Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Německo na hraně recese, růst české ekonomiky nad odhady

Rozbřesk: Německo na hraně recese, růst české ekonomiky nad odhady

15.02.2019 9:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Včera zveřejněné výsledky HDP zemí potvrdily, že kondice ekonomik eurozóny není zrovna nejlepší. Mezikvartální růst zůstal na úrovni 0,2 %, což v meziročním srovnání znamenalo zpomalení až na 1,2 %. Přitom ještě začátek roku se nesl ve znamení více než dvouprocentního růstu. Čtvrtek rovněž odpověděl na otázku, zda je či není Německo v recesi. Pokud si na na pomoc vezmeme definici recese jako situaci, kdy dvě čtvrtletí za sebou padá HDP, tak německá ekonomika jen na hranici recese přešlapuje, nicméně do ní ještě nespadla.

To sice může být pro někoho pozitivní zpráva, avšak dosažená stagnace neznamená nic jiného, než že k recesi chyběla jen jedna desetina procenta. Přitom Německo v této době dosáhlo nejnižší nezaměstnanosti, masívně investuje do technologií i do životního prostředí a přesto neroste. Slabé výsledky zahraničního obchodu reagující na útlum zahraniční poptávky, tak ani kupní silou solidně vybavení spotřebitelé nedokázali vykompenzovat. Ve světle rizik a nejistot se utrácí opatrněji, a tak jednou z mála možností, jak ekonomiku povzbudit zůstává prozatím vylučovaná fiskální expanze. A to je přitom Německo jednou z mála odpovědných zemí EU, které v dobrých časech šetří, aby si vytvořily polštář pro časy horší.

Nuly už nikdo další – z oněch devatenácti zemí, které dodaly údaje – nedosáhl. Nejhůře tentokrát dopadla Itálie, která tak už oficiálně zažívala ve druhé polovině loňského roku recesi. I její meziroční růst svižně konverguje k nule, což vzhledem k dlouhodobým strukturálním problémům na jedné straně a předlužení na straně druhé, mnoho nadějí na zlepšení v letošním roce nedává. Ztráta tempa růstu eurozóny ve druhé polovině loňského roku ospravedlňuje pesimismus pramenící z poslední prognózy Evropské komise, avšak přece jen šance, že se pesimističtí unijní prognostici neukážou nakonec jako velcí optimisté, tu samozřejmě je. Ale asi ne moc velká. Nakonec dobrých zpráv od začátku roku je poskrovnu a rozhodně mezi ně nepatří třeba dnes publikované lednové výsledky evropských registrací osobních automobilů, které skončily dalším propadem (-4,6 %).

Mezi zeměmi, které své výsledky zatím nezveřejnily je i ČR, kterou toto předběžné a ve své podstatě neúplné číslo čeká dnes v devět hodin. Očekávání jsou optimistická, nicméně myslet si, že při útlumu eurozóny zůstane ČR dlouhodobě ostrůvkem pozitivní deviace, není příliš realistické.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Přesvědčení o tom, že by vyšší inflace mohla ČNB přimět ke zvýšení sazeb, příliš dlouho nevydrželo, a tak se včera koruna nevzdálila od úrovně 25,80 EUR/CZK. Dnes čekal centrální banku druhý test její prognózy – tentokrát v podobě předběžného odhadu HDP za poslední čtvrtletí loňského roku. Tuzemská ekonomika vzrostla o 1,0 procenta mezikvartálně a 2,9 % meziročně, odhady byly nastaveny na úrovni 0,7 % a 2,4 %. Pokud by se ukázalo, že její očekávání je nastavené příliš nízko, nejspíše to opět podpoří úvahy o sazbách. Přesto je třeba brát v úvahu, že rizika a nejistoty přetrvávají a s ohledem na vcelku mizerné výsledky eurozóny (a především Německa), nemusí být ani tento „starý“ HDP už tak relevantní. Zvlášť když stále chybí nějaké povzbudivé letošní číslo.


Zahraniční forex
I když revidovaný výsledek německého HDP za čtvrtý kvartál (stagnace mezikvartálně) euru rozhodně síly nepřidal, odpolední várka čísel z USA nakonec pomohla evropské měně zpět nad 1,13 EUR/USD. Tržby amerického maloobchodu totiž v prosinci meziměsíčně nečekaně propadly o 1,2 % (očištěné o auta dokonce o 1,8 %), což je nejvíce od září 2009, kdy se ekonomika vzpamatovávala z recese. Slabá maloobchodní čísla tak naznačují chřadnoucí dynamiku amerického růstu na konci minulého roku, což může být další argument pro Fed, aby i v příštím měsíci ponechal úrokové sazby beze změny. 

Na frontě s eurem se nedaří ani britské libře, která vstřebává další porážku premiérky Mayové v parlamentním hlasování o brexitu. Tentokrát si chtěla britská premiérka zajistit podporu pro prodloužení doby na vyjednávání o tzv. britské pojistce s EU, pro kterou však nedokázala sehnat dostatek hlasů. Další klíčové hlasování je naplánováno na 27. února, nicméně šance, že 29. března dojde k tzv. tvrdému brexitu, se opět o něco zvýšily.


Ropa
Ropa Brent končí týden úspěšným útokem na hranici 65 USD/barel, ve kterém jí nepřibrzdila ani slabá konjunkturální čísla ze Spojených států (zejména propad maloobchodu). Naopak, solidní čísla dorazila z Číny, kde v lednu meziročně vzrostly importy ropy o 4,8 %, celkově na 10,03 mil. barelů denně. V neposlední řadě pak ropa nadále profituje z nárůstu optimismu v americko-čínských vyjednáváních, která budou dnes zakončena v Pekingu.

Posledním důležitým číslem tohoto týdne bude aktivita amerických producentů, kterou dnes nabídne agentura Baker Hughes.


Akcie
Včerejšek se trhům příliš nepovedl, i když většinu dne se trh držel u nuly. Index Dow oslabil o 0,41 % a širší index S&P 500 zavřel slabší o 0,27 %. Naopak technologický index Nasdaq jako jediný z hlavních indexů dokázal zavřít v plusu. Posílil však pouze o 0,09 %.

společnost Coca Cola zavřela po výsledcích, ve kterých trh nenadchla výhledem pro rok 2019, o 8,4 % na hodnotu 45,59 USD. Naopak jiný scénář je u firmy Cisco Systems, která opět ukázala, že dokáže trhy překvapit. Tento titul zavřel silnější o 1,8 % na hodnotě 48,40 USD. 


 

Čtěte více:

Kongres ukončí uzávěru amerických úřadů, Trump kvůli penězům na zeď vyhlásí stav nouze
15.02.2019 6:25
Sněmovna reprezentantů schválila nadstranický návrh zákona, který má p...
Křetínského CMI koupila ve Francii časopisy Lagardére včetně Elle
15.02.2019 6:55
Společnost Czech Media Invest (CMI), kterou spoluvlastní český miliard...
Mayová utrpěla porážku, parlament její brexitovou dohodu nechce
15.02.2019 6:37
Britská Dolní sněmovna odmítla podpořit premiérku Theresu Mayovou v je...
Trhy v Evropě zřejmě zareagují poklesem na slabá americká data
15.02.2019 8:58
Futures předpovídají akciovým trhům v Evropě úvodní pokles především v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university