Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
George Soros: Evropa si musí přiznat, co Čína znamená

George Soros: Evropa si musí přiznat, co Čína znamená

13.02.2020 6:12

Hrozbu, již představuje Si Ťin-pchingova Čína, si plně neuvědomuje ani evropská veřejnost, ani evropské politické a podnikatelské špičky. Si je diktátor nasazující nejmodernější technologie, aby čínskou společnost podrobil totální kontrole, a přece Evropané považují Čínu v prvé řadě za důležitého obchodního partnera. Neuvědomují si, že od doby, kdy se Si stal prezidentem a generálním tajemníkem Komunistické strany Číny (KS Číny), vybudoval režim, jehož vůdčí principy se diametrálně liší od hodnot, na nichž byla založena Evropská unie, napsal George Soros pro Project Syndicate.

Chvatné úsilí obejmout se se Siem je oproti EU ještě větší v Británii, která se právě od EU odpoutává. Ministerský předseda Boris Johnson chce Spojené království co nejvíc vzdálit EU a zformovat volnotržní ekonomiku nesvázanou evropskými regulemi. To se mu nejspíš nepovede, protože EU je připravena proti onomu typu deregulace, na niž Johnsonova vláda patrně pomýšlí, uskutečňovat protiopatření. Británie ale mezitím pokukuje po Číně jako možném společníkovi s nadějí, že znovu naváže partnerství, které v letech 2010 až 2016 budoval bývalý ministr financí George Osborne.

Trumpova administrativa, na rozdíl od amerického prezidenta Donalda Trumpa osobně, si v řízení svých vztahů s Čínou zatím vede mnohem lépe. Vypracovala nadstranickou politiku, která prohlásila Čínu za strategického soupeře, a technologického obra Huawei a další čínské firmy umístila na takzvaný Seznam subjektů, který americkým společnostem zakazuje s nimi bez vládního povolení obchodovat.

Beztrestně toto nařízení může porušovat jediná osoba: samotný Trump. Bohužel se zdá, že právě to dělá, když při jednáních se Siem vznáší otázku Huawei. Od května 2019, kdy Spojené státy umístily Huawei na Seznam subjektů, přiznalo firmě ministerstvo obchodu několik tříměsíčních výjimek, aby předešlo nepřiměřeným těžkostem amerických společností, které jí dodávají komponenty.

Huawei je zcela neobvyklá – a v některých ohledech jedinečná – společnost. Její zakladatel, Žen Čeng-fej, získal technické vzdělání zčásti jako příslušník inženýrských jednotek Lidově osvobozenecké armády a právě LOA se stala jedním z jeho prvních velkých zákazníků. Při založení Huawei v roce 1987 se veškeré čínské technologie dovážely ze zahraničí a Ženovým cílem bylo přijít jim za pomoci zpětného inženýrství s místními výzkumníky na kloub. Uspěl tak, že to překonalo i jeho nejdivočejší sny.

Už v roce 1993 Huawei představila nejvýkonnější telefonní ústřednu, která byla v Číně k mání. Následně získala od LOA klíčový kontrakt na výstavbu první celostátní telekomunikační sítě. Poté těžila z vládní politiky, zavedené v roce 1996, která se zaměřovala na rozvoj domácích výrobců telekomunikační techniky a znamenala také vyloučení zahraničních konkurentů. V roce 2005 už vývoz Huawei převýšil její domácí odbyt. V roce 2010 časopis Fortune začlenil Huawei do světového seznamu 500 největších společností.

Když přišel k moci Si, Huawei ztratila veškerou autonomii, jíž snad do té doby požívala. Jako každá jiná čínská společnost musí plnit příkazy KS Číny. Do roku 2017 to zůstávalo nevyřčeným ujednáním; od zavedení zákona o národních zpravodajských službách onoho roku se to stalo formální povinností.

Krátce nato byl zaměstnanec Huawei zapleten do špionážního skandálu v Polsku a společnost byla obviněna i z dalších případů špionáže. Největší hrozbou pro Evropu ale není špionáž. Učinit nejkritičtější evropskou infrastrukturu závislou na čínské technologii znamená otevřít dveře vydírání a sabotážím.

Pokládám za zřejmé, že Čína za Siovy vlády představuje hrozbu pro hodnoty, na nichž byla založena EU. Předním představitelům členských států ani kapitánům průmyslu EU, zejména v Německu, to však patrně zřejmé není.

EU stojí před ohromnou výzvou: tichá proevropská většina promluvila a řekla, že její prvořadou obavou je změna klimatu, avšak členské státy vedou vzájemné boje nad rozpočtem a zaměřují se spíš na snahu usmiřovat si Siho než na zachování transatlantického vztahu.

Namísto předem prohraného boje proti dominanci Huawei na trhu s 5G by USA a EU, popřípadě EU samotná, měly spolupracovat na upevňování společností Ericsson a Nokia, aby se staly životaschopnými konkurenty.

Si se v září setká s hlavami států a vlád 27 členských států EU na summitu EU-Čína v Lipsku. Evropané musí pochopit, že nebude-li veden k zodpovědnosti a dotazován na nedbalost vůči lidským právům, zejména v Tibetu, Sin-ťiangu a Hongkongu, poskytnou mu tolik potřebné politické vítězství.

O Siově budoucnosti může rozhodnout jedině čínské politické vedení. Újma zapříčiněná tím, jak Si nezvládl propuknutí nákazy koronavirem, začala být zřejmá natolik, že ji musí připustit čínská veřejnost, a dokonce politbyro. EU by neměla vědomě přispívat k jeho politickému přežití.

1

George Soros, zakladatel a předseda nadační sítě Open Society Foundations, je autorem knih, nejnověji In Defense of Open Society (Public Affairs 2019).

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org


 
 
 
 

Čtěte více:

Huawei prý nebude vyloučen z dodávek pro síť 5G v Německu
14.10.2019 14:42
Čínská společnost Huawei Technologies nebude vyloučena z dodávek pro m...
FT: Huawei připouští, že ho poškozují americké sankce
21.10.2019 9:40
Čínská společnost Huawei má problémy s nahrazením aplikací firmy Googl...
Bloomberg: Nokia by mohla být vyřazena z modernizace sítí pro Telecom Italia
07.11.2019 10:40
Telecom Italia pravděpodobně vyloučí Nokii z modernizace své mobilní s...
Huawei má v Británii povolen omezený přístup k budování sítí 5G
28.01.2020 14:54
Británie povolí čínské společnosti Huawei Technologies omezený podíl n...
Huawei loni zvýšil podíl na čínském trhu s chytrými telefony, podíl Applu klesl
29.01.2020 8:21
Největšímu čínskému výrobci chytrých telefonů Huawei Technologies se l...

Váš názor
  • Za svoji chybu se má kát ne kritizovat
    14.02.2020 9:26

    Soros a jemu podobní zřídili po světě v různých zaostalých zemích levné montovny, z kterých vyrostou tygři, jeho omezený pohled na svět je světoznámý, během 20 let díky politice jednoho dítě umře v Číně 0,5mld. lidí, ovšem jsou tu další, Čína byla v historii vždy o krok napřed a stane se to i teď, po bitvě je každý generál, co sis nadrobil si budeme muset vyjíst my a naše děti, tak raději mlč a nedělej chytráka
    rob
  •  
    13.02.2020 19:15

    Hošani, nestačilo už? Jak malí socánci...
    indurain
  • scorpius
    13.02.2020 16:23

    Čekám na vysvětlení zbabělče
    Velkamedvědice
    • Re: scorpius
      13.02.2020 19:18

      Má Tě soudruhu zcela na háku :DD
      Peté13
      • Pete
        13.02.2020 19:26

        Ono, co napsat, když argumenty chybí. Nedokáže doložit, že sem hajil fašisty, tak zbaběle mlčí. Užij si to Peté. K hádce mě nevyprovokuješ..
        Velkamedvědice
        • Re: Pete
          13.02.2020 19:28

          Já Tě mám taky na háku, soudruhu. :DD
          Peté13
          • Peté
            13.02.2020 19:39

            To jecevidentní soudruhu. Proto mě oslovuješ po čtvrté. Bohužel, opět marně
            Velkamedvědice
            • Re: Peté
              14.02.2020 8:07

              Rád všechny oponenty nálepkuješ "soudruh", tak předpokládám, že to slovo máš rád. :DD
              Peté13
              • Peté
                14.02.2020 10:06

                Vidím, že i dnes mě máš ná háku. Hezký den soudruhu. Promiň, že nebudu reagovat na jednotlivé připomínky.
                Velkamedvědice
  • Dvojí metr patria
    13.02.2020 16:22

    Evidentně gumě nevadí, že mě někdo bezdůvodně nazval lidským odpadem. Mou reakci maže. bránit se sprostému útoku stejným metrem evidentně nesmím
    Velkamedvědice
    • Re: Dvojí metr patria
      13.02.2020 19:07

      nepruď
      Peté13
      • Peté
        13.02.2020 19:27

        I já Tobě přeji hezký večer
        Velkamedvědice
        • Re: Peté
          13.02.2020 19:30

          Jízlivost soudruhu, ta už dnes není moderní. :) Já si umím zařídit hezký večer i bez soudružského přání. :DD
          Peté13
          •  
            13.02.2020 19:45

            To nepochybuji soudruhu. Přesto ti ho přeju.
            Velkamedvědice
            •  
              14.02.2020 8:03

              Velmi vtipné, jak zanícený soudruh jako Ty, hájící levičácký liberalismus, nazývá ostatní soudruhy. :DD
              Peté13
  • Rote Spitzel
    13.02.2020 12:37

    Minulý týden jsem viděl na ZDFinfo dokumentární pořad o "Rudých čínských špiclech". vystupují v něm mimo jiné i bývalí šéfové zpravodajských služeb Francie, Německa, USA atd. Např. ve Francii v současné době studuje 55.000(slovy padesátpět=tisíc) čínských "studentů". Že řada z nich má na špičkových vědeckých pracovištích rovněž další poslání, o tom žádná. Byly detailně popsány čínské systémy sběru a vyhodnocování špičkových technologických informací. Bohužel na Internetu se u nás nedá zmíněný pořad spustit. Co ale lze v současnosti na ZDFinfo dohledat, je detailní popis operace RUBICON o spolupráci BND a CIA při manipulaci kryptografických přístrojů švýcarské firmy Crypto a dlouholetém špiclování dokonce i spřátelených států v NATO. Takže pochybnosti o tom, že Hyuawei neslouží čínské vládě, tomu mohou věřit snad jen lidé s IQ tykve.
    Harpagon První
    • Re: Rote Spitzel
      13.02.2020 17:03

      Čo si myslíš, komu slúži Microsoft, FB, Alpha Bet ?Len tak na okraj. Zo súťaže na dodávku cloud služieb pre US armádu bol vylúčený Bezos ako kritik Trumpa a kšeft za cca 15 mld USD dostal Microsoft. Tak čuľ buď múdry.
      Petrík
      • a co ty
        13.02.2020 17:13

        Petríku, myslíš, že tebou jmenované firmy byly stvořeny vládou USA pro účely, které máš na mysli? Je něco špatného na tom, že byly následně k těmto (nespecifikovaným) účelům využity? Opak by byl špatně, nebo snad ne?
        lime
  •  
    13.02.2020 12:28

    Z článku priam srší zlosť autora (Sorosa), že nemôže zasahovať do diania v Číne tak ako sa mu to darí v Európe. On na rozdiel od väčšiny ekonomík na svete nežije z materiálnej výroby, ktorá potrebuje trh a Čína je pre nich stále trhom zasľúbeným, lebo zvyšujúcou sa domácou spotrebou stúpajú požiadavka obyvateľstva na tovary, o ktorých pred cca 10 rokmi len snívali.
    Petrík
    •  
      13.02.2020 13:10

      Zlost srší z Tebe. Je svoboda slova soudruhu
      Velkamedvědice
      •  
        13.02.2020 19:13

        No proto, že je svoboda slova, tak si může Petrík psát, co chce. I kritizovat Tvého milovaného Sorose. Ale právě soudruzi jako Ty nálepkují všechny kolem sebe. Čest !
        Peté13
        • Peté
          13.02.2020 19:53

          Oslovuješ mě po šesté soudruhu.. To mě máš těžce na háku... Těžko říct, proč myslíš, že ho miluju. Ale máš právo na svůj pomýlený nepodložený názor. Nikde sem se k Sorosovi nevyjadřoval. Toliko sem sdílel názor, že je komunismus stejně zhoubný jako fašismus...
          Velkamedvědice
          • Re: Peté
            14.02.2020 8:05

            Pomatený havloid, hájící levičácký liberalismus, jsi prostě soudruh, jako kovaný. Proč to prostě hrdě nepřiznat ? To, že v diskuzi kritizuješ komunismus z Tebe antisoudruha neudělá. :DD
            Peté13
  • No a co
    13.02.2020 12:15

    Z EU si nikdo těžkou hlavu nedělá. Je to sranda organizace novodobých sockomunistů. Vyžadovali po Kambodži ať funguje jak ji přikážou nebo dostanou na kšeft s EU přirážku. Tak bruselské papaláše poslali k šípku. Nejsou jejich kolonie.
    HenryFord
  •  
    13.02.2020 10:35

    Už jsem se lekl, že se dočtu něco šokantního. :) ... Hodnoty, na nichž byla založena EU se naštěstí (bohužel) moc nepotkávají s tím, jak si já představuji svobodnou Evropu. Takže ukazovat žalobným prstem na tu zlou Čínu, je jako si kálet do vlastního hnízda.
    Peté13
  •  
    13.02.2020 10:10

    Připomeňme si informaci, která jaksi zapadla. USA a Německo odposlouchávaly (prý jen do roku 2018) vlády a tajné služby všech zemí bez ohledu jestli šlo o nepřátele nebo spojence. Znamená to tedy, že na současné premiéry všech zemí mají informace, kterými je mohou vydírat. Ptám se, odváží se některá evropská vláda odporovat USA i když udělají Američané jakoukoliv zvrhlost, např. vraždu vrcholného představitele jiné země na území třetí země. Neodváží. Země které mají svůj názor, jsou okamžitě označeny za nepřítele. A to je ta americká demokracie šířená i panem Sorosem.
    juniper
    • jalovče
      13.02.2020 17:04

      kolik významných představitelů nepohodlných států USA už svrhly? Nemluví z tebe Rudé právo, hlásná trouba socialismu? Na téma Solejmáního, šéfa revolučních gard nástroje ideologie Islámu na bázii Šaria v Iránu. Je potřeba hodně ideologie k přirovnání těchto gard k jednotkám SS? Pokud ne, jak hodnotíš atentát na Heydricha? A k Sorošovi. V jeho článku nevidím nic jiného, než upozornění na sílu, kterou současná Čína představuje jako už existující velmoc ekonomická, ale zejména technologická a především autokraticky řízenou. Vedle toho je EU humanisticky řízený spolek států, které z poloviny ještě jednou nohou stojí v obrozeneckém nacionalistickém vidění světa-nic než národ.
      lime
    •  
      13.02.2020 15:51

      Ono to šlo pěkně vidět u paní Merkel. Než prasklo, že jí CIA odposlouchávalo telefon, byli s Putinem jako dvě hrdličky a vypadalo to na utužování vztahu mezi oběma zeměmi. Pak jako když utne, otočka o 180°.
      netix
    •  
      13.02.2020 11:00

      Za likvidaci muslimského teroristy Solejmáního je potřeba uctivě poděkovat ať už by ho zlikvidoval kdokoliv, třeba i jiný terorista.
      ..
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení