Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Po pěti letech běžný účet ČR v mínusu

Rozbřesk: Po pěti letech běžný účet ČR v mínusu

14.02.2020 9:12, aktualizováno: 14.2. 9:43
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Podle prvních výsledků platební bilance za celý rok 2019 skončil běžný účet ČR v červených číslech. To znamená, že na běžných transakcích odchází z ČR více peněz, než sem přichází. Přitom posledních pět let byl běžný účet platební bilance díky velmi dobrým výsledkům zahraničního obchodu a bilance služeb přebytkový.

Loni se sice výsledky obchodu se zbožím a službami znovu zvýšily, nicméně výraznější rostoucí výnosy majitelů podniků pod zahraniční kontrolou tento efekt zcela umazaly a běžný účet se překlopil do mínusu odpovídajícímu jedné desetině procenta HDP. Aktuálně šlo o necelých 490 mld. odrážejících solidní ziskovost firem v ČR, nicméně zdaleka ne celá tato částka míří do zahraničí, protože minimálně necelých 200 mld. zde zůstává na reinvestice, sic se účetně tváří, jako by už dávno odplynula do zahraničí. Takže při zohlednění tohoto faktu nevypadá výsledek běžného účtu nijak dramaticky a už vůbec nedává důvod k tomu, aby koruna musela v budoucnu oslabovat, zvlášť když má v zádech tak účinný doping v podobě úrokového diferenciálu, který je nejvyšší za posledních dvacet let.

Mimochodem vyšší sazby, respektive výnosy dluhopisů jsou i důvodem toho, že z ČR odchází větší částky v podobě výnosů z portfoliových investic. Odrážejí tak i fakt, že nerezidenti se díky zajímavějšímu zhodnocení peněz na českém bondovém trhu solidně usadili, když skoupili přes 40 % všech korunových státních dluhopisů.

Jednoduše a stručně: Běžný účet dopadl hůře než v předchozích pěti letech, nicméně jako poměrně spolehlivý indikátor rizikových trendů v ekonomice v našem případě nenaznačuje, že by česká ekonomika měla ve vztahu k zahraničí zásadnější strukturální problém.



*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna podporovaná rekordním úrokovým diferenciálem se včera pohybovala dál pod hranicí 24,90 EUR/CZK a od aktuální prognózy ČNB se tak odchyluje už o téměř 2 %. Dnes očekávaná čísla o HDP a inflaci naznačí, jak může centrální banka postupovat v dalších měsících a nakolik je asi pravděpodobný pokles sazeb, s nímž ve své nejnovější prognóze počítá. Samozřejmě půjde jen o drobné dílky do mozaiky, ale současně je to první velký test nového výhledu ČNB. 

Zahraniční forex

Jak se dalo očekávat vyšší americká inflace (za leden) nemohla dolaru ublížit - spíše naopak. Kromě toho však byly zveřejněny i další býčí zprávy pro dolar jako velmi dobré týdenní statistiky z amerického trhu práce a informace z Fedu, že bude redukovat objem repo operací. Není divu, že v takové situaci se již eurodolar nachází pod hladinou 1,09. 

Dnešek bude zajímavý především z pohledu dat, byť např. vystoupení šéfa newyorského Fedu Williamse by trhu také nemělo uniknout. Z dat stojí za zmínku jak po ránu německý HDP, tak odpoledne výsledek amerického maloobchodu a průmyslu za leden. V obou případech půjde o čísla nezasažená koronavirem, ale v případě amerického průmyslu se již může objevit dopad zastavení produkce Boeingu 737 MAX.

Střední Evropa bude mít hektické ráno, neboť všechny země budou reportovat HDP za poslední kvartál a navíc např. Polsko i inflaci za leden. Nejvíce pozornosti však samozřejmě poutá forint, který na včerejší velmi vysokou inflaci zareagoval posílením. Zdá se navíc, že vedení MNB již pochopilo, že na vysokou inflaci je potřeba reagovat, když viceguvernér centrální banky Nagy uvedl, že s inflací je třeba bojovat všemi prostředky. To si lze přeložit tak, že MNB se chystá na zvýšení sazeb, což je samozřejmě pro forint dobrá zpráva.


Ropa
Ropa Brent se dále obchoduje těsně nad hranicí 56 dolarů za barel, přičemž včera ji nerozhodil ani měsíční report Mezinárodní energetické agentury (IEA). Pařížská agentura je přitom dost pesimistická - v reakci na čínský koronavirus snížila odhad růstu globální ropné poptávky o 365 tis. barelů denně až na 825 tis. barelů denně, což by bylo nejpomalejší tempo růstu od roku 2011. Navíc, IEA očekává, že v prvním čtvrtletí poklesne v reakci na paralýzu čínské ekonomiky globální spotřeba ropy jako celek, což by se stalo poprvé od globální finanční krize v roce 2008. 

Takto pesimistický scénář ohledně dopadů koronaviru na ropnou poptávku dále zvyšuje tlak na kartel OPEC+. Ten stále diskutuje, respektive se snaží přesvědčit Rusko o potřebě hlubších těžebních škrtů (prozatím zdá se bezvýsledně), které se budou oficiálně schvalovat na mimořádném zasedání 5. a 6. března ve Vídni.


Akcie
Wall Street včera pomalu ale jistě umazávala počáteční ztráty a blížila se k obchodování v kladných číslech a na nových rekordech. Opět se dařilo hlavně technologiím, po výsledcích rostly akcie Applied Materials (+3 %), nedařilo se naopak akcím Cisco (-5 %), nebo farmaceutickému sektoru. Zahanbit se opět nenechaly ani akcie Tesla (+4,8 %), které po oznámení úpisu nových akcií klesaly, pak však opět rostly. 

 
 

Čtěte více:

Akcie si vybraly přestávku v růstu, dolar posiluje dál
13.02.2020 16:36
Podle čerstvých dat se americká inflace v lednu zvýšila, respektive n...
Investiční tip Avast: Levnější a ziskovější než konkurence
14.02.2020 5:36
Akcie Avastu koncem ledna výrazně propadly v reakci na skandál jeho dc...
Na Wall Street pokora dlouho nevydržela, Tesla opět na růstové vlně
13.02.2020 22:02
Wall Street pomalu ale jistě umazávala počáteční ztráty a blížila se k...
Šéf Tesly chce využít prudký růst akcií a získat další dvě miliardy dolarů. Překvapuje nejméně část investorů...
14.02.2020 8:26
Výrobce elektrických aut Tesla plánuje prodat další akcie za dvě milia...
Evropské trhy v úvodu mírně porostou - s koronavirem i stagnací německé ekonomiky za zády
14.02.2020 8:52
Mírný úvodní vzestup do 0,2 procenta předpovídají futures hlavním akci...
Tuzemská ekonomika zvolnila růst na 1,7 % meziročně, inflace v lednu akceleruje
14.02.2020 9:06
Tuzemská ekonomiky v posledním loňském čtvrtletí zpomalila růst na 0,2...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m