Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář - Dokud nepadne Rakka, Evropa od teroristů klid mít nebude

Víkendář - Dokud nepadne Rakka, Evropa od teroristů klid mít nebude

01.01.2017 14:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Takzvaný Islámský stát velmi rychle informoval, že je zodpovědný za útok v Berlíně. Snaha džihádistů co nejvíce vytěžit z této tragické události ukazuje, jak důležité je pro ně útočit na Německo. Tato země se totiž nachází v samém centru jejich evropské strategie a my bychom měli jasně pochopit, proč.

ISIS začal provádět teroristické útoky na Evropu v květnu 2014, když Mehdi Nemmouche zaútočil na židovské muzeum v Bruselu a zabil čtyři lidi. Stalo se tak více než rok poté, co byl vyhlášen Islámský stát v Iráku. A dlouho předtím, než koalice vedená Spojenými státy začala bombardovat ISIS v Iráku. Tomuto načasování je dobré věnovat velkou pozornost. ISIS totiž tvrdí, že terorismus v Evropě je odvetou za útoky, které proti němu provádí Západ. Řada lidí takové tvrzení bere vážně, ale to pouze posiluje džihádistickou propagandu. Jenže když například došlo v březnu k útokům v Bruselu, které si vyžádaly život 32 lidí, Belgie nebyla v boji proti ISIS nijak aktivní. ISIS má v Evropě mnohem významnější cíle než nějakou odvetu za koaliční útoky.

Pro ISIS je Evropa potenciálním významným zdrojem nových rekrutů a zároveň nebezpečím v případě, že evropské země budou i nadále držet pohromadě. Teroristické útoky tak mají za cíl vytvořit vnitřní pnutí a motivovat mladé muslimy, aby se přidali k džihádistům v Sýrii a Iráku. A v neposlední řadě mají ukázat, že západní demokracie jsou ve srovnání s džihádistickým kalifátem méněcenné. Hlavními cíli tak jsou Francie a Německo. U první země je důvodem její velká židovská a muslimská populace. Ty sice mezi sebou nemají ideální vztahy, ale stále ukazují, že mohou žít v jedné zemi. Německo je zase cílem kvůli své politice otevřených dveří vůči uprchlíkům ze Sýrie a Iráku. ISIS totiž prosazuje názor, že uprchlíci zrazují „pravou cestu“, kterou je kalifát.

Z Německa odešlo k ISIS minimálně 800 lidí a někteří z nich dosáhli na prominentní pozice. Podle řady názorů se o získávání rekrutů z této země stará muž jménem Mohammed Mahmoud, který se narodil v Rakousku a je veteránem džihádistické propagandy. Na počátku listopadu byl v městě Hildesheim zatčen radikál Abou Walaa, který je obviněn z toho, že organizoval nábor a přesun rekrutů k ISIS. Podobných operací už Německo zažilo více a s obžalovanými již probíhá soudní řízení. Hlavním cílem ISIS v Německu je podkopat politiku Angely Merkelové, která je otevřená vůči uprchlíkům. ISIS se proto snaží vybírat pro teroristické útoky právě uprchlíky.

Západní tajné služby už varovaly před aktivitami Emni, což je část ISIS, která se zaměřuje na organizaci teroristických útoků v zahraničí. Harry Sarfo, který se narodil v Brémách, vstoupil do ISIS v dubnu 2015 a Emni ho poslal zpět do Německa už po třech měsících výcviku. To spolu s výpovědí Sarfa u soudu ukazuje, že v ISIS roste frustrace z toho, že v Německu není na rozdíl od Francie schopen provést rozsáhlejší útoky. I přesto se ale množí hlasy proti politice Merkelové.

Už po listopadových útocích v Paříži jsem psal, že Evropa zůstane v ohrožení a iniciativa bude na straně ISIS až do chvíle, dokud nepadne jejich syrské centrum Rakka. Ta je místem, ze kterého jsou organizovány teroristické útoky v Evropě. Spojené státy se ale zasekly v Mosulu a Rusové „čistí“ Allepo, takže se zdá, že Rakka je zatím z hlediska ISIS v bezpečí. Pro Evropu je to špatná zpráva, pro Německo velmi špatná.

Autor: Jean-Pierre Filiu, profesor blízkovýchodních studií na pařížské PSIA, autor řady knih o arabském světě.

Zdroj: Politico


Čtěte více:

EU je nyní silnější, ale záplatování krizí nekončí
30.12.2016 6:33
Bývalý finský premiér a triatlonista Alexander Stubb je pro některé li...
Wolf: Čína tiskem peněz udržuje systém při životě, optimismus v USA je příliš vysoko
29.12.2016 16:17
Hlavní ekonom Financial Times Martin Wolf v rozhovoru pro FT Video uve...
Toto jsou vítězové a poražení na trzích roku 2016
29.12.2016 11:16
Akcie, komodity, měny, dluhopisy. Kdo jsou vítězové letošního roku, ...
Jaký bude rok 2017 pro české podnikatele? Čekají je hlavně daňové změny a úpravy pracovně právních vztahů
29.12.2016 15:56
Snížení Daně z přidané hodnoty (DPH) u stravovacích služeb, změny u da...
Banky v Evropě zasáhl výběr zisků a Prahu strhla do ztrát Erste
29.12.2016 16:36
Pražská burza předposlední obchodní den roku ztratila. Pod pokles inde...

Váš názor
  •  
    02.01.2017 13:35

    Dovolím si tvrdiť, že otcom Islamského štátu je Bush mladší. Po odstránení Saddáma Husajna v Iraku dosadil za civilného správcu Iraku syna vplyvného kongresmana, ktorý mal tam začať svoju "hviezdnu " politickú karieru.Jeho prvým krokom bolo rozpustenie armády, polície, zrušenie strany BAAS a odstránenie všetkých miestnych a obecných funkcionárov, ktorí nejakým spôsobom boli s touto stranou spojení. Zo dňa na deň tým pádom zostalo státisíce ľudí bez prostriedkov na obživu. pre seba a svoje rodiny. Pomocnú ruku im podala Al Kaida a rôzne iné , za Husajna zakázané skupiny. Pokračovalo to potom snahou o zavádzanie "západnej demokracie" do štátov , kde ponímanie osobných slobôd a fungovania štátov má po stáročia úplne iné dimenzie , na ktoré sme zvyknutí my.Žiaľ v tomto Američanom lokajsky sekundovala Európa. Nechcem byť zlý prorok, ale Európu a svet peklo ešte len čaká.
    Petrík
    •  
      03.01.2017 8:59

      No a nezapomínej, že otcem Hitlerovského fašistického Německa byl prezident Wilson. Když podepsal Versailleskou smlouvu s ekonomicky likvidačními reparacemi pro Německo.
      ..
  • Odpoví mi někdo?
    02.01.2017 12:30

    Proč jako autora převzatých článků uvádíte (nepravdivě) Patrii?
    Tom
  • A autor je kdo???
    02.01.2017 10:00

    Kdy už ukončíte tu.... jak bych to slušně nazval.... nestandardní politiku zatajování autorů článků? Proč je tam uvedeno, že autorem je Patria?
    Tom
    • Re: A autor je kdo???
      02.01.2017 12:34

      ... Patria uvádí zcela jasně: Autor: Jean-Pierre Filiu, profesor blízkovýchodních studií na pařížské PSIA, autor řady knih o arabském světě. Zdroj: Politico
      Donald rulezzz
      •  
        03.01.2017 8:37

        ....si toho nevšiml, holt je to málo tučně zvýrazněné.....jinak dle mého skromného mínění islámský stát poražen nebude nikdy....ideologii násilí proti všemu nemuslimskému mají v hlavách...a do těch nikdo nevidí...
        keris
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data