Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcioví vítězové & poražení, aneb povolební příběhy z Evropy

Akcioví vítězové & poražení, aneb povolební příběhy z Evropy

09.11.2016 16:39
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Nečekané vítězství D. Trumpa v prezidentských volbách v USA zamíchalo evropskými akciemi. Širší trhy se sice během dne oklepaly, některým sektorům a vybraným akciím ale šokující vítězství kontroverzního republikána uštědřilo pořádný políček. Jiné z nejnovějšího projevu vůle amerických voličů naopak profitovaly. Přinášíme výběr nejvýraznějších evropských akciových příběhů povolebního dneška. 

Poražení:

Obnovitelné energie

Jednou z největších obětí se stal největší světový výrobce větrných turbín Vestas. Spojené státy jsou pro dánskou firmu aktuálně největším trhem. Vítězství Donalda Trumpu, který před volbami sliboval podporu fosilním palivům, ale vyvolalo obavy z vyhlídek firem zaměřených na zelené energie. Akcie Vestas ztratily ráno až deset procent a ocitly se u dna širšího evropského akciového indexu Euro Stoxx 600.

Americký větrný trh byl podle Světové rady pro větrnou energii (GWEC) loni druhý největší na světě. Pro evropské výrobce turbín a utility uvažující o expanzi jde o důležité, ne-li hlavní odbytiště. Německý konkurent Vestasu, firma Nordex, klesala o 6 procent.

Ztrácely i evropské utility, které investovaly do zelených energií, v čele s italským Enelem a španělskou Iberdrolou. Například Enel rozběhl „zelené projekty“ v 21 amerických státech. Trhy ale pochybují, do jaké míry je nyní možné počítat s pokračující podporou Washingtonu pro toto odvětví.

Trumpovo vítězství je nepříjemnou zprávou i pro německý energetický gigant E.ON, míní analytik Patria Finance Ján Hladký. „Podle předvolebních prohlášení se Trump totiž identifikuje jako zastánce tradiční energetiky a jelikož E.ON míří 80 % svých investic do obnovitelných zdrojů právě do USA, zpomalení růstu tohoto trhu může E.ON zasáhnout," říká.

Firmy závislé na volném obchodu

Akcie dánského konglomerátu A.P. Moller-Maersk se v Kodani propadly až o 5,6 % poté, co rozhodnutí amerického lidu rozdmýchalo obavy z obratu k politice nepřátelské ke světovému obchodu. Trump mimo jiné sliboval, že „roztrhá“ mezinárodní dohody o volném obchodu, což je názor, který akciím majitele největšího světového kontejnerového přepravce příliš nesvědčí.

V Asii padaly akcie aerolinek s výraznými zájmy ve světovém obchodu. Akcie Korean Airlines, což je těžká váha v oblasti cargo přepravy, klesly až o 5 %. Akcie Air China se v Hongkongu dostaly nejníže od června. Trump se kromě jiného nechal v uplynulých měsících slyšet, že zavede dovozní cla na zboží z Číny nebo z Mexika.

Finanční tituly

Evropským bankám a pojišťovnám zasadil výsledek úterních voleb ránu zprostředkovaně v podobě klesajících evropských a amerických výnosů a averzi k riziku. Akcie španělské banky BBVA odepisovaly 8,6 procenta, francouzská Natixis byla ve ztrátě 5,8 procent. HSBC, největší banka podle tržní hodnoty v Evropě, uvedla, že USA míří k pomalejšímu růstu, vyšší inflaci, utaženější měnové politice - bude-li Trump plnit předvolební sliby – k brutálnímu odklonu od dosavadního statu quo.

„Ačkoli daňové škrty, které by byly zavedeny v prvním roce Trumpovy administrativy, by pro HDP mohly na zruba rok představovat výraznou oporu, úhrnný nabídkový šok v podobě útlumu pracovní síly a narušení v zahraničním obchodu by po roce nebo dvou uvrhl ekonomiku do recese,“ uvedla HSBC v analytickém materiálu.

Pro americké finanční tituly může Trumpovo vítězství znamenat plusy i mínusy. Plusem by byly vyšší sazby a méně regulace, mínusem ale větší protekcionismus největší světové ekonomiky a politická nejistota. Finanční sektor v rámci širšího amerického indexu S&P 500 zahájil dnešní obchodování v zeleném - a "financials" v Euro Stoxx 600 svoje ztráty odpoledne smazaly, což je patrné i z grafu níže:

vitezove

Zdroj: Bloomberg

Vítězové:

Farmaceutický sektor

Výrobcům léčiv se po Trumpově vítězství ulevilo. Jeho vyzývatelka Clintonová v předvolební kampani kritizovala ceny léčiv a akcie jejich výrobců se s její kritikou potýkaly déle než rok. Investoři teď dospěli k názoru, že s vítězstvím jejího protikandidáta hrozba tvrdého zákroku proti oceňování léků odpadla. Dánský výrobce inzulinu Novo Nordisk rostl v Evropě dopoledne o téměř 8 procent, Shire, která je v nabídce Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP) Patria Finance, přidávala 7,5 procenta, Novartis a Sanofi přidávaly 4,9 procenta a 3,1 procenta.

Sektor zdravotní péče jako celek patřil k největším šampionům v širším evropském indexu. Odpoledne přidával více než 4 procenta, jak ukazuje i tabulka u koláčového grafu výše.

Stavební materiály

Skupina CRH působí v oblasti stavebních materiálů a ve Spojených státech je největším dodavatelem asfaltu. Akcie firmy, která má přes 89.000 zaměstnanců a ústředí v Dublinu, se vyhouply až na devítiletá maxima díky nadějím, že Trumpovo vítězství povede k větším výdajům do infrastruktury. Svůj záměr masivně investovat do infrastruktury zopakoval Trump i během prvního povolebního projevu. Akcie firmy odpoledne přidávaly více než 8,5 procenta a sektor stavebních materiálů byl vyšší 4,6 procenta.

Těžaři a producenti kovů

Trumpovo vítězství udělalo radost investorům do zlata - a spřáteleným akciovým titulům. Žlutý kov se stále patrnějším Trumpovým vítězství zdražil v noci na dnešek až o více než 50 dolarů na unci. Zisky v takovéto míře neudržel sice, i tak ale zůstával více než 2 procenta v zeleném, a táhl vzhůru evropské akcie v těžebním sektoru a v sektoru kovů, především těch drahých. Akcie těžařské firmy Centamin rostly o 8,7 procenta, více než 9 procent přidávaly akcie dobyvatele zlata a stříbra Fresnillo, který má sídlo v Mexiku. Dařilo v Evropě obchodovaným akciím těžebních gigantů Glencore nebo Rio Tinto. A dílčí index pro kovy a těžaře v rámci Euro Stoxx 600 rostl odpoledne zhruba stejně jako stavebniny.

Zdroje: BBG, BBC, FT, HSBC, WSJ 


Čtěte více:

TRUMP VYHRÁL - mapa USA i trhy zrudly
09.11.2016 10:35
Ještě před rokem ho všichni měli za outsidera, který je pouhým zpestře...
Zlato po Trumpovi: Raketový nárůst, potom korekce
09.11.2016 11:09
Donald Trump říkal, že to bude jako Brexit plus plus plus. Na zlatu by...
Eurodolar se vrací, poté co vystřelil až nad 1,13
09.11.2016 10:48
Postupné zveřejňování výsledků amerických voleb zvyšovalo nervozitu n...
Den po volbách: DJIA a STOXX Europe 600 aktuálně v zeleném
09.11.2016 14:36
SOUHRN - Trump vyhrál volby, stane se 45. americkým prezidentem - T...
Evropa umazala velkou část ztrát, silně rostou farmacie (+3,6 %)
09.11.2016 11:17
Evropské akciové trhy zahájily obchodování po překvapivém vítezství Do...
Energetický gigant E.ON zaznamenal rekordní ztrátu. Musí hledat peníze na poplatky za uložení vyhořelého jaderného paliva
09.11.2016 15:10
Hospodářské výsledky německého energetického gigantu E.ON za první tři...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data