Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sobotka: Státní zaměstnanci budou brát od listopadu o desetinu více, učitelé o 15 %

Sobotka: Státní zaměstnanci budou brát od listopadu o desetinu více, učitelé o 15 %

11.09.2017 10:03, aktualizováno: 11.9. 12:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Strany vládní koalice se dnes dohodly na zvýšení platů pro státní zaměstnance s účinností od listopadu. Na Twitteru to oznámil premiér Bohuslav Sobotka. Učitelům se tarifní plat zvýší o 15 procent, všem ostatním státním zaměstnancům o desetinu. Na zvýšení rozpočtu vysokých škol se dnes naopak koalice neshodla.

"Koalice se dohodla na zvýšení platů už od 1.listopadu. Učitelům se tarifní plat zvýší o 15 procent, všem dalším zaměstnancům veřejného sektoru o 10 procent," uvedl premiér.


Zvýšení platů ve veřejném sektoru od 1. listopadu o 10 procent a učitelům o 15 procent požadovaly ČSSD a odbory. Odboráři z veřejného sektoru ve středu vyhlásili stávkovou pohotovost na podporu požadavku růstu platů. 

Po ranním koaličním jednání otevře dopoledne vláda debatu o státním rozpočtu na rok 2018, který počítá se schodkem 50 miliard korun. Ministerstvo financí ve srovnání s červnovým návrhem zvýšilo v aktuálním návrhu státního rozpočtu na příští rok celkové výdaje a příjmy, a to zhruba 21 miliard korun. Ministerstvo totiž zvýšilo odhad růstu ekonomiky v roce 2018 z 2,9 procenta na 3,1 procenta a odhad daňových příjmů. Stále ale kvůli platům chybí zhruba osm miliard korun, uvedl v neděli ministr financí Ivan Pilný (ANO). Scházející peníze by měla podle něj ministerstva najít v nespotřebovaných výdajích. V pátek podle Pilného resorty uvedly, že nemohou poskytnout nic. Naopak podle něj požádaly ministerstvo financí v souhrnu o dalších 33 miliard korun, což by dohromady s požadavkem na růst platů zvýšilo plánovaný padesátimiliardový schodek rozpočtu až ke 100 miliardám korun

Nakonec přece něco?

Volební lídr ČSSD, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ovšem po jednání o navýšení platů ve veřejné sféře řekl, že ministerstva do rozpočtu na příští rok přispějí čtvrtinou svých rezerv, celkem půjde o 10 miliard korun. Na příklad pro diplomacii to prý bude znamenat omezení některých plánovaných oprav.

"Neviděl jsem jediného ministra, který by řekl, že tu dohodu odmítá. Takže koaliční dohoda, která byla učiněna ráno, tak z toho koaličního jednání si odnáším pocit, že to nikdo nezpochybnil a že to všichni akceptují," konstatoval podle ČTK Zaorálek.

Koalice se dnes neshodla na zvýšení rozpočtu vysokých škol, právě tam by měla vedle platů podle Zaorálka směřovat část z rezerv. Vysoké školy požadují zvýšení rozpočtu o 4,5 miliardy korun. Koaliční lídři nezpochybňují potřebu růstu financí v tomto sektoru, mluví ale o nižší částce v rozmezí 2,5 až 3,5 miliardy korun. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) novinářům řekl, že k dohodě strany dospějí do konce září, kdy musí návrh rozpočtu předat Sněmovně. 

Příští pondělí vláda návrh rozpočtu představí na zasedání tripartity. Sněmovně musí návrh rozpočtu podle zákona odevzdat do konce září, definitivně schvalovat by ho chtěla za dva týdny.

Zdroje: Twitter, Reuters, ČTK

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Boj za vyšší mzdy je v plném proudu
23.06.2017 9:12
Stávka ve slovenském Volkswagenu ukazuje, že trh práce ve střední Evro...
Základní mzda 12.200, učitelům o 15 % víc. Co na to ekonom Petr Dufek?
15.08.2017 12:36
Bohuslav Sobotka bude chtít prosadit od ledna roku 2018 zvýšení minimá...
České mzdy rostou neskutečným tempem
05.09.2017 9:27
Napětí na trhu práce tlačí mzdy rychle vzhůru a zaměstnanci tak mají ...

Váš názor
  • Jak to chodí
    12.09.2017 13:28

    Vláda Bohuslava Sobotky arogantně celé čtyři roky podporovala levnou práci, čímž šla na ruku hlavně všem zahraničním montovnám. Paradoxně však je nyní před volbami a takováto činnost je jednoduchou volební kampaní, která vládní partaje nestojí ani korunu, jelikož všechny ty finanční prostředky na zvyšování platů půjdou ze státního rozpočtu, tedy z peněz každého z nás. Peníze na to ale ministerstvo financí nenajde, a to i kdyby zašel pan Pilný do sklepních prostor ministerské budovy. Ty peníze prostě nejsou a tak vládě nezbude nic jiného (aby svých slibů dostála) než si na tu předvolební maškarádu opět vypůjčit a tím zase o něco více zadlužit naše příští generace. Zvyšování platů je zcela jistě na místě, ale je to potřeba dělat systematicky, koncepčně, bez rozkrádání a ne si na tom stavět volební kampaň.
    achjo
  • Volič není hlupák,
    12.09.2017 11:48

    peníze sebere a hlas takovým politikům stejně nedá. A tak to má být.
    Čichavec
  • Vliv platů na rozpočet
    12.09.2017 11:17

    Docela dlouhou dobu přemýšlím nad tím, jak se počítají vlivy zvýšených mezd do rozpočtu ČR. Pokud přidám státním zaměstnancům a vliv na rozpočet je 30 mld. Kč, tak počítám, že se bavíme pouze o výdajové stránce....každopádně stát si z toho bere okamžitě 50% zpět v podobě odvodů a daní. Zbylých 15 mld. Kč se dostane do oběhu a tím přispívá k růstu ekonomiky a v konečném důsledku se v průběhu roku většina vrátí v podobě DPH a dalších daní do rozpočtu. Reálně by tedy dopad mohl být do 7 mld. Kč v závislosti na tom, jak rychle lidi a firmy protočí tyto peníze. Druhou věcí je, že odhad ministerstva neustále zkresluje příjmy státního rozpočtu....myslím, že už jistá předchozí vláda ukázala, že snaha státu o šetření za každou cenu může mít negativní vliv na celou ekonomiku. Rozpočet na další rok je -50 mld. Kč a takhle za rok se ukáže, že bude zase v přebytku, což znamená, že spousty dalších mld. Kč by se dalo využít pro investice do infrastruktury (což by zase vedlo k tomu, že by se protočily v ekonomice a část se vybrala zpět na daních), ale nikdo s těmito prostředky nepočítá, takže se ani nic nezačne stavět.
    M.HL
  • Korupce v přímém přenosu
    11.09.2017 12:55

    nákupem hlasů před volb. a Olomouc mlčí :o), no tak zase stát ovčany oškube o 30 mld aby svým ovečkám 15mld přidal, zbytek se ztratí :o(
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    11.09.2017 12:48

    Sobotka od nástupu do funkce bojuje jen o své koryto. Nejdříve s konkurenty ve vlastní straně, pak ve vládě, pak v koalic,i teď s voliči. Na vládnutí nezbývá čas.
    juniper
  • Volby
    11.09.2017 11:51

    Volby nadohled a tak se dějí věci vskutku nevídané. Opět se zvyšují mzdy státním zaměstnancům a učitelům, máme zde případ Babiš a OKD..... Kdoví, čeho všeho se ještě do voleb dočkáme. Ovšem po volbách bude všemu konec. Na voliče si nikdo nevzpomene, kauzy a možnosti navýšení platů se odeberou k prodlouženému zimnímu spánku, který bude trvat nejméně 3 roky.
    Borec
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení