Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dozvuky kauzy korunových dluhopisů? Správa prověří 1500 firem a osob

Dozvuky kauzy korunových dluhopisů? Správa prověří 1500 firem a osob

15.09.2017 16:23
Autor: ČTK

Finanční správa kvůli kauze korunových dluhopisů prověřuje 1526 firem a osob. Zatím provedla 757 místních šetření a získala 34 dodatečných daňových přiznání. Ukazuje to analýza ministerstva financí.

Ze zprávy dále vyplývá, že správa zatím ukončila 17 kontrol u 13 firem. "Důvodem nízkého počtu ukončených daňových kontrol je ve většině případů krátký časový úsek od jejich zahájení a složitost prověřované problematiky," uvádí materiál.

Kvůli kauze korunových dluhopisů premiér Bohuslav Sobotka v květnu odvolal z funkce tehdejšího ministra financí Andreje Babiše. Babiš korunové dluhopisy v minulosti koupil v objemu téměř 1,5 miliardy od společnosti Agrofert, kterou vlastnil. Vzhledem k podmínkám v zákoně nepodléhal úrokový výnos těchto dluhopisů zdanění. Na Babiše bylo i podáno trestní oznámení kvůli možnému krácení daně.

MF v dokumentu upozorňuje, že finanční správa zaznamenala u některých firem a osob snahu vyhnout se daňové kontrole s odkazem na zpolitizování problematiky korunových dluhopisů a na porušení mlčenlivosti ze strany finanční správy. "Dosud bylo podáno trestní oznámení na 25 daňových subjektů a v jednom případě byly zjištěné údaje využity při vydání výzvy k prokazování původu majetku," uvádí materiál.

Na prověřování se podle zprávy podílí všech 15 finančních úřadů. Nejvíce poplatníků k prověření, celkem 532, má finanční úřad pro Prahu. Následuje finanční úřad pro Jihomoravský kraj s 203 poplatníky.

 

Čtěte více:

Babišova MAFRA možná půjde na burzu
25.05.2017 8:49
Nečekanou spekulaci ohledně osudu mediální domu MAFRA vlastněného šéfe...
„První blok ČEZ určitě zvládne ze svého.“ Babiš tlačí na budování jádra
02.08.2017 18:07
Určitě chceme urychlit výstavbu nového bloku v Dukovanech a následně i...
Babiš před volbami těží z české uzavřenosti a euroskepticismu, píše Bloomberg
05.09.2017 14:29
Česká republika vstoupila do EU před 13 lety a v současnosti se pyšní ...
Sněmovna vydá Babiše a Faltýnka ke stíhání kvůli Čapímu hnízdu
06.09.2017 18:44
Poslanecká sněmovna ve středu po šestihodinové debatě souhlasila s vyd...

Váš názor
  • Jde o zneužití práva, to je zřejmé
    16.09.2017 13:43

    V OVM hovoří Simona Hornochová takto: "Já, jako daňový odborník, jsem jednoznačně přesvědčena o tom, že to tu definici zneužití práva jednoznačně naplní. Pokud vydáváte emise, soukromě emise, svým známým privátním investorům v objemech desítek milionů až jednotek miliard korun, tak nominální hodnota každého jednotlivého dluhopisu 1 kč nemá byznysově žádné opodstatnění jiné, než dosáhnout daňové výhody. A to přesně naplní definici zneužití práva." (Simona Hornochová byla od února 2014 do prosince 2015 náměstkyně ministra financí pro daně a cla. Je členka prezidia Komory daňových poradců, v letech 1996 až 2014 pracovala v prestižní poradenské společnosti Ernst & Young jako daňová poradkyně se specializací na firemní daně.)
    Špaček
  • Přiznám se,
    16.09.2017 10:53

    že tomu nerozumím. Pokud Babiš a s ním i všechny ostatní firmy nebo podnikatelé udělali ty čachry s korunovými dluhopisy a bylo to sice zřejmě neetické, ale podle zákona jak může jít o možné krácení daně. To by pak měli být stíháni také všichni, kteří si koupili státní korunové dluhopiusy pro neetické chování a možné krácení daně. Vinen je Kalousek, že něco takového vymyslel a prosadil. Kolik nesmyslů je v daňových zákonech, které umožňují spekulace s cílem krátit daně, ale pokud je to podle zákona pak bohužel. Kdo z daňových poplatníků by platil více než musí - stejně by mu berňák přeplatek vrátil.
    trumf
    • Re: Přiznám se,
      16.09.2017 12:20

      Proč podle zákona? jedná se o takzv. agresivní optimalizaci za učelem snížení daní..
      Velkamedvědice
      •  
        16.09.2017 12:54

        Ještě dodatek. Zajímavé je, že dosud nikdo nepředložil návrh dodatku zákona, který by vyloučil vydávání korunových dluhopisů pro nestátní subjekty. Tato, prý protizákonná nebo neetická možnost je známá a stále tedy možná. Divné ne?
        trumf
        •  
          16.09.2017 14:14

          Ten zákon se tím přílepkem upravil, mové uý vydávat nejdou dávno, ale ponechali v běhu staré
          Velkamedvědice
      •  
        16.09.2017 12:50

        JJ. Bylo to podle zákona nebo nebylo. Co je to agresivní optimalizace - je takováto optimalizace porušením daňových předpisů? Teď nepolemizuju o etice - to je nasnadě, ale jestli Bureš zákon porušil nebo ne. Pokud ten spratek jen využil příslušné paragrafy a přitom zákon neporušil, tak je to jen předvolební bouře ve sklenici vody. A co oistatních 1500 subjektů - také "agresivní optimalizace" ? Po volbách věc odloží.
        trumf
        •  
          16.09.2017 13:43

          jde o prokazani ucelu, puvodu penez a primereny urok, tedy rozumnou kapitalizaci. proc zakazovat vydavani korunovych dluhopisu? o to prece vubec nejde, to je jen nominalni hodnota, jde o zaookrouhlovani dane. dan z prijmu fo byla z jedne koruny 0,15 Kc, pro kazdy jednotlivy dluhopis tedy nula. babis ma asi nejvetsi trabl s prokazanim puvodu. tezko resit jeho 6 %. i ted koupis dluhopisy treba za 12 %, ale jak dopadnes, to ti nikdo nepovi. kalousek kritizoval, ze je to vysokej urok na tak dlouhy penize, jen by me zajimalo, kolikrat s nekym o takove emisy jednal z pozice nikoli statniho urednika, to se pak pekne mluvi, kdyz se resi zajisteni atp. a ze jede babis pres paku, se vi, stejne jako vsechny podniky, kdyz generujou zisk vyssi, nez je cena za cizi zdroj. problem je, ze to vydaly firmy zalozene pro ten jeden ucel, penize tam casto ani nedorazily, vydavaly se ve firmach, ktere byly zakladane, naplnily se, emitovaly a nasledne se strilely za prislusnou cenu vcetne zahrnute optimalizace. mimochodem co ty advokatni kancelare, ktere takove firmy zakladaly? hahaha. mraky let tu jedou transferove ceny, napr. takove vw na nich vyvedlo desitky miliard, resil to nekdo? financaky nemaj lidi, kteri jsou schopni neco takoveho zkontrolovat. babisovi jest k dobru, ze takovej utvar protlacil, schopny lidi nabral, zaplatil a prokazal i vysledky. tohle mu tezko nekdo odpare, stejne jako ty spatny veci....mimochodem, velka ctyrka, firmy ktery mj. vymejslej danovy optimalizace na miru a stat si je bere na vsechny mozny audity. no neni to k smichu? tohle je prece velkej business a kdo mysli, ze se da delat ciste, tak zije v desny iluzi a politika je uplne stejna.
          Andzin
          •  
            16.09.2017 14:22

            Nešlo jen o tom že sám sobě půjčoval na dvojnásobná úrok, než by poslytla pujčku banka, ale že si nemusel půjčovat udájně na investice, protoýe v té době byli v maximálním zisku, tykže tím díky tomu vyplácení platil agrofert menší daně
            Velkamedvědice
            •  
              16.09.2017 15:14

              to jsou zase spriznene osoby, chapu co pises. nicmene z toho, ze je firma v max zisku jde tezko neco dovodit, kdyz ma investicni plan, kterej ji vynese vic, nez urok a zaroven si chce drzet cashovou pozici. v maly firme se to prokaze vcelku snadno, ale u firmy jako je agrofert si to dost dobre nedokazu predstavit, kdyz maj jiny cizi zdroje v mld. takze GL pro ty, co to posuzujou, ty soudy se pak pripadne potahnou pekne dlouho....
              Andzin
    • Re: Přiznám se,
      16.09.2017 11:58

      To jsou Burečovi kecy..Kalousek žádný takový zákon nenavrhnul....Byl dávno platný. Před ním ho včak využila pouze jedna banka, která začala úroky připisovat daně, takže byli tak nízké, že daň byla zaokrouhlena na nulu. Dlouhodobé stávající úpravy Kalousek pouze využil, aby se nemuseli danit reinvestiční dluhopisy a když toho začalo být hojně zneužíváno, přílepkou zákon opravil,,Nechce se mi to hledat přesně ale ta pravní úprava tak byla daní už 10 let před Kalouskem..Na googlu to dohledáš
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení