Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministryně školství Valachová končí kvůli skandálu ve sportu: Nechci být záminkou Babišovi

Ministryně školství Valachová končí kvůli skandálu ve sportu: Nechci být záminkou Babišovi

09.05.2017 18:30
Autor: ČTK

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) podá k 31. květnu demisi. Nechce poskytovat ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) záminku k tomu, aby odváděl pozornost od svých závažných problémů, napsala na twitteru. K odstoupení ji vyzývali někteří politici kvůli kauze sportovních dotací.

"Chci podpořit politickou kulturu, tak jak ji prosazuje sociální demokracie, proto rezignuji na funkci ministryně školství," uvedla. Odpoledne přitom na tiskové konferenci o dalším financování sportu oznámila, že neodstoupí, že se nezříká své politické odpovědnosti a vyčká, zda ji bude schopna obhájit. Poté ale mluvila o okolnostech s premiérem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Rezignaci mu nabídla sama. "Moje osobní rozhodnutí je nezvratné," řekla novinářům Valachová. Nechce, aby aktuální situace na ministerstvu, byla zneužívána v "politických půtkách" nebo v předvolební argumentaci vůči ČSSD. O možném nástupci s premiérem nemluvila.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) poděkoval Valachové za odpovědné rozhodnutí, které je v zájmu slušné politické kultury. Prezident Miloš Zeman se s ministryní setká po svém příletu z Číny, sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Z návštěvy se vrátí 18. května.

Valachová podá rezignaci k 31. květnu, tedy v den, kdy má Senát projednávat kariérní řád. Nechce, aby kvůli vyvození její politické odpovědnosti utrpělo školství. Doufá, že ještě kariérní řád prosadí.

Kvůli obviněni v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství pro sport je od pátku ve vazbě náměstkyně úřadu Simona Kratochvílová. Ve vazbě skončil i předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

Valachová na odpolední tiskové konferenci oznámila, že pozastavila poskytování dotací pro sportovní organizace a svazy. Investiční program, kterého se týká aktuální kriminální kauza kolem fotbalové asociace, zruší a připraví program nový. Uvedla to na dnešní tiskové konferenci. Zároveň zdůraznila, že sportovním svazům včetně fotbalové asociace letos ministerstvo na základě jeho vlastních kontrol a zpřísnění podmínek zatím nevyplatilo "ani korunu".

"Rozhodla jsem s okamžitou platností, že celý proces hodnocení bude opakován, a to z procesní opatrnosti. Budeme postupovat co nejrychleji," slíbila Valachová. Nový investiční program se podle ní bude týkat jedné miliardy korun vyplácené v letech 2017 - 2018.

Fotbalová asociace ČR podle ní bude mít velký problém získat dotace i v případě nového hodnocení, protože je obviněnou osobou. Valachová hledá možnost, jak zajistit financování fotbalových klubů uvnitř asociace.

Ministryně řekla, že v minulých měsících na ministerstvu nařídila několik mimořádných kontrol a opatření v sekci sportu. "Byla screeningována e-mailová komunikace zaměstnanců odboru sportu s výsledkem zachycení tří osob. Vedle toho jsem řešila dvě podezření na střet zájmu," řekla. Policie podle ní vstoupila do této interní kontroly.

Opatření se nedotkne miliardy korun určené pro sportování dětí a mládeže - tyto peníze ministerstvo uvolní v následujících týdnech. Programy pro zdravotně postižené sportovce a pro sportování veřejnosti by měly projít jen rámcovou kontrolou.

Jediné peníze, které ministerstvo začne v následujících týdnech rozesílat, jsou dotace v celkové výši jedné miliardy korun z programu pro děti a mládež. Následně bude financován i program pro handicapované sportovce a veřejnost. "Tyto programy si vyžádají jen rámcovou kontrolu speciálně ustaveného kontrolního týmu," řekla ministryně. V programech sportovní organizace a sportovní svazy nařídila hodnocení z opatrnosti opakovat.

 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.