Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Země neplatící eurem by mohly být pozorovateli, řekl velvyslancům Sobotka

Země neplatící eurem by mohly být pozorovateli, řekl velvyslancům Sobotka

28.08.2017 10:12, aktualizováno: 28.8. 10:21
Autor: ČTK

Aktualizováno

Země, které neplatí eurem, by mohly mít pozorovatelský status při jednáních ministrů financí eurozóny, navrhuje Česko. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by to podpořilo vzájemnou důvěru mezi oběma skupinami států a zabránilo tomu, aby mezi nimi vznikly příkopy. Předseda vlády to řekl na úvod dnešního zahájení týdenní porady českých velvyslanců v pražském Černínském paláci.

Sobotka velvyslancům řekl, že je zřejmé, že eurozóna bude v pohybu. "Že Francie či Německo budou usilovat o větší integraci, posílenou spolupráci eurozóny v celé řadě oblastí," uvedl premiér. Česko proto musí diskusi pozorně sledovat a nesmí dopustit, aby v eurozóně vznikala rozhodnutí, která na něj budou mít dopad, zatímco je země nebude mít možnost ovlivnit, dodal.

Důvěru a soudržnost všech členů EU by mohl podpořit pozorovatelský status zemí stojících mimo skupinu států platících společnou měnou. "ČR přišla s touto myšlenkou. Status by mohly mít země, které eurem neplatí, na jednáních zemí eurozóny. Uvidíme, jestli návrh získá širší podporu," řekl Sobotka.

Sobotka úvahy o zavedení pozorovatelského statusu Česka potvrdil už minulý týden. ČTK řekl, že návrh považuje za dobrý nápad. Umožnil by podle něj to, aby se stát bez jednotné evropské měny mohl účastnit debat o budoucím směřování eurozóny. S možným pozorovatelským statusem ČR počítá schválená vládní rámcová pozice k prohlubování hospodářské a měnové unie. Finální rozhodnutí o podání žádosti nicméně zatím vláda neučinila, uvedl před týdnem Sobotka.

V diskusi o směřování EU se podle Sobotky daří prosazovat jedno z klíčových témat ČR, kterým je posilování bezpečnosti. Horší situace je podle něj v oblasti další priority, kterou je sbližování životní úrovně v EU. Za důležitou považuje současnou diskusi o vysílání pracovníků. "Jestli nebudeme schopni (v rámci EU) včas dosáhnout dohody, hrozí, že se některé státy budou snažit to vyřešit po svém," varoval. Za důležité označil i udržení role evropských strukturálních fondů při sbližování životní úrovně.

Při proslovu před velvyslanci Sobotka také zdůraznil, že v Evropské unii Česko dlouhodobě akcentuje její další rozšiřování. Přijímání nových členů podle něj ČR musí obhajovat i v době, kdy unie absolvuje diskusi o své budoucnosti a nadšení k rozšiřování klesá.

 

Čtěte více:

Co bude bránit další krizi v eurozóně, až ECB ukončí tištění peněz?
02.06.2017 13:49
V roce 2014 byl zásah ECB rozhodující pro ukončení krize v eurozóně. E...
15.06.2017 8:41
Premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek opustí funkci předsedy ČSSD. Veden...
Hrozí prudké posilování eura?
07.07.2017 16:58
Pokud se obnoví důvěra v eurozónu, existuje velký potenciál pro posilo...
Evropský růst šlape na plyn, Česko je třetí nejrychlejší
16.08.2017 11:43
Růst v Evropské unii i v eurozóně ve druhém kvartále zrychlil. Ekonomi...
Sobotka: Minimální mzda bude od ledna 12.200 korun. Co na to ekonomové a firmy?
21.08.2017 11:13
Minimální mzda v Česku se od ledna zvýší o 1200 korun na 12.200 kor...

Váš názor
  •  
    28.08.2017 20:22

    No , já to vidím následovně . Volby se blíží , Bohuš néni blb a cejtí , že socani jako strana i s Bohušem jdou od koryta . Nebylo by špatné stát v čele "českých pozorovatelů" a pozorovat , jak jde celá EU do zádele .
    karel IV
  •  
    28.08.2017 18:28

    doporucuji Draghi's Crash od prof. Krall nebo od prof. H.W. Sinn - Euro Trap. Naklady na obcana SRN k udrzovani ostatnich zemi v EUROLANDU jsou doneska €3.000.000.000.000. Tyto penize jsou nicim neruceny castecne v Target II. bilanzi ECB a castecne v poukazkach vlad, ktery je kryji tistenim dalsich penez. Nemci svoje produkty neprodavaji, oni je v podstate daruji. Pokud EUR zkrachuje, naklady pro na domacnost v SRN budou kolem € 160.000. CR je chuda zeme, aby vstoupila do takoveho klubu. "Jen zlato ma hodnotu, vse ostatni je kredit" - J.P. Morgen Pojdme radeji zavest zlaty standard.
    palantir
  •  
    28.08.2017 15:10

    Role v Evropě jsou rozdány. Samostatná měna má své nesporné výhody,ale v rukou zločinců slouží jen k ožebračování většiny národa jak nám to nedávno předvedla Sigrova banda.Euro může být malou pojistkou proti těmto zločinum. Je zde ale jiný problém o kterém se mluví jen velmi málo a to je neokolonialismus. Elity v západní Evropě dávají dostatečně najevo své zájmy a svoji převahu, ať už kvóty nebo speciální potaviny rozdělení institucí, a rozdělení funkcí.kvalitou průmyslové výroby mzdama a j. Orgány EU jsou na h.... a na nic, když si Merkelová, případně ten francouzský pleiboj vzpomene je všechno jinak, například Afrika se stěhuje do Evropy. jsem zvědav kdy inženýři z Afriky dostanou volební právo, případně jednotné sociální dávky na úrovni Německých.A takový pozorovatel je jen další oblbování ovčanů.Čím dál míň věřím tomu co se oficiálně hustí do davu!
    Homo
  • Chci Euro, ne korunu ani rubl.
    28.08.2017 13:33

    Chci euro, ne statut pozorovatele. To bychom jen pozorovali, jak se vzdalujeme Evropě a jak z toho má Putin radost, že České pepíky úspěšně zblbnul, že euro odmítají.
    • Re: Chci Euro, ne korunu ani rubl.
      28.08.2017 20:25

      Já bych raději doláče , ojra budou pro sběratele .
      Bavič
    • Re: Chci Euro, ne korunu ani rubl.
      28.08.2017 13:48

      Markéta Šichtařová: "Co se upeče v eurozóně, se nás netýká. Nepotřebujeme u toho být. A eurozóna nemá důvod si ke svým rozhodnutím přibírat kohokoliv třetího. My taky na jednání české vlády nezveme německého ministra financí a ta představa se nám zdá pitoreskní. Přitom obojí je na stejné úrovni. A pokud jde o rychlejší integraci: Pan Sobotka by si měl především uvědomit, že kupříkladu pan Schulz – dost možná budoucí německý kancléř – v rámci této integrace trvá na důsledném prosazování kvót na přerozdělování imigrantů". Jak je vidět, názory se různí. V ČR žijí miliony plnoletých lidí a každý z nich má právo na ten svůj pohled. Jak z toho ven? Každému dát rovnou příležitost k vyjádření - referendum.
      ..
  • Názor Markéty Šichtařové
    28.08.2017 10:53

    "Je to neskutečně naivní, snad až infantilní, představa, že členství v eurozóně nám nějakým záhadným způsobem zabezpečí větší prosperitu. Členství v eurozóně nám zabezpečí hlavně tři věci: Zaprvé fixní kurz, tedy analogii intervenčního režimu, který za poslední tři roky dost negativně poznamenal strukturu české ekonomiky. Zadruhé budeme financovat chronicky bankrotující země, jako je Řecko. A zatřetí se nám mnohem obtížněji bude vzdorovat věcem, jako jsou kvóty. To by sice teoreticky spolu nemělo souviset, kvóty jsou o EU, euro je o měnovém projektu, ale co si budeme povídat, čím hlubší integrace, tím silnější politický tlak na integrační poslušnost“.
    ..
    • Re: Názor Markéty Šichtařové
      28.08.2017 13:14

      Typické české pindání..Brát a nedávat...Vlastní tupost svádět na Unii, viz biosložky v palivu, Bureš už vyloboval 6 procent, EU zřejmě nebude pořadovat ani ty 4 od roku 20..Typický čechod bankéře po rozhodčího..Ignorace nastartování ekonomiky zváýšení pracovních míst a bláboly a poškozené ekonomice..Na jedné straně pláč, že banka intervenovala na druhé straně okamžitá kritika fixního kurzu..Hlavně kritzovat za akždou cenu..Co se to tady s tím národem stala..A typicky česká zbabělost, raději se nepodepisovat a vyolávat pocit skupinového názoru..No atady užiješ potlesku..Zejména od těch tyjících z kapitalismu, na která nadávají..Potřební sem nechodí
      Velkamedvědice
      •  
        28.08.2017 13:37

        Jj, takhle se vyjadřuje přispěvatel, co vyrostl za lži...
        Kalka.
        •  
          28.08.2017 14:40

          Jak jsem psal. Potlesku od lidí plných žluči bude dost. první potrefená husa už zakejhala...Krásný den babičko
          Velkamedvědice
    • Re: Názor Markéty Šichtařové
      28.08.2017 12:45

      Bravo !!!!
      ingkrtek
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.