Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Pyrrhovo vítězství Angely Merkelové. Jaká bude reakce trhů?

Rozbřesk: Pyrrhovo vítězství Angely Merkelové. Jaká bude reakce trhů?

25.09.2017 9:34
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Angela Merkelová bude po čtvrté kancléřkou, dohodnout koalici ale nebude nic jednoduchého. CDU/CSU sice zvítězila, ovšem nejslabším výsledkem od roku 1949. Ještě hůř dopadli druzí socialisté, kteří dosáhli pouze 20 % a rozhodli se dobrovolně odejít do opozice. Předvolební průzkumy naopak překonala nacionalistická AfD, která překonala 13 %. V takové situaci Angele Merkelové v zásadě nezbývá nic jiného, než se pokusit sestavit pravo-levicovou koalici s liberální FDP a zelenými - tzv. Jamajku.

První špatnou zprávou pro trhy je, že koaliční jednání budou trvat hodně dlouho. Již sestavování velké koalice v roce 2013 zabralo více než čtvrt roku a vláda byla “hotová” ve finále až po Vánocích. Tentokrát jsou názorové rozdíly mezi pravicovou FDP a levicovými zelenými především v otázce daní a trhu práce ještě o poznání rozdílnější. Dost rozdílné představy také panují v otázce evropské integrace. Rozhovory tak mohou letos trvat ještě déle a dohodnutý výsledek může být méně stabilní.

Současně není výsledek německých voleb úplně dobrou zprávou pro slabší články eurozóny (především Itálii). Ambiciózní návrhy francouzského prezidenta na hlubší ekonomickou integraci euro-klubu, velký společný rozpočet, ministra financí a především na silnější vzájemné záruky nemusí padnout v Německu po volbách na úrodnou půdu. Liberální FDP je poměrně skeptická vůči velkým integračním projektům z “francouzské dílny” a bude v koalici silnějším hráčem než otevřeně pro-evropští zelení. A v rámci CDU/CSU již po volbách zaznívá kritika do vlastních řad, že se strana v evropských otázkách a bezpečnosti posunula příliš do politického středu a vyklidila tak pole FDP a ve finále i AfD.

První reakce by tedy měla být spíše lehce negativní na euru a na dluhopisech jižních zemí eurozóny, naopak dobře by si mohl vést německý bund.

Ve středním a delším horizontu bude ovšem záviset především na tom, jakou koalici se Angele Merkelové vlastně podaří dohodnout. Pro německou ekonomiku by bylo nejlepší, kdyby se realizovala řada navrhovaných ekonomických reforem z dílny FDP a levicoví zelení dostali naopak silnější slovo v ekologických otázkách, popřípadě v evropské politice.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna zatím na výsledek voleb nereaguje nijak výrazně a není se čemu divit. Zásadní je pro ní politika ČNB a ECB a ve finále ochota sázkařů na koruně ve svých pozicích zůstat. Vidina méně stabilní vlády v Německu a potenciálně i vlády méně pro-evropské (to ukáží až koaliční jednání) může být pro korunu trochu paradoxně dobrou zprávou. Svazuje totiž ruce ECB, která nebude mít tolik odvahy k otočení kormidla směrem k vyšším sazbám. A delší období měnové expanze v eurozóně je živnou půdou spekulativních sázek na posilování koruny.

V tomto týdnu se nicméně pozornost rychle stočí k ČNB. Ta podle nás pravděpodobně počká s dalším růstem sazeb na listopadovou prognózu. Nenechá ovšem nikoho na pochybách, že další růst sazeb je skutečně ve světle rychlého růstu ekonomiky i mezd na spadnutí.

Zahraniční forex

Víkendové volební ztráty dvou hlavních stran německého poválečného establishmentu (CDU s Soc-dem) srazily v neděli v noci kurz eurodolaru o figuru níže oproti pátečním zavíracím hodnotám. Výsledek je určitě zklamáním pro ty, co sázeli na to, že brzy vznikne evropský ministr financí a nové společné dluhopisy eurozóny, neboť nejvíce proevropští sociální demokraté směřují do opozice. Pro eurozónu jsou to smíšené zprávy, neboť pozornost od německých voleb se nyní začne přesouvat naopak k její periferii - na pořadu je nyní referendum o nezávislosti Katalánska (tento víkend) a především v závětří číhá hlavní politické nebezpečí - parlamentní volby v Itálii (únor 2018). Vezmeme-li v úvahu, že Fed hodlá zvýšit v prosinci úrokové sazby, tak jsme čím dál více spokojeni s naším krátkodobým medvědím výhledem pro eurodolar, který počítá s propadem na 1,15 (do 1. kvartálu 2018).

Výsledek německých voleb naopak považujeme za dobrou zprávu pro polský zlotý, neboť ztráty dvou hlavních a proevropských stran mohou vést k tomu, že politický tlak ze strany francouzsko-německé vlády na polskou konzervativní vládu nebude muset být tak silný. To může učinit zlotý imunnější vůči politice (alespoň krátkodobě).

Ropa

Cena ropy Brent zůstává na dohled od 57 dolarové hranice, což se přirozeně líbí tradičním producentům. To potvrdila i páteční schůzka tzv. monitorovací komise dohody na omezení produkce ropy. Její účastníci se vyjadřovali ve smyslu, že je vidět více světla na konci tunelu.

Fundamentální výhled na příští rok, prezentovaný například IEA, sice není z pohledu OPECu a spol. příliš optimistický, nicméně zástupci tradičních producentů prozatím to, že by se již rýsovala dohoda na prodloužení omezení produkce, nezmiňují

Každopádně však platí, že fyzický trh se severomořskou ropou ukazuje dle některých ukazatelů nejnapjatější situaci za poslední 3 roky.

 

Čtěte více:

Odhad výsledku německých voleb: Merkelová 33 %, Schulz 20 %, AfD 13 %. Sledujeme ONLINE
24.09.2017 10:59
Výrazné změny na německé politické scéně přinesly dnešní parlamentní v...
Víkendář: Snowden o práci tajných služeb a jejich skutečných cílech
24.09.2017 7:33
Edwardu Snowdenovi je nyní 34 let. Bývalý zaměstnanec amerických tajn...
Čtvrté vítězství Merkelové v parlamentních volbách v Německu. Sestavit vládu nebude lehké
25.09.2017 7:59
Nedělní parlamentní volby v Německu vyhrála konzervativní unie CDU/CSU...
Reuters: Ať ČEZ zváží rozdělení, žádají zástupci vlády (+komentář analytika)
25.09.2017 8:37
Zástupci české vlády podle informací agentury Reuters požádali vedení ...
Budou banky a ČEZ v pozornosti investorů? Futures naznačují ztráty
25.09.2017 8:54
Pražská burza ukončila v pátek nevýrazný týden poklesem o 0,12 procent...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba