Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Moneta silnější po akvizici Air Bank a Home Credit (analýza)

Moneta silnější po akvizici Air Bank a Home Credit (analýza)

09.10.2018 6:35
Autor: Ondřej Martínek, Patria Finance

Banka Moneta se po převzetí české Air Bank a českého a slovenského byznysu Home Credit probojuje mezi čtyři největší banky na tuzemském trhu. V důsledku konsolidace by měla získat lepší pozici pro boj se stále silnější konkurencí.

Pokračování článku je dostupné jen klientům placených služeb Patria Plus / Investor Plus případně uživatelům platformy Patria Direct. Pokud jste klientem těchto služeb, potom je nutné se Přihlásit.

Patria Plus / Investor PlusV rámci placeného informačního servisu získáte přístup ke kompletnímu zpravodajství www.patria.cz bez jakýchkoliv omezení. Veškeré zprávy, komentáře a horké zprávy jsou zobrazovány terminálovou metodou (bez nutnosti obnovovat stránku) bez zpoždění a v plné verzi. 

Nejen zpravodajství, ale i další služby získáte v Patria Plus / Investor Plus - sms a e-mailové zpravodajství, data z finančních trhů v reálném čase, kompletní analytický servis, rozsáhlé databáze časových řad ke stažení, prognózy vývoje a valuace, ekonomické fundamenty, nástroje a kalkulátory... více


Čtěte více:

Banka Moneta převezme Air Bank a Home Credit v ČR a na Slovensku (+komentář)
08.10.2018 8:09
Moneta Money Bank ovládne Air Bank a český a slovenský Home Credit. Vz...
Home Credit Group B.V.: Home Credit Group announces preliminary agreement with Moneta Money Bank in the Czech Republic
08.10.2018 8:50
Home Credit Group B.V. Strawinskylaan, 933 Amsterdam 1077XX Netherla...
Moneta po zprávách o převzetí Air Bank klesá, nedaří ani evropskému  bankovnictví
08.10.2018 10:39
Pražská burza zahajuje nový týden mírným růstem a index PX posiluje o...
Ondřej Martínek: Panika na Monetě není na místě (video)
08.10.2018 13:29
Moneta Money Bank převezme Air Bank a český a slovenský Home Credit, č...
Jak správně číst výsledky společností? Pozvánka na webinář
08.10.2018 17:06
I v dnešní době, kdy směřování trhu určuje především geopolitika a roz...
Moneta většinu ztrát umazala, Praha ale i tak končí v červeném
08.10.2018 17:18
Pražská burza zakončila dnešní obchodní den výrazně v červeném a nepod...

Váš názor
  • špatný obchod
    09.10.2018 17:29

    Drobní akcionáři zde pokud to projde budou opět tahat za kratší konec. Jako v případě O2. A říkám to jako z jeden z žalujících akcionářů O2 na doplatek. Tahle dohoda je proti drobným akcionářům - mají to zaplatit - tedy za těchto podmínek. Fér cenu bych viděl někde okolo 3-4mld. a 16-17% v cp. Pak snad by se dalo říct poctivý obchod pro všechny - malé i velké
    JC
    • Re: špatný obchod
      09.10.2018 18:54

      Tak Péťa ví jak dělat obchody. Menšinoví akcionáři tahali vždycky za kratší konec. Mě se cena také zdá přestřelená a snad to na valné hromadě hodíme ze stolu pokud nesleví. Uvidíme jak se to vyvine.
      Baba Jaga
  •  
    09.10.2018 9:19

    Privatizátoři realizují nové způsoby zajištění písunu zisku. Bohužel většínou neumí ten zisk rozmnožovat.jsem zvědav, kdy dojde po O2, Monetě na Komerční banku, ČEZ.
    Homo
  •  
    09.10.2018 9:19

    Privatizátoři realizují nové způsoby zajištění písunu zisku. Bohužel většínou neumí ten zisk rozmnožovat.jsem zvědav, kdy dojde po O2, Monetě na Komerční banku, ČEZ.
    Homo
  •  
    09.10.2018 9:04

    Ve světě je běžné, že po ohlášení akvizice akcie firmy, která přebírá - tedy platí, výrazně klesají.
    Kalka.
    • Nepřesvedčivý návrh
      09.10.2018 9:20

      Navrhované spojení pokládám za vysoce rizikové a potenciálně nevýhodné pro akcionáře: 1. slučování 3 společností se zcela jiným obchodním modelem, firemní kulturou a managementem jsou vždy problematické a málokdy končí slibovanými úsporami ze synergií. Produktový cross-sell vidím jako limitovaný. 2. ocenění akcií Monety 78CZK jako průměrná cena letních měsíců, které na pražské burze jsou vždy slabé a navíc v případě Monety relativně blízko po-dividendovému období je velmi špatné. Z mého pohledu může být důvod pro podání žaloby na management pro poškozování minor. akcionářů 3. AirBank je produktově velmi slabá banka, bez rozvinutého portfolia s nečitelnou strategií. V prezentaci nejsou žádné údaje o tom, kolik z klientů má tuto banku jako svou hlavní, podle mého odhadu je to menšina. Retailová banka musí mít co spotřebitelům prodávat (kromě vedení účtu zadarmo) a v AirBance to nevidím. 4. Home Credit čekají potenciálně těžké časy. Pokud v současnosti v době hospodářského růstu je ca 900tis. lidí v exekucích, při další krizi velké procento spotřebitelských úvěrů půjde do defaultu. Oddlužovací legislativa je spíše proti věřitelům.
      František
      • Re: Nepřesvedčivý návrh
        09.10.2018 9:49

        Všichni jen papouškující nafouknutá čísla z PPF. Např věta o zdvojnásobení počtu klientů: reálně si MMB ke svému očekávanému úvěrovému ptf za 2019 tj. 150 mld přidá 40 mld. Takže jací klienti, jen mrtvé schránky. Uvítal bych trochu kritičtější pohled. Kapitálová přiměřenost, bude stačit? Ono to asi dopadne, ale ten nepoměr v tom, kdo co získá, je do očí bijící..
        Zvonička
  • Kellner musí slevit
    09.10.2018 8:16

    Důvod k poklesu včera nebyl, protože když je to pro existující vlastníky MMB nevýhodné, tak to prostě vetují. Ale nevýhodné to podle mě je. Kellnerovy hračky mají roční zisk nejvýše 1,2 miliardy. Vynásobte to deseti, jak to funguje u Monety samotné, a dostanete kapitalizaci jeho společností, které nabízí, kolem 12 miliard Kč. Je prostě špatně mu zaplatit 20 miliard Kč. Nějaká synergie bude, ale ta bude fungovat pro obě části nové banky. a proto je nesmysl, aby jedna z těch částí za tuto synergii platila druhé, tedy Kellnerovi. Navíc si myslím, že pro Kellnera je tahle synergie důležitější než pro Monetu, protože Air Bank má dost malou ziskovost, která se snáze může zvrhnout pod nulu. Takže jestliže by někdo měl platit druhé straně za tu synergii, tak Kellner by měl platit Monetě, ne naopak. Petře, nabízím, že to vezmeme, když slevíš na 4 miliardy plus 18% nové firmy.
    Lumídek
    • Re: Kellner musí slevit
      09.10.2018 19:15

      Samozřejmně, že transakce je dopředu projednaná s vlastníky kteří Monetu ovládají a drží dostatečný počet akcií, aby tohle spojení prošlo. Pro mě je Airbank zajímavá banka a když něco chceš, holt si musíš připlatit. To, že chtějí pobočky Monety přejmneovat na Airbank, o něčem svědčí. Aktuálně bych očekával pokles akcií Moneta na opět zajímavou úroveň. Pro ty co jsou v pozici, je akvizice asi špatná zpráva, ale pro ty kteří v pozici nejsou a dívají se na Monetu jako možnou investiční příležitost, to je zpráva dobrá...
      qwer
    • Re: Kellner musí slevit
      09.10.2018 9:14

      Ačkoliv akcionář v Monetě nejsem, tak jsem se dostal k "hodně" podobným číslům a požadavkům na lepší deal s PPF jako Lumídek. Transakce je nevýhodná pro minoritní akcionáře. Pan Kellner a pan Spurný si udělali deal pro sebe.
      Pásek
      • ČS o spojení MMB, AB a HC
        22.10.2018 9:48

        https://www.kurzy.cz/zpravy/470292-moneta-planuje-spojeni-s-air-bank-a-home-credit-cz-sk-podrobny-rozbor-hlavni-plus-v-uspore/
        Pásek
      •  
        09.10.2018 15:07

        jako by to PPF někdy dělalo jinak
        hvarcz
      • Transakci
        09.10.2018 10:01

        moc nerozumím a myslím, že ani nikdo kromě zasvěcených. Transakce je podle mne běh na dlouhé tratě a také nevyhnutnost. Blížící se krize prověří všechny banky a přežijí jen ty největší a o to myslím, že tady jde především. Vytvořit "to big to fall". Zpočátku na to minoritní akcionáři jistě doplatí - někdo to přece zaplatit musí, ale v dlouhém horizontu silná Česká banka by nebyla tak celkem k zahození. Zahraniční dcery bank budou ČR vždy jen využívat jako zdroj dodatečného kapitálu a dividend. S novou, majoritně českou bankou AirBank, by se to mohlo trochu obrátit. ... Jen úvaha..
        trumf
        • Re: Transakci
          10.10.2018 8:50

          V této situaci se asi nedá použít pro Monetu ono oblíbené "Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat laciné věci". Mně se rovněž zdá cena přestřelená, a tak si nejsem jist, zda je možno za dané situace souhlasit s názorem analytika Patrie, že"akcie Monety jsou již jen kvůli plánované dividendě stále dobrou investiční příležitostí". Možná ano, ale otázka je, za jakou cenu.
          Harpagon
        • Re: Transakci
          09.10.2018 19:17

          Souhlasím s tebou. Navíc Kellner bude chtít v relativně krátkém období banku ovládnout, což může taky tlačit kurz nahoru. I když je možné, že aktuální podíl je na ovládání dostatečný...
          qwer
          •  
            09.10.2018 19:54

            A mi se ta transakce líbí a pojedeme nahoru.
            ?
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení