Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Volby ONLINE a souhrn: Zeman pověří sestavením vlády Babiše. ANO vybralo předsedu Sněmovny

Volby ONLINE a souhrn: Zeman pověří sestavením vlády Babiše. ANO vybralo předsedu Sněmovny

22.10.2017 23:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády předsedu vítězného hnutí ANO Andreje Babiše. Změnil by názor jen, kdyby Babiš o premiérský úřad zájem neměl. V povolebních vyjednáváních chce Zeman pomoci vzniku stabilní vlády. S Babišem se k první povolební schůzce sejde v pondělí v Lánech. Hnutí ANO nominuje do funkce předsedy nové Sněmovny dosavadního místopředsedu dolní komory Radka Vondráčka, řekl po dnešním jednání zástupců ANO a ČSSD o uspořádání povolební Sněmovny místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Povolební vyjednávání vedou za ANO předseda hnutí Andrej Babiš, místopředsedové Jaroslav Faltýnek, Petr Vokřál a Richard Brabec a člen předsednictva Radek Vondráček. Po jednání předsednictva to novinářům řekl Babiš. První schůzky se uskutečňují v neděli a v pondělí. Koaliční spolupráci zatím odmítl například lídr STAN Gazdík. Již dříve Babiš prohlásil, že ANO je připravené jednat se všemi stranami, které se dostaly do Sněmovny. O tom, s kým by chtěl uzavřít koalici, se jednoznačně nevyjádřil. 

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek v sobotu uvedl, že primárně by se hnutí mělo bavit o další spolupráci s dosavadními koaličními partnery. Večer se představitelé hnutí sešli se sociálními demokraty, lidovci termín a místo jednání teprve domlouvají. Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka se patrně odehraje v pondělí.

ANO si vzhledem k drtivému vítězství bude moci vybírat, s kým vytvoří vládní koalici. Mohla by být dvoučlenná i současná s ČSSD a KDU-ČSL. Koalice proti vítězi voleb přitom reálná není. Potenciální koaliční partneři ale dali najevo, že je pro ně nepřijatelné být ve vládě s obviněnými. Babiše i místopředsedu ANO Faltýnka před volbami policie stíhala kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo, po volbách ale bude muset nová Sněmovna o vydání obou znovu zvolených poslanců za ANO k trestnímu stíhání opět rozhodnout. Prezident Miloš Zeman chce zahájit konzultace se sněmovními stranami až po 28. říjnu.

ODS už oznámila, že nebude vyjednávat s vítězným ANO o vládě. Není podle něj ale chvíle pro sjednocování pravice, jak o něm znovu hovořil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. I přes volební debakl zůstane vedení ČSSD zřejmě až do jarního sjezdu strany, což už někteří vnitrostraničtí kritici přijali s nevolí. Úřadující předseda strany Milan Chovanec řekl, že strana chce nyní zpracovat analýzu, ve které zhodnotí příčiny neúspěchu. Komunisté s necelými osmi procenty dosáhli nejhoršího výsledku v parlamentních volbách od svého vzniku v roce 1921. Lepší výsledek čekali i lidovci. Jejich předseda Pavel Bělobrádek nevylučuje jednání s ANO, ale ani lidovci podle něj nebudou ve vládě s obviněnými.

Prezident Zeman by dle svých slov uvítal, kdyby ve vládě i přes volební propad nadále působila ČSSD. Zmínil v této souvislosti možné pokračování současné vládní koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL, která by v nové Sněmovně měla 103 poslanců. Podle Zemana by se do vlády mohli zapojit i Piráti a neměl by problém jmenovat kabinet s účastí hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Odmítl označování SPD za extremistické uskupení.

Začalo již také ustavování sněmovních klubů. Jako první o tom jednali Piráti, jejichž klub povede místopředseda strany Jakub Michálek. Klub Pirátů již také rozhodl, že v případném hlasování Sněmovny o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání bude hlasovat pro vydání.

ANO podle konečných výsledků získalo 29,64 procenta hlasů, což pro něj znamená 78 mandátů. Druhé ODS přineslo 11,32 procenta hlasů 25 poslanců. Piráti za 10,79 procenta a SPD za 10,64 procenta hlasů získají po 22 poslancích. KSČM díky 7,76 procenta a ČSSD za 7,27 procenta hlasů budou mít po 15 poslancích. KDU-ČSL obdržela 5,8 procenta hlasů a deset míst ve Sněmovně. TOP 09 za 5,31 procenta hlasů obhájila sedm křesel a STAN za 5,18 procenta hlasů získal šest mandátů.

Volby poznamenal hackerský útok. Web volby.cz i náhradní volbyhned.cz, na kterých Český statistický úřad zveřejňoval výsledky, v sobotu během sčítání hlasů vypadávaly. Analýza podle úřadu odhalila takzvaný DDoS útok, kdy se hackeři snaží zahltit web vysokým množstvím požadavků najednou. Podle ČSÚ to ale neovlivnilo předávání a zpracování výsledků voleb.

Sobotní online přenos:  Volby ONLINE: ANO má 78 mandátů, těsně prošla TOP09 i STAN

Páteční online přenos: Volby ONLINE: Jaké Češi rozdají karty nové Sněmovně a cestě ke vládě?

Analýza: Volby v ČR: Úroky, ČEZ či banky je mohou pocítit

Video s analytikem: Tomáš Sýkora: Volby jsou důležité pro ČEZ a popoženou růst sazeb. Co koruna? (video)

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Volby v ČR: Úroky, ČEZ či banky je mohou pocítit
20.10.2017 6:11
Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2017 se...
Tomáš Sýkora: Volby jsou důležité pro ČEZ a popoženou růst sazeb. Co koruna? (video)
20.10.2017 14:39
Větší fiskální expanze po parlamentních volbách v Česku je pravděpodob...
Volby pátek ONLINE: Jaké Češi rozdají karty nové Sněmovně a cestě ke vládě?
20.10.2017 15:42
V Česku začaly ve 14:00 volby do Poslanecké sněmovny. Jsou sedmé v his...
Volby ONLINE: ANO má 78 mandátů, těsně prošla TOP09 i STAN
21.10.2017 8:36
Suverénním vítězem letošních voleb do Poslanecké sněmovny je vládní hn...

Váš názor
  •  
    27.10.2017 14:28

    To jsou mi ale zakuklenci.....
    kolemjdoucí
  • Voliči Pirátů víte,
    27.10.2017 12:21

    koho jste volili? Páteční Lidové noviny přinášejí o nových poslancích informace, které mnohé pravicově smýšlející voliče ani trochu nepotěší. Pamatujete si ještě výrazně levicově smýšlejícího ekonoma Janise Varufakise? Když v roce 2015 vyhrálo volby radikálně levicové uskupení SYRIZA, Varufakis se stal ministrem financí nové vlády a vyjednával s mezinárodními věřiteli o úlevách pro silně zadlužené Řecko. Dlouho však ve vládě nevydržel. 6. června 2015 kabinet opustil a vyčetl tamnímu premiérovi, že zradil levicové ideály, za které strana bojovala, zradil řecký lid a věřitelům ustoupil. Varufakis také sepsal ekonomický manifest, pod kterým najdeme podepsané i Piráty. Páteční Lidové noviny připomínají, že Varufakis na sociálních sítích poblahopřál českým Pirátům k úspěchu v nedávných volbách. Stojí přitom za pozornost, že Varifakis sám sebe ve známé eseji v deníku Guardian vydané roku 2015 definoval jako nevyzpytatelného marxistu, připomíná deník. Ekonom vede silně levicově zaměřené hnutí DiEM 25, které usiluje o výraznou reformu EU zleva. Členy tohoto hnutí jsou i dva Piráti a nově zvolení poslanci Mikuláš Peksa a Ondřej Profant. „Smíšené pocity z českých voleb: dva zástupci DiEM byli zvoleni, ale zvítězilo Babišovo pravicové populistické hnutí,“ napsal na Twitteru Varufakis. Piráti prý dokonce uvažují, že budou spolu s Varufakisovým hnutím kandidovat do Evropského parlamentu v příštích volbách. Politolog Petr Kaniok označil hnuti DiEM 25 za silně levicové.
    nevolič Pirátů
    • Re: Voliči Pirátů víte,
      27.10.2017 12:55

      Že má část pirátů radikálně levicové názory mně nevadí. Stačí, že nejsou radikálně levicoví ve vztahu k ruské rozpínavosti a ve vztahu k daním fyzických osob. Čím víc do nich ruští švábi kopou tím jsou mi sympatičtější.
      ..
      •  
        27.10.2017 13:01

        Máš pravdu. Je třeba snižovat přímé daně a zvyšovat daně nepřímé, což je současný světový trend v ekonomickém myšlení.
        Kalka.
    • Re: Voliči Pirátů víte,
      27.10.2017 12:24

      Monika dnes už pod třetím nickem..propagandaala Okasmura jede i po volbách
      Velkamedvědice
      •  
        27.10.2017 12:33

        Okamura tlačí volební program SPD přes vítěze voleb a hledá podporu i u jiných stran. Proto jej také jeho voliči volili. Něco špatně?
        nevolič pirátů
  • Spokojenost s povolebním vyjednáváním
    26.10.2017 13:49

    Jak jste spokojeni s přístupem Vámi volené strany v povolebním vyjednávání? Dnes proběhla druhá schůzka ANO s SPD. SPD protlačuje svůj volební program přes ANO. Voliči SPD budou pravděpodobně zatím spokojeni. Dnes předložili mimo jiné další body svého programu a na úterý jsou pozváni na třetí schůzku s ANO.
    spartan
    • Re: Spokojenost s povolebním vyjednáváním
      26.10.2017 13:57

      Zatím jsem spokojen. Vypadá to na vládu Okamury s Babišem a rozpad obou stran. To dává výborné šanci mým favoritům v předčasných volbách za dva roky.
      ..
      •  
        26.10.2017 14:03

        Nejde o to, s kým kdo bude případně vládnout, ale o maximální prosazení programu se kterým šli strany do voleb a pro který jej voliči volili. Klidně ať vládnou třeba Marťani, když projde program strany, kterou volič volil.
        spartan
        •  
          26.10.2017 14:13

          Já si zas myslím, že jakékoliv prosazování programu vede jen k dalším zbytečným, šikanujícím, a obtěžujícím zákonům. Volil jsem tak, aby se nic pokud možno neměnilo. Zcela nefunkční parlament je za současné konstalace podle mě ideální.
          ..
          •  
            26.10.2017 14:28

            Pro takové lidi jako jsi ty, jsou volby zbytečné. Tobě by vyhovovala vláda jedné strany (té, která ti vyhovuje) na věčné časy.
            spartan
  • D
    26.10.2017 12:30

    Kecá ti..Když už...Tak jednou už 1.9.2010 a pak jednou jednou 17.8.2011...tím skončil..Multinick Monika ho začal používat od 23.8.2017
    Velkamedvědice
  • Pro Kalku
    25.10.2017 15:55

    Doufám, že sis přečetla sama co jsme ti napsal, když už to necháváš smazat, aby to ostatní neviděli. To se to potom diskutuje. Jak na vašich schůzích co ? Jen to dokazuje co jsem ti napsal. Ty jsi jednosměrná. Jen co se hodí tobě.
    ..
  • Poslední zprávy
    23.10.2017 10:49

    Babiš prý dostane domácí vězení a bude primátorovat ze svého hnízda.
    Novinky
  • Tolik omezencu ktery si sami pod sebou rezou vetev
    23.10.2017 10:21

    A jeste se z toho raduji, se v jinem narodu nenajde. Je to jako o tom kozlovi co se mu dobre dari a leze na led a neda pokoj az si nohu zlame. Neni divu, ze nad Ceskou povahou lide ve svete jen krouti hlavami. Presne podle starocecha Havlicka. ".. neni nad originalitu vsichni po ni touzi, kdyz vsichni chodi po chodniku ja se brouzdam louzi.."
    Slava
  • O čem se nemluví
    23.10.2017 10:08

    Nikdo nemluví o tom, jak víkendové parlamentní volby posílily prezidenta Zemana. Tím má skoro jisté, že funkci obhájí. Volební elektorát Zemana je velmi podobný volebnímu elektorátu Babiše.
    spartan
    • Re: O čem se nemluví
      23.10.2017 18:00

      Podobný elektorát ? Ale di, je to ten samý. Znáš tu pohádku o koblížkovi. Už se jen těším až bude pan prezident taky někde před volbama rozdávat frt'any. To na jejich voliče zabírá.
      pro ..
    • Re: O čem se nemluví
      23.10.2017 10:31

      Proč jsem si, po přečtení článku hned vzpomněl na Švejka, an na vozejčku tažen svojí pokojskou paní Milerovou, a v uniformě statečně vykřikuje na "Bělehrad".
      To snad není pravda
  • Varovani!!!!!!
    22.10.2017 20:19

    Prave jsme zjistili - Martik zase pise pod jinym pseudonymem.
    Sherlock
  • Proč se nikde nepíše o straně Zemanovců
    22.10.2017 20:09

    Kde je, nově vyznamenaný Ringo Čech se svoji pidistranou, obklopující Zemana, od které si tolik naslibovali a mluvili dokonce o 10%. Zajímavé jsou také tak rozdílné výsledky voleb, občanů žijících mimo území ČR, kde ANO propadlo a nedostalo by se ani do sněmovny. To jsou lidé s přehledem, kteří mají osobní zkušenosti a ví jak pravá svoboda chutná a funguje. Těm asi koblihy nebyly doručeny. Házení špíny a koblihy zase splnily své a rozpoltily národ. Ted' bude určovat směr všech 1.5 mil pojídačů koblih. Čím vice stran tím větší šance vyhrát i s 6%nim výsledkem a vládnout celému národu. Ted' už jen zbývá tam zachovat starého ožralu, který už ani nic neslibuje, ale jen rýpá a po poradě se svým kancléřem a mluvčím bude jmenovat, jak vždycky toužil.
    Dolores
    • Re: Proč se nikde nepíše o straně Zemanovců
      22.10.2017 20:31

      Tito lidé dlouhodobě žijící mimo ČR by vůbec neměli mít volební právo tady, když neponesou dopady své volby.
      baryk
      • Dopady voleb si neste sami
        23.10.2017 10:41

        Kdo si myslíš, že vám o takové nějaké dopady stojí. Dopadnete jako Krym. Jen si vyžerte co jste si ukuchtili. Babiš se musí válet smíchy. Cele království za pár koblih. Z ostudy kabát a světu pro smích.
        Radek
        • Re: Dopady voleb si neste sami
          23.10.2017 11:54

          Radku, tvůj soud svědčí o mdlém rozumu, velmi zjednodušeném vidění světa ale také o tvém vysokém sebevědomí. Pokud se pletu, při první příležitosti se ti omluvím. Já vnímám Babiše jako naději na změnu, kterou nevidím u žádné jiné strany. Pokud se mýlím, příště ho nezvolím, ovšem Sobotku, Fialu, Kalouska ani naivního Bartoše či jidáše z KDU-ČSL rovněž ne, ti totiž předem oznamují, že žádná změna nepřipadá v úvahu.
          lime
          • Lime - chybí ti tam jedno slovíčko - k lepšímu
            26.10.2017 7:26

            Pokud budou lidi volit jen kvůli změně, bez toho aby věděli co chtějí, tak se stávají obětí lhářů a podvodníků, jako když si, taky pro změnu, zvolili Hitlera nebo šli slepě za Leninem, Mao Tse Tungem a dokonce u nás za Gottwaldem. Tak volí slabší duchem v naději, že se jednou strefí. To ale pak nejsou volby ale loterije. Je totiž velký rozdíl mezi člověkem chytrým a moudrým. A ti hloupí si vždy vyberou toho, kdo slíbí nejvíc a prodají svoji zem, za koblihu nebo i celý světadíl za kliku od gramofonu. Pak jim nezbývá nic jiného než se těšit na volby příští a nadávat. A celý proces se opakuje. Přečti si něco o historii a zkus to se někdy taky zamyslet. A nebut' labut'.
            Radek
          •  
            23.10.2017 23:03

            Naději na jakou změnu? Jestli na další růst Agrofertu, tak to pak jo... :-)
            karel304
            •  
              24.10.2017 7:47

              První věc je ta, že Agrofert do vlády nepatří, stejně jako všichni lidé bez lustračního osvědčení. Druhou věcí je fakt, že má ANO ve svém programu některé zajímavé věci. Např. obecné referendum, rozumný přístup k masové migraci, přímou volbu starostů, apod. Já vidím jako ideální řešení jednobarevnou menšinovou vládu ANO (když už ANO vyhrálo svobodné volby a současně nesplňuje podmínky v první větě) s tím, že je možno s ANO prohlasovat sněmovnou právě ty změny, které se týkají obecného referenda či přímé volby, atd. Z mého pohledu by bylo škoda nevyužít současné síly hnutí ANO k prosazení programových priorit ostatních stran s tím, že neúčastí ve vládě si zachovají i vlastní tvář. Jakmile strana vstoupí do vlády s ANO, tak vlastně převlékne kabát. Protože až na komunisty, všechny deklarovaly nepřijatelnost Babiše ve vládě. Právě tímto směrem jde SPD, kdy na stůl při jednáních s ANO položili 3 priority a hledají pro ně programovou shodu. Na protlačení svých největších priorit není třeba být ve vládě, stačí najít shodu s jednou či dvěma dalšími stranami a s těmi to potom protlačit hlasováním.
              spartan
          • lime
            23.10.2017 12:20

            Z výsledků voleb je zřejmé, že toto není ani zdaleka ojedinělý názor. Proto ANO převálcovalo všechny ostatní. Strašení Ruskem zjevně nezabírá.
            spartan
  • A najednou bude pospíchat
    22.10.2017 19:39

    Ještě v pátek náš hradní lhář vykřikoval jak si dá na čas se svým výběrem, když i on sám pochyboval o výsledcích voleb a nebyl si jist že lidé hodí hlasy jeho kámouši. Ted' se mu zdá i jeden den odkladu dlouhý. Po krátkém pohledu na výsledky voleb je i pát'ákovi jasné kam se nahrnuli komunisti a socani z vedoucích míst v předvolebních hrátkách a nyní hluboce propadající. Vrána k vráně opravdu sedá i v PS.
    Kolíček
  • Volby
    22.10.2017 13:51

    Blahopreji vítězi, čest poraženým. Jako nevolic ANO z výsledků nemám radost, ale demokrat uznává svobodné volby, neboť vůle lidu je vůle Boží. Alespoň budu doufat, ze vláda vzešlá z voleb provede změny, které by ODS, ČSSD či TOP 09 nikdy neučinili. Jsem zvědav, kdo ze zbylých stran převlékne kabát a podpoří Agrofert ve vládě.
    spartan
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení