Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střet nejen o Sýrii? Moskva podporuje Taliban, tvrdí USA

Střet nejen o Sýrii? Moskva podporuje Taliban, tvrdí USA

11.04.2017 16:11
Autor: Petr Zelenka, Patria Online

Trumpova administrativa toho nyní z bezpečnostního hlediska musí hodně řešit. Severní Korea pokračuje ve vývoji jaderných zbraní a raket, čemuž chce Bílý dům učinit přítrž, zatímco americký útok na syrskou leteckou základnu vyvolal nejnovější diplomatickou roztržku mezi Washingtonem a Moskvou. K tomu všemu se teď přidávají spekulace, že za trable Američanů a afghánské vlády částečně může ruská podpora Talibanu. Vypadá to tak, že amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona tento týden čeká ostré jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

V posledních týdnech se hromadí výroky amerických představitelů na účet Ruské federace, která podle nich podporuje afghánský Taliban. Na konci března se v tomto smyslu vyjádřil šéf sil NATO v Evropě generál Curtis Scaparotti a tento týden se k jeho obavám připojil i americký ministr obrany James Mattis. Jejich slova navíc potvrzují i afghánští představitelé, podle kterých Rusko tamní odnoži islamistického hnutí Taliban přímo dodává zbraně.

Podle odhadů americké vlády, na něž se odvolává agentura Bloomberg, Taliban ovládá více než polovinu osídlených oblastí země. Moskva pochopitelně podporu Talibanu odmítá, nicméně souhlasí s požadavkem hnutí na odchod amerických sil ze země a chce podle svých slov islamisty dovést k vyjednávacímu stolu.

Kontakty na obou stranách afghánského konfliktu by Moskvě mohly pomoci posílit vliv v regionu střední Asie a v důsledku možná i přispět k vyjednání míru. Také existuje drobná šance, že Moskva podporou tohoto hnutí jednoduše „sází“ na jeho vítězství v dlouholeté občanské válce. Taliban totiž od roku 2001 odolává mezinárodní koalici a stále má v zemi silnou podporu, takže možnost, že by se hnutí po letech mohlo vrátit k moci, se jeví jako celkem reálná. Fakt, že Rusko má doma vlastní problémy s islamisty, však naznačuje, že Moskva si jejich opětovnou kontrolu nad Afghánistánem přece jen nejspíše nepřeje.

Ironická situace


Pokud by se nařčení potvrdila, jednalo by se o skutečně ironickou situaci. Sovětský svaz totiž v osmdesátých letech podporoval místní komunistický režim v boji proti islamistům, kterým zase pomáhaly Spojené státy. V devadesátých letech se však USA proti bývalým spojencům obrátily, když místní islamisté zformovali hnutí Taliban, převzali kontrolu nad zemí a poskytli zde útočiště teroristům s protiamerickou agendou. V odplatě za útoky z 11. září 2001 americká armáda a tajné služby za pomoci spojenců a některých místních bojůvek Taliban svrhla, čímž však započala dlouhá občanská válka.

Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách bylo původně vnímáno jako dobrá zpráva pro Rusko. Raketový útok amerického námořnictva na syrskou leteckou základnu v odplatě za údajné použití chemických zbraní proti civilistům však naznačilo, že s americko-ruským sblížením to nebude tak horké.

Ministr zahraničí USA Rex Tillerson má dnes namířeno do Moskvy, kde se setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jistě bude o čem jednat – pomalu ale jistě se Sýrie, Afghánistán i Severní Korea po prvních měsících u moci stávají předmětem zájmu Trumpovi administrativy. Že se však nemusí nutně jednat o jednání vedená v nepřátelském tónu naznačila už dnešní Tillersonova slova o tom, že Rusko by se mělo spíše připojit k USA a ostatním, než k Asadovi a Íránu. Pokud by byly Moskvě nabídnuty ústupky ve formě postupného uvolnění sankčního režimu či záruky ohledně poválečného statusu syrského přístavu Tartus, který už od sedmdesátých let slouží jako ruská základna, Kreml by se s odchodem Asada mohl smířit.

 
 
 

Čtěte více:

Švédsko chce opět zavést povinnou vojenskou službu
02.03.2017 15:54
Koalice sociálních demokratů a zelených chce opět zavést základní voje...
Rusko v neděli zažilo jednu z největších opozičních akcí od roku 2011
27.03.2017 12:12
Opozice na nepovolenou akci „proti korupci“ v Moskvě přilákala tisíce ...
S KLDR si poradím sám, když to bude potřeba, tvrdí Trump
03.04.2017 12:57
Americký prezident Donald Trump poskytl rozsáhlý rozhovor deníku Finan...
Trump udeřil proti Asadovi. Konec americko-ruských námluv?
07.04.2017 10:02
Ozbrojené síly USA v pátek v brzkých ranních hodinách udeřily proti zá...

Váš názor
  • Věnu - dobrá
    12.04.2017 14:36

    Ano, taková výměna by asi šla. NATO uzná ruské připojení Krymu, zruší všechny ekonomické sankce a také Rusku posvětí válečnou základnu v Tartůsu na všechny časy. NATO by se mělo navíc Rusku omluvit za své chování. Pak v Sýrii proběhnou demokratické volby, ve kterých opět vyhraje Bašár Asad. Na území ovládaném teroristy jako Al Nusrá či IS se samozřejmě hlasovat nebude. To by byla blbost. Může snad někdo dát hlas Al Kajdě či Islámskému státu ?? TedyAsad :"For President".
    xiluodu
  • Rusko není Turecko
    11.04.2017 18:14

    Rusko je stejný patron Evropy, jako USA, stav může změnit jenom další válka, - Německo dostalo ekonomické vavrování a Merkelová pokyn podporovat politiku Států, jinak bude muset zbrojit, vybrala si první - naposledy se totiž stav měnil v r. 1945, a od té doby je to jen kočkovaná, držet obhodní trasy v Sýrii, je pro Rusko strategické, silný Izrael je utopie filantropů a šílenců, stejně jako silné Německo, jsou si čím dál více podobní, velké ekonomiky omezené v rozpínaní ... ja to na odbornou studiu Trump hraje poker s průhlednými kartami, začíná to vypadat, že ekonomické krize jsou odpověď na žádnou konzistenci americké politiky, která je ve vleku bank, Trump tam bude minimálně 12 let jako Roosvelt, to je jediná možnost jak se světem trochu rozumně naložit, Čína a Rusko totiž věčným změnám nerozumí, já už vůbec, finanční šlechta je přečtená, prázdná, nemá co nabídnout, jenom smrt
    rob
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university