Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Avast koupí zpět a zavře divizi Jumpshot, dotkne se to stovek pracovních míst

Avast koupí zpět a zavře divizi Jumpshot, dotkne se to stovek pracovních míst

30.01.2020 9:40, aktualizováno: 30.1. 11:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Společnost Avast oznámila, že nakoupí zpět 35% podíl ve firmě Jumpshot, který předtím prodala společnosti Ascential a firmu de facto zavře, aby chránila reputaci Avastu. Důvodem je kontroverze vyvolaná médii, že data prodaná společností Jumpshot nebyla dostatečně anonymní, aby chránila identitu uživatele.

Výrobce antivirů firmu Jumpshot z větší části vlastní, 35procentní podíl ale v červenci 2019 prodal firmě Ascential. Ta dnes uvedla, že podíl prodá zpět Avastu, který vrátí kupní cenu ve výši 60,76 milionu USD a zaplatí jí další výdaje.

CEO Vlček: Ohrožení důvěry uživatelů je pro Avast neakceptovatelné

„Hlavním posláním Avastu je chránit své uživatele na internetu a poskytnout jim kontrolu nad jejich soukromím,“ říká Ondřej Vlček, generální ředitel Avastu. „Jakékoli praktiky, které ohrožují důvěru uživatelů, jsou pro Avast neakceptovatelné. Bedlivě střežíme soukromí uživatelů a proto jsme co nejrychleji přikročili k procesu ukončení činnosti Jumpshotu v návaznosti na pochyby některých uživatelů o poskytování dat Jumpshotu, které není v souladu s naším posláním a zásadami, které nás jako společnost definují.“

„Mrzí nás, že tento krok bude mít dopad na zaměstnance společnosti Jumpshot, velmi si vážíme jejich práce a přispění. Budeme se snažit udělat celý proces pro ně co nejsnazší,“ dodává Ondřej Vlček.

Analytik Martin Cakl: Jumpshot byl nejrychleji rostoucí entitou v Avastu, ten přijde o budoucí tržby

Analytik Patria Finance Martin Cakl říká, že Jumpshot by měl přispět přibližně 36 mil. USD k FY19 upraveným tržbám nebo zhruba 4 % z celkových tržeb. Jumpshot byl podle něj nejrychleji rostoucí firmou ve struktuře Avastu, avšak bez stálého zdroje dat nebude dále schopen fungovat. Avast tak přijde o nezanedbatelnou část svých budoucích tržeb.

"Výsledkem je, že nový předpokládány růst pro FY20 tržby je „střední jednociferný růst“, což je pod naším původním odhadem růstu tržeb o 8 %. Původní předpokládány růst pro fiskální rok 2019 by neměl být ovlivněn, tj. růst tržeb +9,1 % a upravené EBITDy +7,9 %," říká Cakl.

"Skupina očekává, že ve spojení s divesticí Jumpshotu přijde o USD 15-25 mil. na pokrytí nákladů na uzavření firmy, snížení hodnoty aktiv a restrukturalizaci zaměstnanců. Dividenda za rok 2019 by neměla být ovlivněna a bude se řídit pravidly společnosti (výplata 40 % z volného peněžního toku)," dodává analytik.

Avast: Nikdy jsme neprodali data, skrze která lze dohledat konkrétního uživatele

Avast prodej dat nepopírá, tvrdí ale, že jsou anonymizovaná a že třetím stranám nikdy neprodal data, podle kterých by šlo dohledat konkrétního člověka.

Akcie společnosti reagují na zprávu dalším poklesem, na pražské burze dnes ztrácejí okolo 7 % u 128 Kč s dosavadním minimem dne 126 Kč. Oproti hodnotám z pondělního odpoledne ztratil Avast již přes 20 % své tržní hodnoty:

001 

Společnost Jumpshot začala služby nabízet v roce 2015 s cílem "poskytovat marketérům trendové analýzy a statistiky týkající se nákupních zvyklostí, které jsou anonymní". Časopis PCMag ale začátkem tohoto týdne uvedl, že informace, které Avast prodává třetím stranám, je možné zpětně spojit s konkrétními osobami.

"Když jsem před sedmi měsíci přijal roli CEO Avastu, vynaložil jsem mnoho času na posouzení každé části našeho byznysu.V průběhu tohoto procesu jsem došel k závěru, že data collection byznys  není v souladu s našimi prioritami v roce 2020 a dalších letech... Ač rozhodnutí, které nyní přijímáme, zasáhne stovky loajálních zaměstnanců Jumpshotu a desítky jeho zákazníků, je absolutně správné. Pevně věřím, že Avastu pomůže se soustředit na oblast bezpečnosti a odemknout potenciál v tomto směru. Zvláštní dík patří našim zákazníkům, jejichž zpětná vazba uspíšila naše rozhodnutí a rychlost akce," uvedl na blogu Avastu CEO společnosti Ondřej Vlček.

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle objemu tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za americkou společností Symantec. V ČR Avast zaměstnává 1200 lidí, z toho tři čtvrtiny ve výzkumu a vývoji.

 

Zdroj: Patria, Čtk, Avast

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

HN: Avast prodával data uživatelů svých antivirů
28.01.2020 9:27
Původem český výrobce antivirů Avast a AVG prodává podrobná data o sto...
Akcie Avast pokračují v propadu pod kauzou prodeje klientských dat i cílových cen analytiků
29.01.2020 10:17
Akcie vývojáře především bezpečnostního softwaru Avast pokračují v pro...
Avast kvůli obavám o soukromí dat zvažuje všechny možnosti pro Jumpshot
29.01.2020 17:31
Výrobce antivirů Avast ve středu uvedl, že zvažuje všechny možnosti oh...

Váš názor
  •  
    30.01.2020 18:30

    Avast: Nikdy jsme neprodali data, skrze která lze dohledat konkrétního uživatele. Čekal bych, když jim na zákaznících tak záleží, že nebudou prodávat žádná data...
    karel777
  •  
    30.01.2020 12:06

    Ten pocit, když někomu svěříte svoji bezpečnost, a on o vás prodává data...
    qwer
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data