Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
České mzdy rostou neskutečným tempem

České mzdy rostou neskutečným tempem

05.09.2017 9:27
Autor: Petr Dufek, ČSOB

Napětí na trhu práce tlačí mzdy rychle vzhůru a zaměstnanci tak mají možnost ještě více pociťovat, co znamená ekonomický růst pro jejich peněženky.

Ve druhém čtvrtletí se průměrná mzda v ČR zvýšila o 7,6 % na 29 346 korun. Reálně – tedy po zohlednění vyšší inflace – to znamená navýšení o 5,3 %. Tak rychle rostly mzdy reálně naposledy v roce 2007. Samozřejmě, že průměr je jen průměr a nedosáhnou na něj dvě třetiny zaměstnanců, ale to neznamená, že se lépe nevede i této většině. Mediánová mzda se totiž zvyšovala ještě rychleji (o 8,2 %), což znamená, že rychleji rostly právě nejnižší mzdy.

Zásluhu na současném rychlejším růstu mezd má především silný ekonomický růst vytvářející volná pracovní místa takřka rekordním tempem. Na trhu práce se prohlubuje nesoulad mezi dostupnými zaměstnanci a nabídkou míst, takže firmy jsou nuceny si stále více zaměstnance předcházet nebo přetahovat.

Zapomenout nelze ani na faktor minimální mzdy, respektive zaručených mezd, které se letos zvyšovaly zhruba o 11 %. Nakonec zvýšení mezd v odvětví ubytování a stravování o téměř 16 % nelze zdůvodnit jen vyšší poptávkou po těchto službách, ale právě posunem minimální mzdy hojně využívané v této části ekonomiky.

A stranou nezůstal ani veřejný sektor, kde se konkrétně ve veřejné správě přidávalo skoro 9 %, zatímco školství zůstalo téměř na chvostu celé ekonomiky.

Mzdy v české ekonomice nasadily tempo, které se nejspíše udrží i ve zbytku letošního roku. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se zmírnil přetlak na trhu práce, a tak firmy budou muset o zaměstnance stále více „bojovat“. Pro zaměstnance to znamená další růst životní úrovně, respektive příležitostí pro vyšší spotřebu i investice. Rovněž ovšem bude třeba počítat i s tím, že s vyšší poptávkou přijde i vyšší inflace. Zvláště ve službách spojených s bydlením.

Pro ČNB dnešní číslo znamená další známku toho, že česká ekonomika nabrala téměř neuvěřitelné tempo, a že prostor pro brzké zvýšení sazeb se zcela otevřel.


 

Čtěte více:

Rozbřesk: Pro prognózu ČNB dnes přišel další test
05.09.2017 9:13
Poté, co minulý týden statistický úřad dále vylepšil už tak velmi siln...

Váš názor
  • Čtěte slyšte, rady od nějakého Martíka
    07.09.2017 9:56

    Martík se vyzná a umí jiným poradit, ale podle vlastních slov žije v krabici někde na Greenlandu mezi Eskymáky a je na to velice pyšný. Ani si to nemusí vyhledávat protože to tam vidí napsaný. Asi někde u nádraží nebo tak.
    ..
    • Re: Čtěte slyšte, rady od nějakého Martíka
      07.09.2017 10:39

      jsou to moje slova nebo tvoje slova :-) člověk který by žil někde v krabici na Greenlandu někde mezi eskymaky bez elektřiny by asi stěži psal komenty k české kotlině :-) napsaný to mám na ceduli před barakem GREENLAND jestli bydliš na nadraží je to tvuj problem horší je že se stydiš za své rodiče a neumíš se ani podepsat jaký je tvůj moralni kredit všichni tím pádem víme ... msf
      martík
      • Tvoje slova..
        07.09.2017 11:08

        To by si jeden nevymyslel. A ta krabice je od TV, pamatuješ. Asi jsi to myslel v nadsázce ale pak se nedurdi když se ti to vrátí. To samé s tvojí anglinou, pamatuji když ti tady někdo odpověděl v AJ a ty jsi ani nepíp. Jsi tady velice oblíbený jako šašek v cirkuse a ti vždycky pobaví. Díky za ty srandičky. Napiš zase něco.
        ..
        • Re: Tvoje slova..
          07.09.2017 11:31

          to sisi vymyslel ty hlupačku píšeš tu pod několika nicky a děláš se zajimavým kdyby ses zamčel už by ti to neprochazelo máš nizke sebevědomí a nic si v životě nedokazal :-) s moji anglinou je to úplně v pohodě a nejspíše si to byl opět ty kdo se tady zesměšnil s anglinou z googl trans. :-) jsem tady velice oblibený šašek který takové naivni heljy jako seš ty obira o jejich penizky zcela legalnim zpsůobem a ni tu potom pišou takové bludy a pohadky :-) nebylo by lepši kdyby sis vzal do ruky koště a šel něco užitečného dělat nebo ti ještě maminka dava mličko ? :-))))) muhehehehe
          martík
          • "S mojí anglinou je to v pohodě..
            08.09.2017 9:56

            Co mi to jen připomíná ? Všichni se proti mě spikli já nekradu. Tvojí Anglinu musí posoudit jiní a zatím jsi tady nedal nikomu k tomu příležitost. To se tak stydíš nebo to není tak valný. Mohl bys sedět v PS. Tam jsou všichni tak chytří a neomylní a všemu rozumí jako ty a jenom oni umí budovat a řídit. Nikdo jim nesmí nic říct. Nedej Bůh na něco poukazovat.
            ..
            • Re: "S mojí anglinou je to v pohodě..
              08.09.2017 10:17

              napiš mi to anglicky a nezapomen se podepsat :-) tlučhubo
              martík
              • martík
                08.09.2017 10:25

                a co když nemá podpisový vzor? Nicméně k tématu. Stále zde uvádíš, že je mnoho nezaměstnaných z důvodu nízké mzdy. To je pravda, ale pouze z části. Ta druhá část pravdy je v tom, že řada lidí po práci netouží. Myslím, že právě zde jich najdeš nadprůměrně. A angličtinu s mým jmenovcem neřeš. To byste mohli skončit nakonec u čínštiny a troufám si tvrdit, že by to skončilo nerozhodně.
                ..
                • Re: martík
                  08.09.2017 11:45

                  lži,lži a lži a nezamčený nick -ztráta času jakakoliv debata. Je jasne že všechny ty anonymni nicky je (jsou) 1-2 mentalně a duševně frustrovaný exponent (ni) (ti) :-). který (kteří) přišli o penize...msf
                  martík
                  • Lži, lži, lži .....odkud jen to máš ?
                    08.09.2017 11:59

                    Kolikrát jsem to za posledních pár dní slyšel a stejně ho vydali.
                    ..
                    • Re: Lži, lži, lži .....odkud jen to máš ?
                      08.09.2017 12:04

                      To te stve co..Ato Babíš vytvořil politicky natlak...poslanci nemaji co posuzovat naplněni skutkové podstaty, pouze tda podvod souvisi s politickou imunitou
                      Velkamedvědice
                  • martík
                    08.09.2017 11:56

                    Ty mně chceš tvrdit, že všichni co nepracují pracovat chtějí a nepracují z důvodu nízkých mezd?
                    ..
        • Martík a zbabělý anonym
          07.09.2017 11:31

          Tak?? Tak on se aspoň pod svoje provokace podepisuje, neni zbabělec jako Ty...Máš plná ústa morálky, podporuješ hrubost z hradu, vykládáš jouky typu, jak díky Zemanově zásahu v číně roste HDP, voláš imigranta nesnášejícího imigranty a zakazujícího čechům kebab...Ty , že nejsi šašek?? Když ses prohlásil za rebela, musím se do teď smát.. Kolik si uspořádal perfomancí, hapeningů, kolika protestú proti vládě ses zúčastnil? A kolika za minulého režimu, ty rebele. Si jen bezpáteří zloděj nicků a není ti trapné psát mým jménem...Já si ty akce prožil v realu a ty mně budeš nazývat vítačem?? privilegovaným, kterého prý nemažou...Na rozdíl od Tvého vytahovaní jsem proti mazýná protestoval realně u redakce..Ty si nula..Uplakná nula...
          Velkamedvědice
          • Re: Martík a zbabělý anonym
            07.09.2017 13:03

            Hezky sepsáno, tak nějak objektivně a s fortelem. A nyní už zbývá napsat něco k těm českým mzdám.
            Číňan
            •  
              07.09.2017 13:22

              Ktěm sem psal uchylačku..Tématem Mertík si to zapráskal ty
              Velkamedvědice
          • Re: Martík a zbabělý anonym
            07.09.2017 12:27

            Já vím že vám všem nejde pod fousy že váš nejoblíbenější exministr financí byl vydán policii a pan prezident nebude popíjet s Doníkem na což se tak těšil. No musíte to spolknout jako hořkou pilulku, ale život jde dál. Ta včerejší fraška i s odchodem poslušných poslanců ANO byla krásnou ukázkou co si tam volíte za experty. Zdravím vás chrabří bohatýři kteří ukazují svoji statečnost tím že se umíte zarámečkovat. Zvolte si zase soudruhy a chod'te ukazovat svoji statečnost do průvodů.
            :o))
            • 07.09.2017 12:45

              Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
              Velkamedvědice
              • Re:
                07.09.2017 12:55

                Jasně..on může pomlouvat....jste ferová redakce
                Velkamedvědice
          • Re: Martík a zbabělý anonym
            07.09.2017 11:34

            medvidku díky za obranu ale nečerti se , tyhle vykřiky nezamčených nicků jsou jak přes kopirak jsou to lide neuspěšní kteří nic v životě nedokazali tak pod několika nicky píšou nesmysly slušný člověk si za svým nazorem stojí a podepiše se zybtek nemá cenu řešit a anonymní forum heh kolik lidi já tu znám osobně takže jsem anonymni leda ve snu ....
            martík
  • pan Dufek opět perli
    06.09.2017 13:37

    sice pan Dufek nikdy nevytahnul paty z Prahy a bere 150 k měsíčně ale opět perli :-) Průměrná mzda je pouhých 29 000 2/3 lidi o ní jen sní :-) median dosahl zavratných výšin všude se slavi šampano teče proudem každej si muže z výplaty koupit model 1:10 hjundééé - realita je taková že 170 000 bere min mzdu, která je menši než na Slovensku a bude menší i řpíští rok ... 650 000 je v mnoho násobne exekuci, 2 miliony berou pod 24000 ženy ještě mene tedy pod 20 000 a v obchodech mnohde neni ani 1 máslo za krásný 60 kč po 27 letech kapitalismu krásný výsledek ..... Pan Dufek měl ještě říct že jde o robustni růst při kterém je schodek ropočtu 50 miliard až bude robustni pokles bude schodek kolik 300 miliard ??? A kdy to nastane už brzo....
    martík
  • české mzdy
    05.09.2017 14:06

    jsou zatíženy jedním z nejvyšších zdanění na světě, proto budou stát pořád za prd, jen si za ten prd budou všichni díky inflaci kupovat o něco méně (nebo ještě "lepší" kvalitu dle specif. národní chuti ) asi tak
    Mike -Green D. is killing Europe
  • české mzdy jsou neskutečně mizerné
    05.09.2017 10:20

    A tečka!
    reid
    • Re: české mzdy jsou neskutečně mizerné
      05.09.2017 12:13

      Musíte se sám začít trochu snažit, když i v současné době, kdy mediánová mzda roste skoro o 10% y/y, máte "neskutečně mizernou mzdu". Sám sebe se ptejte, co udělat pro to, aby se vaše situace zlepšila : Co zvýšit si kvalifikaci / rekvalifikovat se? Co v práci podávat lepší výkon abyste si mohl oprávněně říct o vyšší mzdu? Co změnit zaměstnání? Co se přestěhovat za prací? Málokdy budete mít takovou příležitost si zlepšit příjmy jako dnes, ale musíte vy sám, nikdo jiný to za vás neudělá. Jedno je jisté - skuhráním na anonymních internetových fórech si příjmy nezlepšíte.
      MrBurnes
      •  
        06.09.2017 13:25

        Pane Burnusi jste tak hloupý nebo Vám příspěvek někdo nadiktoval , takové bludy číst po ránu je děs :-) já se klidně zeptám co má udělat matka 2 děti z Bruntalu co bere 11 000 hrubého ? Má se rekvalifikovat kde a na co ? I kdby v praci byla od rána do noci pořád bude mit 11 000. Kam má změnit zaměstanni kdo ji vyzvedne děti ze školy a jak se tam dorpaví ? Přestěhovat se ? - kde vezme na pronajem a jak se budou učit jeji děti když na každé škole se dnes uči jinak a něco jiného ... Blábol z Vaší strany na anonymnim foru :-) stačí zvýšit minimalku na 15-20 000 a do práce půjde dalších 150 -200 k lidi :-) ale spinkajte dál vašnosto
        martík
    • tečka
      05.09.2017 12:02

      nemakačenkové nemají mzdu. dvojtečka
      Bo
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení