Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
The Guardian: Co prázdné koronavirové nemocnice prozrazují o Číně

The Guardian: Co prázdné koronavirové nemocnice prozrazují o Číně

15.02.2020 15:52
Autor: ČTK

Když ve městě Wu-chan propukla epidemie nového koronaviru, postavila tam Čína za dva týdny dvě nové nemocnice. Poté, co bylo město uzavřeno, slíbily úřady, že budou k dispozici tisíce lékařů, aby pečovali o nemocné na jejich 2600 lůžkách. Časosběrné video sledovalo téměř nepochopitelně rychlou stavbu obou nemocnic a státní sdělovací prostředky začátkem února opěvovaly jejich výstavbu. O týden později jim chybí jediná věc - pacienti.

Jak napsal zpravodajský server The Guardian, čtyři týdny po otevření bylo ve větší nemocnici jen 90 pacientů, přestože její kapacita je 1600 lůžek. A ani druhá nemocnice zatím nezaplnila svých 1000 lůžek. Proč lůžka zůstávají prázdná, list neuvedl.

Město Wu-chan přitom mezitím zřizuje nouzové nemocnice ve výstavních síních a na sportovních stadionech, a lékaři stále některé nemocné odmítají. Čína má největší armádu na světě, ale do Wu-chanu neposlala ani jednu polní nemocnici.

Propast mezi velkými novými nemocnicemi, které vznikly a byly zprovozněny doslova v řádu dnů, a mnohem složitější realitou v terénu, je připomínkou jedné z hlavních výzev pro Peking, zatímco se snaží zvládnout koronavirus - jeho vlastní tajnůstkářský, autoritářský systém vlády, a rozsáhlá cenzura a propaganda.

Komunistický stranický aparát, který účinně umlčuje disent, dusí zároveň i varování jako byla ta, která upozorňovala na začátek problémů s novou nákazou. Na propagandistický systém, který je navržený k podpoře strany a státu, se nedá spoléhat, že poskytne pravdivé informace.

Je to problém nejen pro rodiny zdecimované koronavirem a podniky ničené náhlým přerušením výroby, ale také pro svět, který se snaží posoudit úspěchy Pekingu při kontrole a zvládání nemoci.

"Čínský centralizovaný systém a nedostatek svobody tisku rozhodně zpozdily nezbytnou agresivní včasnou reakci, kdy ještě bylo možné zastavit epidemii na místní úrovni," řekl Hung Ho-fung, profesor politologie na Univerzitě Johnse Hopkinse v USA.

Peking existenci viru zveřejnil mnohem rychleji než v případě nákazy SARS z let 2002-2003, a sdílel velké množství informací, za což si vysloužil chválu Světové zdravotnické organizace. Ale poté začalo být čím dál tím jasnější, že místní vláda se v klíčových prvních týdnech systematicky snažila krizi zamést pod koberec. Tehdy dostal virus šanci šířit se v období, kdy bylo mnohem snazší ho zvládnout.

Dva oficiální činitelé byli propuštěni, starosta Wu-chanu přiznal pochybení v živě vysílaném rozhovoru ve státní televizi a ústřední vláda poslala tým, aby vyšetřil smrt doktora Li Wen-lianga, který se na virus snažil upozornit hned v počátcích nákazy v prosinci loňského roku. Bezpečnostní síly za to 34letého lékaře perzekvovaly. O měsíc později se stal jednou z nejmladších obětí koronaviru a jeho případ v Číně vyvolal zřídka vídanou diskusi o svobodě projevu.

Problémy s oficiálními činiteli, kteří se snaží ututlat skandály nebo chyby, nejsou výhradní čínskou záležitostí. Ale bez svobodného tisku, voleb nebo většího prostoru pro občanskou společnost mají obyvatelé jen velmi málo způsobů, jak své vůdce pohnat k zodpovědnosti. Místní oficiální činitelé se zodpovídají jen stranické hierarchii, která na první místo staví stabilitu a ekonomický růst.

"Čína není chudá země," řekl profesor Steve Tsang, ředitel londýnského institutu SOAS China. "Obecně vzato má funkční vládu. Ale například ředitel zdravotního odboru není motivován, aby v první řadě a především reagoval na veřejnou zdravotní krizi. Je motivován, aby dělal to, co strana chce, a nezahanbil ji."

Cena za zastavení koronaviru, když se poprvé objevil - tedy tak sledované kroky, jako uzavření tržiště, odkud se rozšířil, vybití domácích zvířat, karanténa a kompenzace pro oběti a zrušení oslav nadcházejícího čínského Nového roku - se na počátku mohly zdát jako příliš riskantní hra s příliš malým ziskem.

"Mohlo to tím skončit nebo také ne," dodal Tsang. "Ale protože by se tím zastavil rozvoj koronaviru, nebylo by, co ukázat. Rozdrtili by potenciální hrozbu, která možná ani neexistovala." Dokonce i poté, co vláda obrátila a oznámila krizi, jako by se více soustředila na vlastní image. Snadno mohla do Wu-chanu poslat polní nemocnici a lékaře prakticky přes noc, místo aby stavěla nové nemocnice, uvedl Tsang.

Není jasné, proč se rozhodla to neudělat. Možná proto, že země, která někam posílá polní nemocnici, vypadá, že je v krizi. Vláda stavící nové nemocnice vypadá, jako když má všechno pod kontrolou. "Deset dní je velmi dlouhá doba, když se na to díváte z hlediska zdravotní krize, jako je tato," řekl Tsang. "Ale nová nemocnice postavená od základů - to je světový rekord."

 
 

Čtěte více:

Natixis: Americká ekonomika překvapí, ale Trumpova politika nedává smysl
12.02.2020 11:22
Jaký má vůbec smysl politika amerického prezidenta Donalda Trumpa zamě...
George Soros: Evropa si musí přiznat, co Čína znamená
13.02.2020 6:12
Hrozbu, již představuje Si Ťin-pchingova Čína, si plně neuvědomuje ani...
Hospodářské důsledky koronaviru
13.02.2020 12:45
Od chvíle, kdy byl loni v prosinci ohlášen v čínském Wu-chanu nový typ...

Váš názor
  • Cina
    16.02.2020 15:01

    budou mit co delat, aby se jim ten komunisticky kapitalismum nezhroutil. Kdyz zacatkem ledna "vedeni" zakazalo vyjezdy skupinovych zajezdu, myslel jsem, jak jsou uvedomeli :) Omyl. Vedeni tusilo, ze hodne skupin uz by se ze zajezdu nevracelo! Mimochodem - Wall Street zase jednou totalne podcenila: https://www.businessinsider.com/china-economic-recovery-wuhan-coronavirus-long-difficult-2020-2
    Ticino
  •  
    16.02.2020 7:19

    Propagandistický žvást, vycucaný z prstu. A moc se mi líbí věta : "Ale bez svobodného tisku, voleb nebo většího prostoru pro občanskou společnost mají obyvatelé jen velmi málo způsobů, jak své vůdce pohnat k zodpovědnosti." Tomu se říká propaganda, střelená do vlastní nohy. :DD Přestože by masa lidí na "Západě" ráda popohnala už mnoho let tzv. vůdce k odpovědnosti za spoustu věcí (od vojenských útoků porušujících mezinárodní právo až po podporu nelegální a protizákonné migraci), tak se tak neděje. Myslím, že všichni víme proč.
    Peté13
    • To jistě, ale
      17.02.2020 8:26

      TO jistě, ale přece jen veký rozdíl v odpovědnosti, odvolatelnosti a vyměnitelnosti a otevřenosti mezi námi a kontinentální Čínou. Jde o míru ne o absolutno.
      Pracovitý Prosecký
    •  
      16.02.2020 7:36

      Proč? Já to nevím.
      al321
      •  
        17.02.2020 7:54

        Už jsi viděl, třeba jenom u nás nějakého politika dohnaného k zodpovědnosti? Je pár výjimek, co jich prozradilo sedmi - milionové víno, ale jinak jsou to jen kauzy.No a třeba jinde ve světě USA, Rusko(napsal jsem i RUSKO) abych nebyl za rusofila! Všechny velké a ne jen politické kauzy šly do úplného stracena a zapomnění.
        John+
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení