Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Základní mzda 12.200, učitelům o 15 % víc. Co na to ekonom Petr Dufek?

Základní mzda 12.200, učitelům o 15 % víc. Co na to ekonom Petr Dufek?

15.08.2017 12:36, aktualizováno: 15.8. 15:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Bohuslav Sobotka bude chtít prosadit od ledna roku 2018 zvýšení minimální mzdy ze současných 11.000 korun na nových 12.200 korun. Už od listopadu bude dle něj ČSSD prosazovat růst platů učitelů o 15 procent a dalších veřejných zaměstnanců o desetinu. Sobotka to řekl dnes v Praze novinářům.

Odbory požadovaly a požadují zvýšení platů ve veřejné sféře ještě letos. Původně chtěly pro hasiče, učitele, policisty, pracovníky v kultuře a sociálních službách navíc deset procent, a to od září. Na červnovém jednání s vládou a lídry vládních stran se dohodl listopadový termín. 

Podporuji návrh MPSV na další zvýšení minimální mzdy, a to o 1 200 korun na 12 200 Kc od 1. ledna 2018.


"Taková rychlost zvyšování minimální mzdy tu byla naposledy v roce 2001-2002. Celkově se minimální mzda za dva roky zvýšila o 24 %, za čtyři roky o 43 %. Někdo by řekl, že jde stejně jen o malý okruh lidí, takže to může být jedno. Jenže s minimální mzdou musí jít nahoru i nejnižší úrovně zaručené mzdy, které jsou aktuálně v rozpětí 11-22 tisíc. Takže až tak marginální problém to určitě není," upozorňuje ekonom ČSOB Petr Dufek.

"Na druhou stranu, komu chybí zaměstnanci, bude muset přidávat na mzdách tak jako tak. Vzhledem k pozitivnímu vývoji hospodářství je zvyšování minimální mzdy pro firmy nepochybně snesitelné, nicméně méně skokové administrativní navyšování tarifů by asi bylo přijatelnější," pokračuje Dufek.

Jak se dívá na přidávání ve veřejném sektoru? "Jistě, proč ne, pokud takový krok nezvýší schodek státního rozpočtu. Školství je dlouhodobě podfinancované, ale podobně jako v případě zdravotnictví, je vzhledem ke své struktuře i téměř bezedné. Takže možná kromě přidávání peněz na mzdy by si obě tyto části velmi významného veřejného sektoru zasloužily i trochu systémové pozornosti. O expandující veřejné správě v době digitalizace nemluvě," uvádí Dufek.

Dlouhá léta minimální mzda stagnovala a její nezvyšování devastovalo zaměstnance a jejich platy. My jsme ji zvýšili již 3x celkem o 2500 Kč. pic.twitter.com/gJeeE77oRL


"Jsme schopni se s tím vyrovnat. Ze strany ministerstva financí byly identifikovány potřebné úspory, měli bychom se dohodnout s koaličními partnery, že růst o deset procent pro všechny a o 15 procent pro učitele, by měla být jedna z priorit pro rozpočet," uvedl Sobotka k růstu mezd. Podle něj by učitelé měli dostat více proto, že ve srovnání s kantory z jiných zemí EU vydělávají nejméně.

Podle Středuly by vláda přijetím tohoto návrhu dala najevo, že české ekonomice věří. "Ve chvíli, kdy se v předvolebních bojích slibuje, jak kdo navýší platy, bude vidět, kdo to naplní. Vládní koalice to naplnit může," uvedl předák.

Kabinet by měl v pondělí rozhodovat také o růstu minimální mzdy pro příští rok. Ministerstvo práce navrhuje růst od ledna o 1200 korun na 12.200 korun. Odboráři požadují zvýšení o 1500 korun, zaměstnavatelé by přidali zhruba 800 korun. Někteří vládní politici mluví o tom, že by se měla zvýšit o 1000 korun.

Sobotka podporuje návrh resortu práce. "Je to rozumný návrh o 1200 korun. Nechci dělal kompromis kompromisu," řekl premiér. Dodal, že se bude snažit přesvědčit koaliční partnery.

Podle Středuly je zvednutí nejnižšího výdělku o tisícikorunu pro odbory nepřijatelné. Podotkl, že na Slovensku jeden z návrhu počítá se zvednutím tamní minimální mzdy na 480 eur (nyní asi 12.550 Kč). "O co jsou čeští zaměstnanci horší než slovenští? Nevidíme důvod, proč by se mělo licitovat. Nejsme báby na trhu. Jsme zaměstnanci a máme své rodiny," řekl Středula. Podle něj je na "masivní navyšování" vhodná doba, když je rekordně nízká nezaměstnanost a 160.000 evidovaných volných míst. Předák poukázal také na to, že nejnižší čistý výdělek je v Česku pod hranicí příjmové chudoby. Ta loni činila pro samotného dospělého 10.691 korun.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)

 

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Ostrý konflikt Zemana se Sobotkou: Děkuji za vaši práci. Já dnes nepodávám demisi
04.05.2017 16:33
Na Pražském hradě vznikl v úvodu dnešní schůzky závažný konflikt mezi ...
Premiér Sobotka: Nerezignuji kvůli výkladu ústavy Zemanem. Návrh na odvolání Babiše dorazil na Hrad
05.05.2017 10:40
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebude podávat demisi, protože prezide...
Sobotka chce termín přijetí eura, bojí se vedlejších efektů „vícerychlostní Evropy“
16.05.2017 14:33
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes vyslovil pro to, aby si Česká ...
Tlak na mzdy mírně roste
05.06.2017 9:39
Růst mezd v české ekonomice zrychluje, nicméně nejde o žádné drama. V...
Sobotka: Chceme, aby MF hlasovalo s managementem ČEZ pro dividendu 33 korun
05.06.2017 16:48
Tuzemská vláda požaduje po ministerstvu financí, aby na valné hromadě ...
15.06.2017 8:41
Premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek opustí funkci předsedy ČSSD. Veden...
Jasno o Dukovanech na jaře 2018? Investorem stát nebo ČEZ, říká Sobotka
15.06.2017 12:24
Investorem nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany by měla být polost...
Rozbřesk: Boj za vyšší mzdy je v plném proudu
23.06.2017 9:12
Stávka ve slovenském Volkswagenu ukazuje, že trh práce ve střední Evro...
Trh práce v USA: Rychlý růst zaměstnanosti, vyšší mzdy
04.08.2017 14:44
Červencová data z amerického trhu práce překvapila jednoznačně poziti...

Váš názor
  • Zajímavé,
    17.08.2017 15:04

    jak se to tak krásně sešlo. Slibování "modrého z nebe" a aféra s Babišem....proč se neslibovalo nemožné před dvěma či třemi roky? Proč jen aféra s Babišem nepropukla před dvěma nebo třemi roky? Jo tak, oni z něho v té době udělali ministra financí. Tak to jo, už vím proč......
    ..
  • Populismus z ČSSD aneb loď se potápí
    17.08.2017 10:02

    Návrhy ČSSD na zvýšení minimální mzdy na 16 tisíc a průměrné na 40 tisíc do pěti let okomentoval senátor, majitel a ředitel továrny na výrobu dřevěných hraček Jaroslav Zeman (ODS). „Jsou blázni. Je to plánování jako v Sovětském svazu. Možná že začneme tady pěstovat palmy, ananasy, kokosové ořechy. Ale musíme si to naplánovat. Do pěti let,“ konstatoval s tím, že pokud by se mzdy takto skokově zvýšily, práce odpluje do Asie. „Pak budou koukat, jak jsou plný pracáky,“ dodal.
    ..
    • Re: Populismus z ČSSD aneb loď se potápí
      17.08.2017 19:31

      Hochstapleri z ODS perli jak by asi ten chytrolin senator vysvetlil ze na Slovensku maji vyssi min mzdu natoz od ledna kdy bude 480 euro alias 12550 kc jsou to proste presne reci mafianu a korupcniku podnikatelicku z ODS kteri by lidem za praci dali nejradsi plesnivy chleb a trochu spinave vody tento stat by v pohode unesl a podnikatele tez min mzdu od 1.1.2018 ve vyssi 15000 kc a do prace by to poslalo dalsich 100-150k lidi z pracaku o tom neni pochyb, pracovat se musi vyplatit, neni mozne aby pracujici clovek pobiral davky kvuli nizkemu prijmu, neni mozne aby pracujici clovek byl pod hranici chudoby, ktera je 10 600kc v civilizovane zemi to mozne neni v rozvojove bananove republice to mozne je....
      martík
      • Martík
        20.08.2017 16:16

        U ODS?? ty musáš tu pravici natolik nenávidět, že ti uteklo , kdy přestala vládnout
        Velkamedvědice
  • Učitel a státní zaměstnanec
    16.08.2017 13:12

    řešení je program s ukazateli a indexy, klidně ho napíšu, srovnám to s Německem či Francií a nejhorším státem v E Albánií?, ten pak sám vyplivne co je potřeba :-))), dáme tam spotřebu, životní standard dle vzdělání a uvidíme, teď se 3 roky moc nekradlo tak by to neměl být problém a výsledky budou čisté NEGATÍVEM JE že šéfové, se pitomě snaží vykazovat zvýšenou produktivitu a tak státní zaměstance neustále přetěžují dalším vzděláváním a školením, čímž pak samozřejmě budou operovat pro zvýšení, ale škodí to práci učitelů co mají talent od ... učitele jsem si vyzkoušel, zrovna jsem měl štěstí na školu 3,5 měsíce prázdnin za 22 hrubého, existuje spousta učitelů na odborných školách, kteří si přivydělávájí, či mají další práci, čili je tu otazník zda by neměli zveřejňovat příjmy, chtěl bych vidět zdravotní sestru co si přivydělává, tyto milé bytosti které se obětují lidem, ovšem placeni jsou jako žebráci je to ostuda, ale nemohou dostat přidáno když nedostanou doktoři, naštěstí se dobře vdají, většinou si život tak neberou a jsou plošně lidské, život berou jako poslání, dělají práci, která má smysl, takových lidí je pomálu, málokterý učitel to cítí stejně, ten jenom ví, že když jiného neumí, musí se tam držet, a volna ho zachrání před zhroucením :-) co se týká příspěvků pracovníkům vnitra na dovolenou, před 13 lety to bylo 10.000, a to mají spoustu rekreačních zařízení, ovšem bezpečnostní složky byly vyžírky vždy
    rob
  • Pa Dufek ktery bere 150k mesicne opet mluvi z cesty jako tener vzdy....
    16.08.2017 12:33

    Od minimalni mzdy se odviji mnoho tabulek trid a platu v temi s poklesliu moralkou v temi kde kdejaky ekonom placa nesmysly aniz by si overil fakta kde CNB ridi diletanti a nedouci pripadne zkrachovalci je nejspise mozne vse treba i to lidem za praci platit smesne mzdy ze pres chozeni do prace a mesicni vyplate jsou na urovni chudoby a odkazani na davky 12200 je smesna suma tato ekonomika by ustala i 15000 min mzdu a vubec nic by se nestalo naopak konecne by zacal ten robustni rust nekde okolo 8-10 % ne ta saskarna 3,5-4% pak by konecne nastalo zvysovani platu a ne ta saskarna ze po 27 letech radoby kapitalismu je prumerny plat smesnych 27889 coz je jen tak tak polovina minimalni mzdy v SRN :-))) chtel bych byt ekonom a brat 150k za nic a valit tyhle blafy o prekoupenosti meny , rustu mezd ci vysi min mzdy a pritom by mozna stacilo jen vyjit mezi prosty lid a zeptat se jak to i kral Cesky v davnych dobach chodil mezi prosty lid v prestrojeni aby poznal jak na tom lide opravdu jsou...
    martík
  • Preklad
    15.08.2017 22:14

    Seberme dalsich 30 miliard obcanum a kupme si za ne loajalitu statnich zamestnancu to je kupceni s hlasy fuj. Odbory zakazat jako zloci eckou organizaci bossove nikdy nemakali takze nevi co je prace a odpovednost ˘
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Preklad
      20.08.2017 14:23

      to máš úplnou pravdu. Nicméně konkrétně třeba učitelé jako vysokoškoláci s odpovědností za budoucnost mají ty platy směšný ve srovnání zcela s kýmkoliv a kdekoliv ;-)
      lump
  • Zaslepené komentáře
    15.08.2017 17:26

    Spojovat návrh vlády o minimální mzdě s osobou premiéra je přinejmenším zaslepené. V tomto případě pouze prezentuje část výstupů z kompromisních jednání sociálních partnerů. Výkonnost ekonomiky, podporovaná efektivitou mezd, umožňuje zahraničním korporacím odvádět desítky miliard zisku mimo ČR. Proč by nemohl politik, zastupující demokraticky zvolenou levicovou stranu, uvažovat o úpravě proporcí ve prospěch občanů, z nichž významná část pracuje v produktivní sféře?
    Rudolf Strýc
    • Re: Zaslepené komentáře
      15.08.2017 20:33

      Ale jen ať klidně o úpravě proporcí uvažuje - ovšem pokud možno z vlastních peněz. Nikomu nic přece nebrání v založení vlastní firmy s úžasnými produkty a následném vyplácení mezd v "německé" výši. Ze strany těchto levicových vyžírků jde jen o předvolební rozdávání s rukou v cizí kapse.
      JJa
      • 12200 kc za mesic je vysmech na hranici chudoby
        16.08.2017 12:26

        Ja chapu ze treba ve Švajcu ziji slusni lide a vedi ze plat nebo mzda za praci je normalni, bohuzel spousta volicu Topky nebo ODS jako je treba nick JJA slusni lide nejsou, je to totiz dobytek, protoze jen dobytek by nejradsi aby prosty lid za svou praci dostal plesnivy chleb a spinavou vodu. V Cesku je nornalni ze prodavacka mela 8000 dnes 11000 min mzdu a majitel 100 litru ale cisteho :-))a zena majitele 80 :-) ja to chapu ze kdyz prodavacka rekne ze chce pridat 1000 kc,protoze i kdyz pracuje je pod hranici chudoby a jeji deti zivori a ma narok na davky tak ji majitel vyhodi za to ze si zije nad pomery !!!! A ze takove lidi nebude zamestnavat. Proto je v CEZku statu poklesle moralky a ekonomiky rozvojove zeme dle JP Morgan nutnost minimalni mzdy. Bohuzel jeji vyse je smesna na Slovensku bude od 1.1.2018 cca 12550 kc tudiz CEZko bude zase na urovni Balkanu a rozvojovych zemi typu Somalska msf
        martík
        • Re: 12200 kc za mesic je vysmech na hranici chudoby
          20.08.2017 14:28

          Souhlasil bych s tebou. Jistě není problém, aby byla minimální mzda třeba 15 tis. Firma která ji neumí vyplatit by neměla existovat. Problém je, jak píše Majk, obrovská armáda státních zaměstnanců, kteří mají vyšší průměrnou mzdu než je průměr zbytku ekonomiky. A nyní se jim slibuje dalších 10% nahoru. Navíc úředníků a regulací stále přibývá. A to je myslím špatně. Průměrný plat státního zaměstnance by měl být třeba na 90% průměru ekonomiky. Měli by nižší mzdu, ale zato mají ty jistoty, že? :-)
          lump
        • Aneb vítejte v myšlenkovém světě
          17.08.2017 13:49

          Mládka, Marksové, odborů a Martíka: jeden místní podnikatel se prý (aspoň jak říkali chlapi v hospodě) chová jak výše uvedeno, z čehož je nad Slunce jasné, že jsou všichni podnikatelé dobytci..... Už chybí jen tvrdá pěst dělnické třídy, aby to mělo ten správný bolševický šmrnc. Takže Martíku, kolik zaměstnáváš lidí Ty a kolik jim platíš? Ani jednoho? V tom případě doporučuji začít s králíkárnou a vyjadřovat se k podnikání teprve po pár letech nabytých zkušeností. Jinak dopadneš stejně jako se svými chvalně známými předpověďmi katastrof po ukončení intervencí ČNB. (Btw.: ale že jim to zatím perfektně vychází, klukům ušatejm! Tak hladké jsem to ani nečekal. Nejspíš to nebudou takoví pitomci, za jaké je nejméně dvakrát denně označuješ.)
          JJa
          • Re: Aneb vítejte v myšlenkovém světě
            17.08.2017 16:25

            Prispevek byl smazan prestoze lide jako JJA jsou dobytek. Lidi jako JJA by nemeli mit moznost volit neb otrokarsky feudalismus je pryc. Ja jsem investor a pokud nemam penize v akciich mam je v bance a ta je pujcuje za doufam nekrestansky urok dobytku jako ses ty. Napis kolik platis lidem ze by plesnivym chlebem a spinavou vodou ? Kolik podle tebe ma mit ucitel zdravotni sestra nebo prodavacka tyhle platy se odviji od min mzdy. Av neposledni rade CNB prodelava od konce intervenci jiz 140 miliard kc o tom se pro jistotu nemluvi tj kdo prodelava je nad slunce jasne spekulanti jako ja vedou na cele care coz bylo jasne od zacatku :-)))
            martík
            • Kdyby ses místo vulgarit,
              20.08.2017 12:37

              kvůli kterým Tě mažou, pokusil přemýšlet, stálo by možná za to s Tebou diskutovat. Takto není o čem, zjevně se jen potřebuješ vyřvat. Nebyl by lepší psycholog? Btw.: z mých zaměstnanců nikdo minimální mzdu nepobírá a (vyjma důchodu) nikdo nikdy ode mě neodešel z vlastního rozhodnutí.
              JJa
          • Re: Aneb vítejte v myšlenkovém světě
            17.08.2017 14:34

            Jasně, vychází to perfektně. Spekulativní kapitál dál přichází, přičemž koruna postupně posiluje. Zřejmě jsou si spekulanti jisti, že bude posilovat i nadále a dělají si naději na další bezpracný zisk. Ani já nemám nic proti posilování koruny a když k tomu přičtu ještě postupné zvyšování úroků, potom není na co si stěžovat. Kdo má českou korunu, ten je král. Touží snad někdo po koruně za 27 a úrocích 00nic? Kdo má dnes českou korunu, ten je král. Kdepak Euro, měna bez historie a jakékoliv naděje do budoucna.
            ..
        • Re: 12200 kc za mesic je vysmech na hranici chudoby
          16.08.2017 12:43

          Už to konečně pochop. Aby žena majitele mohla mít těch 80, musí být ve firmě další ženy nemajitelů, které mají 11. A ať probůh ani nikoho nenapadne, že by snad šlo o vykořisťování v duchu K. Marxe. Vždyť ženy nemajitelů mají se samotným majitelem podepsanou pracovní smlouvu a za 11 pracují dobrovolně. Takže je vlastně vše v nejlepším pořádku, že? A to je podstata toho, že majetek nejbohatších lidí světa, kteří tvoří jedno procento světové populace, překročil v roce 2016 celkový majetek ostatních 99 procent obyvatel planety. Holt globalizace majetku.....A máme zde odpověď na otázku v kdo má zájem a prospěch ze světové globalizace....ach jo, kam jsem se to zase dostal :-)
          ..
      •  
        16.08.2017 6:44

        Ani nejde o to, že plká něco o rozdávání. Protože každý soudný člověk pochopil, že to nemyslí upřímně. Tyto povídačky mají pouze jeden účel. Sbírat hlasy do nadcházejících voleb. Pro mě a za mě já každému kdo pracuje stejně jako např. člověk v Německu přeji i jeho plat. Proč ne? Jenže tento výrok není naivní, ale populistický. Začíná jít o moc, koryta a s tím spojené penízky. To co se neděje a není slyšet 3 roky po volbách je z ničeho nic slyšet následující rok či půlrok před volbami. No nic, musíme dál čekat jestli už konečně ta pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
        ..
  • Volby těmto zlodějským stranám minulosti zatnou tipec.
    15.08.2017 16:26

    Věřím dále, že někteří rádoby putující straničtí bossové dostanou klepeta!
    plejer
  • Sakra
    15.08.2017 16:24

    zase zvýšení důchodového a zdravotního pojištění na obzoru. Ty nebudou mít nikdy dost. Plat zvednou zase jen vyvoleným.
    karel777
  •  
    15.08.2017 13:36

    V případě možnosti přímého odvolání politika bychom měli páku na to, že tací by neměli jistou svých koryt ani čtvrt roku před koncem volebního období.
    ..
  •  
    15.08.2017 13:20

    Na to platí opět jen toto: 1. přímá volba politiků, 2. přímá odvolatelnost politiků, 3. zákon o obecném referendu, 4. hmotná odpovědnost politiků, apod. Vidíte každý den a hodinu, že drzost a neomalenost většiny politiků nemá hranice. Kdepak spoléhat na morálku......
    ..
  • Jsem v šoku
    15.08.2017 13:14

    A jak moc se na to musel Sobotka nadřít, aby příšel se zvýšením min. mzdy a přidáním sosačům z veřejného? Tohle je doslova výsměch lidem co na tom musí dělat.
    Ford
  •  
    15.08.2017 13:07

    nojo Bohouši, ono z cizího krev neteče co....
    abc
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení