Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf banky Moneta Spurný: Spojení s Air Bank přinese růst úvěrů, vkladů i ziskovosti, dividendu nezasáhne

Šéf banky Moneta Spurný: Spojení s Air Bank přinese růst úvěrů, vkladů i ziskovosti, dividendu nezasáhne

12.11.2018 8:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Uskutečnění plánovaného spojení Monety Money Bank s Air Bank a Home Creditem nebude mít vliv na to, že banka vyplatí akcionářům za loňský, letošní, příští a přespříští rok slíbenou dividendu celkem minimálně 11,5 miliardy . V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel Monety Money Bank Tomáš Spurný. Střednědobým cílem Moneta Money Bank je po plánovaném spojení s Air Bank a Home Creditem růst v příštích letech o osm procent ročně v objemu úvěrů i vkladů. Tento růst by byl mírně rychlejší, než o kolik by měl v tomto období posílit celý trh, řekl také.

Závazek pro dividendu bude dodržen

Zamýšlenou dividendu za letošní rok banka po zveřejnění výsledků za tři čtvrtletí zvýšila na 5,6 koruny hrubého za akcii, dosud to bylo o desetník méně. Dlouhodobě se banka zavázala vyplácet akcionářům minimálně 70 procent zisku. Slíbila jim rovněž, že za roky 2017, 2018, 2019 a 2020 vyplatí v úhrnu nejméně 11,5 miliardy .

Moneta na základě výsledků zvýšila odhad letošního celoročního čistého zisku na 4,1 miliardy korun, tedy o 100 milionů více proti předchozímu odhadu ze září. V roce 2017 vydělala 3,9 miliardy . V příštím roce zisk podle Spurného klesne na 3,6 miliardy kvůli odpadnutí jednorázových vlivů, které letos pozitivně ovlivnily hospodaření.

Cílem 8% růst úvěrů i vkladů ročně po spojení s Air Bank

Střednědobým cílem Moneta Money Bank je po plánovaném spojení s Air Bank a Home Creditem růst v příštích letech o osm procent ročně v objemu úvěrů i vkladů. Tento růst by byl mírně rychlejší, než o kolik by měl v tomto období posílit celý trh, řekl také Spurný v rozhovoru s ČTK. Právě akvizice podle něj dává prostor pro rychlejší růst banky a pro snížení provozních nákladů.

"Cílem banky je získat pětiprocentní podíl na trhu hypoték do roku 2020, při spojení bude aspirací získat tento podíl minimálně osmiprocentní," upozornil Spurný. Banka začínala před dvěma lety s jedním procentem, nyní je na úrovni 2,4 procenta ve třetím čtvrtletí. Tento trh přitom podle něj vytváří tři čtvrtiny celkové úvěrové aktivity drobné klientely.

"Pro klienty obou bank to znamená přínos především v podobě hustší pobočkové sítě čítající přes 230 obchodních míst a díky nárůstu počtu bankomatů na více než tisíc i vyšší dostupnost hotovosti," uvedl Spurný. Dalším elementem jsou inovace. "Air Bank je mnohem více digitální bankou, než jsme my z hlediska distribuce retailových úvěrových produktů. Při spojení vybereme nejlepší z obou digitálních platforem," podotkl.

Spojení znamená zvýšení ziskovosti o více jak desetinu

Pro akcionáře banky bude spojení znamenat zvýšení ziskovosti o více než deset procent ve srovnání s organickým růstem podle střednědobého plánu. Budoucí počet zaměstnanců se podle Spurného nedá odhadnout. "Minimálně dvě ze čtyř největších bank mají program na racionalizaci zaměstnaneckého kmene a nákladů. My takovýto program nemáme a ani ho nyní neplánujeme," poznamenal.

Uzavření transakce se předpokládá 1. července 2019 a je podmíněno dokončením tzv. due dilligence (hloubkové kontroly), získáním souhlasu příslušných regulátorů a akcionářů Monety na valné hromadě. Ta bude o transakci rozhodovat v prvním čtvrtletí 2019. Její rozhodnutí nemůže Spurný předjímat. "Pro zvýšení hodnoty banky musíme zvýšit její ziskovost. Pro zvýšení ziskovosti musíme růst, získávat více klientů. Nyní zaostáváme v získávání nových klientů," řekl k důvodu akvizice.

Rok od úvodních jednání

Zodpovědností managementu je podle něj mít alternativní strategie, kterou je vedle strategie organického růstu také akviziční strategie. Proto před 12 měsíci oslovil vlastníky Air Bank a začal s nimi vést debatu o jejím možném prodeji, popsal vznik myšlenky spojení. "Ať velké banky tvrdí cokoliv, takzvané vyzývatelské banky rostou rychleji než ty ostatní, a to jak z hlediska počtu klientů, tak podle objemu poskytnutých úvěrů a depozit. Navíc přinášejí na trh inovace," dodal.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016, jméno banky z dřívějšího GE Money Bank se změnilo v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Finanční ústav je dlouhodobě jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Moneta Money Bank spustila proces k získání Air Bank a českého a slovenského Home Creditu ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera před několika týdny. Vznikne tak dvojka ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značkou Air Bank. Hodnota zamýšlené transakce je 19,75 miliardy korun.

Banka, která může vzniknout, by provozovala třetí nejrozsáhlejší distribuční síť v ČR s 237 pobočkami doplněnou o 1005 bankomatů. K více než milionu klientů Monety by přibylo asi 637.000 zákazníků Air Bank a zhruba 469.000 zákazníků Home Creditu. Nová firma bude podle počtu klientů třetí největší bankou za Českou spořitelnou a ČSOB.


 

Čtěte více:

Ondřej Martínek: Panika na Monetě není na místě (video)
08.10.2018 13:29
Moneta Money Bank převezme Air Bank a český a slovenský Home Credit, č...
Moneta silnější po akvizici Air Bank a Home Credit (analýza)
09.10.2018 6:35
Banka Moneta se po převzetí české Air Bank a českého a slovenského byz...
Moneta zvýšila zisk, celoroční výhled a drobně dividendu
07.11.2018 7:26
Banka Moneta dosáhla ve třetím čtvrtletí roku 2018 čistého zisku 1,24 ...
MONETA Money Bank, a.s. - Hospodářské výsledky za 3. čtvrtletí roku 2018
07.11.2018 8:18
MONETA Money Bank, a.s. (IČ: 25672720) MONETA Money Bank, a.s. zveřejň...
Analytik k výsledkům banky Moneta: Obrat úrokového výnosu, lepší výhled i dividenda
07.11.2018 11:40
Banka Moneta Money Bank zveřejnila dnes před otevřením trhů hospodářsk...

Váš názor
  • Dodatek
    12.11.2018 10:01

    Ještě by mě zajímala cena valné hromady vedené Sokolem a co na to Pavol Medaile :-)
    Namorek
  • Dobrý den všem ,
    12.11.2018 9:55

    první várka masírky , pardon argumentací , je tady . I nám laikům se zdá zamýšlené spojení jako předražené a to už nyní , kdy se řeší , jestli po masívní konjuktuře přijde pouze ochlazení , měkké přistání a nebo možná krizička , jejíž hloubku nyní nelze odhadnout .Kladivo by nejsilněji dopadlo právě na spotřebáky , kterých by nový subjekt měl hafo krát moc .Dále spojení nese mnoho otazníků v nákladech , natož abychom už nyní dostávali relativně přesné rozpětí možných synergických úspor , když je známa zásadní odlišnost platforem řízení daných subjektů . A za jak dlouho se to povede a v jaký moment hospodářského cyklu ? A to už nyní má být příští rok pro Monetu horší .Samozřejmě je čitelné záměrné podstřelování výsledků , jež managment praktikuje od vstupu na burzu . Otázka je , co na to valná hromada , možná Péťa lehce povolí , aby se neřeklo a to bude veselí ….Každopádně to z Monety dělá už nyní úžo titul na vlnkování . Musím podotknout , že momentálně nejsem podílník . Pozici jsem vyprodal před divi loni . Letos jsem měl jen pár kusů , nákup 76 - prodej na 79 , pak to šlo na 82 a jejda ….. dál už to znáte .Možná uvidíme ještě zajímavější cenu papírů Monety . Hezký den všem i Tomášovi :-))
    Namorek
    • Dodatek 2
      12.11.2018 12:26

      Někdy míň je víc aneb retail měl utkvělou myšlenku , že Moneta dokončí načaté , z ohledem na časovou přímku a pak se začne nakrucovat jako nevěsta , ale hold má někdo ego jinde ….každopádně míním se zájmem nadále sledovat cvrkot .
      Namorek
      • Re: Dodatek 2
        12.11.2018 19:13

        Všichni miliardáři jsou nenasytní. Air Bank měla obrovský zisk. ale ne půjčkami a úroky, ale vlivem jednorázových položek. Podle mě začala rozprodávat aktiva, nemovitosti atd. To aby si Kellner ulil z Air Bank všechno cenné a Moneta ji příští rok koupila "holou", ještě k tomu za 20 miliard. A ještě ta blbka Moneta se sama za 20 miliard zruší a přejmenuje se na Air Bank. Zmizí z dosahu českých úřadů a danit se bude v Holandsku. Pokud to příslušné české úřady povolí a Američané na valné hromadě budou pro, tak to bude konec pro malé akcionáře a bude to další "Fortuna".
        keram2
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m