Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf ČEZ Beneš: Valná hromada neprobere některé body, navrhované skupinou kolem Šnobra. Zmiňuje prospěch konkurentů

Šéf ČEZ Beneš: Valná hromada neprobere některé body, navrhované skupinou kolem Šnobra. Zmiňuje prospěch konkurentů

09.11.2018 10:40, aktualizováno: 9.11. 16:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Valná hromada energetické společnosti ČEZ svolaná na 30. listopadu neprobere některé body navrhované minoritními akcionáři sdruženými kolem Michala Šnobra. V rozhovoru s MF Dnes to uvedl generální ředitel společnosti Daniel Beneš. ČEZ podle něj na program hromady mimo jiné nezařadil bod týkající se uhelné elektrárny Počerady nebo požadavek na úpravu koncepce, která by stanovovala, že firma nebude do budoucna podnikat mimo území Česka a Slovenska. Uvedl, že klíčovou osobou skupiny kolem Šnobra je podle analýz z veřejně dostupných zdrojů spolumajitel skupiny J&T Patrik Tkáč. Šnobr vypuštění některých požadovaných bodů označil za bramboračku. Podle mluvčího ČEZ Kříže firma zařadila všechny body, které právně mohla.

Beneš: Klíčovou osobou je Patrik Tkáč. Nechceme mu naši společnost vystavit

"Menšinoví akcionáři navrhli, abychom na valné hromadě upravili koncepci, že ČEZ nebude podnikat mimo území Česka a Slovenska. Ale takový postup by mohl být vnímán jako pokus o kartelovou dohodu, za niž hrozí pokuta až deset procent celosvětového obratu. Jeden z lidí, kteří jsou ve skupině kvalifikovaných akcionářů, má totiž zároveň ekonomický prospěch z podnikání našeho konkurenta - Energetického a průmyslového holdingu (EPH)," řekl MfD Beneš.

Za skupinou akcionářů ČEZ kolem Šnobra stojí podle Beneše řada bohatých lidí. V lednu Šnobr oznámil, že sdružuje akcionáře firmy s více než jedním procentem akcií. Na základě zákona o obchodních korporacích se jeho skupina akcionářů stala takzvaným kvalifikovaným akcionářem, který může mimo jiné po představenstvu firmy požadovat právě svolání valné hromady.

"Aby měli jedno procento, museli do toho dát jednotky miliard korun. Podle analýz z veřejně dostupných zdrojů je klíčovou osobou spolumajitel skupiny J&T Patrik Tkáč, který do toho dává přímo nebo nepřímo nejvíc peněz. Riziko vnímáme a nechceme mu naši společnost vystavit. V programu jsme proto nechali jen část jejich požadavku, a sice jak často se bude strategie společnosti předkládat na valnou hromadu," dodal Beneš.

Šnobr: Postup představenstva ČEZ je pro menšinové akcionáře dobrou zprávou

"Velmi mne mrzí, že má CEO ČEZ čas a prostor spekulovat na záměry a motivací minoritních akcionářů ČEZ, protože se domnívám, že mu to rozhodně nepřísluší. Jeho role je především postarat se, aby byl majetek všech akcionářů zhodnocován s tou nejlepší péčí a jeho hodnota rostla. Veřejné spekulace CEO ČEZ tímto směrem ve spojitosti s mým jménem tak považuji za velmi nevhodné, nepřijatelné a důrazně se proti nim ohrazuji. Jako zástupce kvalifikovaného akcionáře jsem připraven svou motivaci a záměry skrze naše návrhy prezentovat na VH a střetnout se nad nimi při hlasování s ostatními akcionáři," odpověděl na žádost Patria.cz o reakci Michal Šnobr. "Jinak mohu snad k potěšení CEO ČEZ potvrdit, že mým cílem je opravdu co nejvyšší zhodnocení mé investice do akcií ČEZ. Předpokládám, že podobnou motivaci mají všichni vlastníci akcií obchodovaných na veřejných trzích nejen u nás ale i po celém světě. Na rozdíl o zcela zcela nepovedených predikcí CEO ČEZ ohledně vývoje cen elektřiny, my jsme tento vývoj odhadli správně a nic složitějšího za naší investicí není. Vývoj na trhu nám dává za pravdu," uvedl v zaslané reakci dále Šnobr.

"Nechápu kam tím (nezařazením některých bodů) ČEZ vlastně míří. Musí mít veliký strach, že by se asi mohlo stát, že by něco z toho bylo odhlasováno. Já samozřejmě takové informace nemám, ale nic jiného si z toho nevyvozuji," reagoval pak Šnobr pro ČTK. Postup představenstva je podle něj pro minoritní akcionáře paradoxně dobrou zprávou, neboť některé jejich požadavky tak nebudou zamítnuty a budou ve hře i v budoucnosti. "Děkujeme představenstvu ČEZ za pozvání do dalšího pokračování této nesmyslné přestřelky, protože my se prostě domníváme, že není důvod, aby se o těchto věcech na valné hromadě jednalo, diskutovalo a projednávalo. Jsme si vědomí jako malí akcionáři, že je tu vysoká pravděpodobnost, že bychom byli přehlasováni," dodal pro agenturu.

"Skupina ČEZ přijala všechny body, které právně mohla, a ty jsou na program valné hromady zařazeny," reagoval mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Redakce Patria.cz požádala Michala Šnobra také o vyjádření, proč by se ČEZ měl omezovat podnikáním na Českou republiku a Slovensko. "Vzhledem k tomu, že ČEZ nadále generuje většinu svého cash flow z výroby, distribuce a prodeje elektřiny v ČR tak chceme, aby se ČEZ i ve svých rozvojových aktivitách a investicích do "nové energetiky" soustředil především na domácí trh. Měl by se zdržet investic do zahraničních aktiv zvláště, když často jde více o nákup finančních produktů než energetických aktiv, viz nákup zadlužených hotových větrných elektráren v Německu s minimálním výnosem. Zároveň také chceme apelovat a tlačit na systematické řešení problematických investic v zahraničí - Turecko, Rumunsko, Bulharsko ale i větrná energetika v Polsku a podobně dříve než přijdou jakékoli další investice v zahraničí," uvedl pro Patria.cz Šnobr. "Prostě si nemyslíme, že management, který je v zahraničí dlouhodobě neúspěšný, by měl mít nadále neomezený mandát pro další a další investice na zahraničních trzích, když se to dlouhodobě jeví jako značně problematické," doplnil svůj postoj Šnobr. 

EPH je přední středoevropskou energetickou skupinou, která vlastní a provozuje zařízení v ČR, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii a Maďarsku. Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T holding minulý rok opustili. Většinovým vlastníkem se stal podnikatel Daniel Křetínský, nyní drží 94 procent akcií. Předtím byli Křetínský s Tkáčem největšími akcionáři EPH, když společně drželi dvě třetiny akcií. Zbytek patřil skupině J&T.

Křetínský společně s Tkáčem stále v některých akvizicích pokračují. Společnost EP Global Commerce (EPGC), kterou spoluvlastní, v srpnu vstoupila do německé obchodní společnosti Metro AG, která v Česku vlastní velkoobchody Makro. V akvizicích do tisku v Česku a Francii je pak v poslední době velmi aktivní společnosti Czech Media Invest (CMI), ve které má Křetínský podíl 50 procent. Dalšími spolumajiteli jsou Tkáč se 40 procenty a Roman Korbačka s deseti procenty.

"Jakékoli hodnocení minoritních akcionářů ze strany nejvyššího vedení společnosti ČEZ považujeme přinejmenším za neprofesionální. Za nepřípustné pak považujeme nařčení vlastníků firmy, tedy akcionářů ČEZ, z nezájmu o dlouhodobou prosperitu firmy, ústy jejího generálního ředitele," uvedla mluvčí skupiny J&T Monika Veselá. Skupina J&T je podle ní jedním z mnoha pasivních investorů minoritních akcionářů ČEZ, které prezentuje Michal Šnobr.

(Zdroj: MfD, čtk)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

EPH nabízí růst, jasnou strategii a zajímavý výnos. Od investorů přijme 3 miliardy korun i víc
20.06.2018 17:43
Energetický a průmyslový holding (EPH) nabídne možnost investice do 4l...
Umíme jít proti proudu, stále vidíme příležitosti a máme chuť růst, říká finanční ředitel EPH
03.07.2018 14:52
„V dobrém slova smyslu dokázala EPH jít proti proudu, držet se své str...
EPH vydává čtyřleté dluhopisy za 3 miliardy Kč
01.08.2018 14:02
Energetický a průmyslový holding vydává 4leté dluhopisy v celkovém př...
Finanční šéf ČEZ Novák: Prodloužení životnosti Dukovan o 10 let by stálo méně, než kolik za tu dobu vydělají
08.11.2018 13:27
Prodloužení životnosti Jaderné elektrárny Dukovany o deset let na 60 l...
Finanční šéf ČEZ Novák: Současné ceny elektřiny přinesou zvýšení ziskovosti v následujících letech
09.11.2018 6:43
Rostoucí ceny elektřiny mohou mít na hospodaření ČEZ pozitivní dopad, ...
ČEZ: Tématem valné hromady bude strategie a opční program
09.11.2018 7:11
Tématem valné hromady ČEZ, která se uskuteční v pátek 30. listopadu z ...
ČEZ, a.s. - Pozvánka na valnou hromadu
09.11.2018 8:12
ČEZ, a. s. (IČ 45274649) Společnost ČEZ, a.s. zveřejňuje pozvánku na ...

Váš názor
  •  
    09.11.2018 21:32

    hmmm, tak došlo na třídní boj, to už musí být hodně nervozní: Podle Daniela Beneše se J&T chová vůči ČEZ aktivisticky a nemá zájem na jeho dlouhodobé prosperitě. "Rozhodně to nejsou žádní chudáci. Je to obchodní útok oligarchistické a bohaté skupiny," řekl HN Daniel Beneš. Skupina J&T, jejíž hlavní tváří je u této akce Michal Šnobr, sám minoritní akcionář, v poslední době nakoupila akcie ČEZ za více než tři miliardy korun. Spolu s dalšími menšími investory, kteří se k nim přidali, mají ve firmě mírně přes jedno procento.
    P.L.
  • Pravní pohled
    09.11.2018 13:18

    Spise to bude zajimave z pohledu prava. Predstavenstvo akciove spolecnosti totiz zasadne nemuze zasahovat do navrhu kvalifikovaneho akcionare stran poradu jednani. Pritom predstavenstvo CEZ vynechalo hned nekolik bodu navrzeneho poradu (zruseni opcniho programu, Pocerady, omezeni zahranicnich akvizic). Komentare pritom uvadeji jako jedinou vyjimku z uvedeneho zakazu nezasahovat do navrzeneho poradu jednani (§ 367 odst. 2 ZOK) tu situaci, kdy kvuli nekterym navrzenym bodum nelze svolat valnou hromadu (nelze je na valne hromade projednat) - v takovem pripade predstavenstvo k takovym navrhum neprihlizi. Predpokladam tak, ze pravnici obou stran tak budou horlive argumentovat pro/proti tomu, zda je valna hromada kompetentni k projednani urciteho navrzeneho bodu a mozna z toho jednou bude i nejaky pekny judikat.
    pouceny laik
    • Re: Pravní pohled
      09.11.2018 21:21

      Toto nejsou odpovědi, reakce a vize vhodného a schopného CEO na svém místě. CEO Beneš v ČEZ přesluhuje, měl by dobrovolně odejít nebo být vyhozen. Za jeho vedení to jde v ČEZu dlouhodobě od 10 k 5. Šnobr ho musí soustavně opravovat, korigovat a usměrňovat, protože současná funkce je nad jeho síly. Vyškrábal se bohužel až příliš vysoko...
      Pásek
  •  
    09.11.2018 13:02

    ...tak já jsem zase rád, že to neřeší šibalové a kmotři sami. Taky jsem rád, že je přesně vidět, kdy dorazily pokyny z Moskvy a vyjasnilo se.
    P.L.
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení