Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Výsledky dnes trhům přály, United Continental poslal vylepšený výhled vzhůru o 8 procent

Summary: Výsledky dnes trhům přály, United Continental poslal vylepšený výhled vzhůru o 8 procent

18.07.2018 17:48
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

USA:


United Continental

Americké aerolinky dnes pošťouchlo vzhůru oznámení od United Continental, v rámci kterého byl zvýšen odhadovaný čistý zisk pro tento rok. Ten by měl dosáhnout 8,75 USD, což je o 25 % více, než udávaly předešlé plány. Takovýto krok je trochu překvapivý, jelikož je v prudkém kontrastu s projekcemi Delta Air Lines a American Airlines, v nichž došlo k značnému snížení předešlých odhadů kvůli rostoucím cenám ropy. Zdá se tedy, že optimalizace služeb, digitalizace a celkové snižování provozních nákladů se začíná projevovat na výsledovce.

Spolu s dobrými výsledky za tento kvartál (EPS: 3,23 USD vs konsensus 3,06 USD) akcie United nabírají 8,5 %.

 

Morgan Stanley

Výsledky Morgan Stanley opět uzavírají pro tuto sezónu šestici velkých bank a opětovně se postaraly o příslovečnou „třešničku na dortu“. Tržby se posunuly vzhůru o 12 % yoy na 10,6 mld. USD, čímž překonaly konsensus o bezmála 500 mil. USD. Bonusy pro zaměstnance tvořící hlavní složku provozních nákladů se nafoukly na 4,6 mld. USD (+9 % yoy), nicméně efficiency ratio (poměr provozních nákladů a celkových tržeb) se stejně podařilo vylepšit ze 72 % na 71 %. Čistý zisk na akcii podpořila daňová reforma a katapultovala jej na 1,25 USD (+45 % yoy), zatímco odhady trhu se soustřeďovaly kolem 1,11 USD. Následující řádky přiblíží, odkud pochází nejvýznačnější část překvapení: 

·         Trhy a investiční bankovnictví: Nadále nízké výnosy dluhopisových produktů dokázal Morgan Stanley kompenzovat úspěchem úvěrových produktů a komodit, čímž vytáhl příjmy z FICC segmentu meziročně o 17 % výše. Dominantní segment akciových trhů profitoval z dobrého vývoje napříč všemi produkty a vykázal tak 15% yoy růst. Oba segmenty skončily vysoce nad konsensem trhu. Zazářilo také investiční bankovnictví, jehož výnosy vyskočily o skvělých 20 % yoy, jelikož dobrý výkon primárního úpisu akcií byl tentokrát podpořen i úpisem dluhopisů a poradenskými poplatky.

·         Správa aktiv: Vyšší objem aktiv pod správou (2,4 bil. USD z toho fee-based 1,1 bil. USD) vyšvihl příjmy ze správy aktiv vzhůru o téměř 10 % yoy. Více a více plošší výnosová křivka nepřipouští výraznější růst čistých úrokových marží a čistý úrokový výnos se posunul jen o 3 % vzhůru na 1,0 mld. USD.

·         Kapitálová pozice: Kapitálová přiměřenost CET1 se po výrazném snížení v předešlých reportovaných výsledcích stabilizovala na 15,6 % (+0 bps qoq). To samé platí o firemním supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv), které dosahuje hodnoty 6,4 % (+0 bps qoq). Daňová reforma přinesla poměrně zásadní navýšení návratnosti vlastního kapitálu (ROTCE), konkrétně o bezmála 4 p.b. yoy na 14,3 %.

Akcie Morgan Stanley po několika dobrých posledních dnech o další 3 %.

 

EVROPA:

 

ASML 

Výrobce přístrojů pro výrobu polovodičů nepřestává trhy se svými výsledky mile překvapovat. Tržby vyskočily o 30 % yoy na 2,74 mld. EUR, přičemž překonaly konsensus o 180 mil. EUR. Majoritní část překvapení jde na vrub jedné prodané EUV jednotce navíc (celkem 4, více níže). S tím však souvisí i mírný pokles na hrubé marži, jelikož pro tyto jednotky je příznačná nižší marže. Celková hrubá marže tak ubrala -170 bps yoy na 43,3 %, nicméně není to nic, s čím by trhy nepočítaly. Samotný čistý zisk na akcii vylétl vzhůru o 25 % yoy na 1,37 EUR a dostal se tak daleko nad predikovaných 1,22 EUR.

Nyní se podívejme na prodeje EUV jednotek (extreme ultraviolet lithography), což nás asi zajímá nejvíc. V tomto kvartálu se podařilo dodat 4 EUV jednotky koncovým zákazníkům, přičemž management původně počítal se třemi. Cena těchto strojů se pohybuje kolem 110 mil. EUR za kus, nejde tedy o zanedbatelnou částku. Celkem bylo v tomto roce dodáno již 7 jednotek a management tvrdí, že naplnění plánu o 20 dodaných jednotkách pro tento rok, nestojí nic v cestě. V dalším pololetí proto očekáváme zrychlení prodejů. Dále byla přijata objednávka na další EUV jednotku, načež se celkový počet nevyřízených zakázek (backlog) dostává na 31. Po odečtení 13 nutných k doručení v tomto roce, nám zůstane pro příští rok 18 kusů, což je již teď více než polovina z plánovaných 30 doručených. V tomto ohledu jde tedy všechno hezky podle plánu.

V dalším kvartálu nám chce management naservírovat tržby mezi 2,7 až 2,8 mld. EUR (konsensus 2,7 mld. EUR). Při střední hodnotě 2,75 mld. EUR bychom se v tomto případě dočkali zpomalení tempa růstu na 12 % yoy. Nicméně, zlepšující se postupy výroby EUV jednotek a podpora ze strany vysokomaržových produktů (DUV litho a Aplikace) budou mít blahodárný vliv na hrubou marži, kterou chce management dostat do rozmezí 47 až 48 % (+4,5 p.b. yoy). Trh byl přitom nastaven jen na 45 %. K trhu s polovodiči se management vyjádřil pozitivně a podtrhl „zdravou poptávku na čipech DRAM i NAND“.

Řečeno v kostce, v tomto pololetí kvitujeme udržení marží na plánovaných hodnotách a k tomu dobrý postup v prodejích EUV jednotek. Z výhledu do dalšího kvartálu nemůžeme opomenout hrubou marži, u které se nám však možná ještě více líbí poznámka, že jde o zásluhu zlepšených postupů při výrobě EUV (implikovaná vyšší dlouhodobá profitabilita).

Akcie reagují na dobrá čísla 8% posílením.

 

Ericsson

Pozitivní překvapení v evropských technologiích však u ASML nekončí. Společnost Ericsson, která se zabývá výrobou telekomunikačních zařízení, předvedla také znamenitý výkon. Tržby sice stagnovaly na 49,8 mld. SEK, nicméně trh očekával meziroční skluz o 4 %. Za překonáním konsensu stojí především hlavní divize Networks (telekomunikační hardware), jejíž tržby se hnuly vzhůru o 2 % yoy. Co však investory potěšilo určitě nejvíce, byla hrubá marže rozšířená až na 36,7 % (+5 p.b. yoy). Trh byl sice připraven na růst, avšak jen na 34,8 %. Tento kvartál tak potvrdil to, co ten předešlý načrtnul – osekávání nákladů ve formě masivního propouštění konečně přináší své ovoce.

Společnost by tak měla vkráčet do nového investičního cyklu (charakterizovaného 5G technologiemi) se štíhlejší výsledovkou. To podpoří její snažení v souboji s levnou čínskou konkurencí, která vytláčí z trhu ji a také Nokii. Od samotného 5G si Ericsson a Nokie slibují znatelnější posílení tržeb až v roce 2020, avšak již nyní CEO Ekholm řekl, že pozorují zvětšený zájem o tyto produkty.

Akcie Ericsson dnes skokově posilují o 10,8 %.


Čtěte více:

Google dostal v EU rekordní pokutu kvůli Androidu
18.07.2018 14:25
Americký internetový gigant Google dostal od Evropské komise pokutu 4,...
Pražská burza smazala včerejší ztrátu. V Evropě se daří technologiím, zaujal Ericsson i ASML
18.07.2018 16:57
Pražská burza dnes prakticky smazala ztrátu, kterou včera odepsala. In...
Koruna se daleko nedostala, dolar zisky koriguje a nálada celkově klesá
18.07.2018 17:31
Česká měna začala dobře a ráno rozšiřovala zisky z posledních dní. Da...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení