      19.05.2016 8:46

      Příští rok už to bude boj o titul silné pětky. Manchester United,Liverppol, Arsenal, Chelsea, Manchester City.
      MU
      • Re: United
        19.05.2016 9:22

        No určitě ne. Již příští sezónu vidím Manchester United v TOP 3, pokud odejde LVG.
        MU
      • Re: United
        19.05.2016 9:08

        Manchester United je spíš na střed tabulky. Tipoval bych na místo něj Tottenham:-)
        Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university