Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcionáři CETV dnes schválili prodej firmy do rukou PPF. Ta se ohradila proti ataku amerického senátora Rubia

Akcionáři CETV dnes schválili prodej firmy do rukou PPF. Ta se ohradila proti ataku amerického senátora Rubia

27.02.2020 8:20, aktualizováno: 27.2. 17:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Akcionáři mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME, ticker CETV) dnes na mimořádné valné hromadě hlasovali pro návrh prodat firmu společnosti PPF českého miliardáře Petra Kellnera. Součástí CETV jsou televizní stanice v pěti zemích střední a východní Evropy včetně české skupiny Nova. Hodnota transakce činí asi 2,1 miliardy dolarů (více než 48 miliard Kč).

Skupina PPF prostřednictvím dceřiných společností podepsala s CETV příslušnou smlouvu koncem loňského října. Pokud dnes návrh na převzetí schválí akcionáři, transakci ještě budou muset potvrdit regulační orgány. Dokončena by mohla být v polovině letošního roku a PPF pak bude skupinu CETV plně ovládat.

Americký senátor Rubio žádá prověřit dopad na bezpečnost USA

Ve středu americký senátor Marco Rubio vyzval vládu prezidenta Donalda Trumpa, aby prověřila dopady prodeje na bezpečnost USA kvůli vazbám PPF na Čínu. Ta se proti jeho slovům ohradila. PPF ve vyjádření zaslaném ČTK uvedla, že americký zákonodárce vychází z nepravdivých informací. 

Rubio ve svém požadavku adresovaném Trumpově vládě uvedl, že PPF v minulosti v Česku jednala "jako čínský zástupce". Senátor rovněž upozornil na to, že telekomunikační společnosti vlastněné firmou PPF spolupracují s čínskou firmou Huawei na rozvoji mobilních sítí páté generace (5G). Podotkl také, že CME působí v Česku a také v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a ve Slovinsku s celkovým dosahem na 97 milionů lidí a že v regionu provozuje řadu nejsledovanějších zpravodajských relací.

“Rozumíme zájmu pana senátora Marca Rubia, bohužel ve svém dopise vychází z nepravdivých informaci o PPF, které mu poskytl český politik Pavel Fischer. V dopise nesedí základní informace: například není pravda, že společnost CME operuje na 90 milionovém trhu - ve skutečnosti není ani poloviční. Stejně tak není pravda, že PPF prosazuje technologie Huawei, ve skutečnosti je v loňském roce získala v rámci nákupu telco operátorů od norské společnosti Telenor,” napsala PPF ve svém prohlášení. Rubia chce kontaktovat a poskytnout mu “pravdivé informace o svém podnikání”.

PPF dodala, že společnost v současnosti působí ve 24 zemích na třech kontinentech a že její akcionáři a vrcholový management zastávají principy svobody, liberální demokracie a volného trhu. “Ze skutečnosti, že podnikáme také v Číně, kde stejně jako my podnikají tisíce dalších západních firem, nelze vyvozovat nic o našem světonázoru. Naopak: jako lidé, kteří nemalou část svého života prožili v totalitním komunismu, si extrémně vážíme svobody projevu,” uvedla firma.

Firma dále zopakovala, že nákupem CME chce doplnit své aktivity na telekomunikačním trhu a nesleduje jím postranní cíle. PPF nedávno získala telekomunikační aktivity společnosti Telenor v několika evropských zemích, v Česku vlastní většinu v největším operátorovi O2. Minoritní akcionář PPF Ladislav Bartoníček loni v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že hlavním cílem akvizice CME je získat obsah, který bude moci nabízet zákazníkům svých telekomunikačních služeb.

Podle týdeníku Respekt v uplynulých dnech navštívila Česko skupina čtyř amerických senátorů, součástí delegace byl i Rubio. Debatu na téma Číny Respektu potvrdil šéf zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer, s Rubiem řešil i prodej CME. "Záměr společnosti PPF koupit skupinu CME budí pozornost všude u našich spojenců. Ptali se mě na to opakovaně velvyslanci z několika spojeneckých zemí. Existují totiž obavy z ovlivňování veřejného mínění, například právě ve prospěch Čínské lidové republiky. Firma Home Credit, která je dceřinou firmou nizozemské skupiny, si u nás platila služby PR agentury za účelem ovlivnění veřejné diskuse ve prospěch Číny. Peníze tekly do institucí, které se do té doby vydávaly za nezávislé. A agentura dokonce interně monitorovala mě a dostávala za to zaplaceno," uvedl Fischer.

Server Aktuálně.cz koncem loňského roku informoval o tom, že Home Credit proplatil 2 000 hodin práce PR agentuře, aby pomáhala těm, kteří se v českých médiích zastávají čínského režimu, a naopak útočila na kritiky nedemokratického státu. Home Credit ale prohlásil, že nikdy nenajímal ani nepoptával v Česku služby, aby prosazoval zájem jakékoli cizí země. Agentura C&B Reputation Management, se kterou Home Credit uzavřel loni v dubnu smlouvu, měla zlepšit česko-čínské vztahy.

Nabídka z loňského října

CME podepsala smlouvu s dceřinými společnostmi skupiny PPF loni v říjnu. Podmínkou dokončení transakce je kromě souhlasu akcionářů CME, ale také Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí. Skupina PPF podle dohody za CME zaplatí 2,1 miliardy dolarů (podle aktuálního kurzu zhruba 49 miliard korun).

PPF za každou akcii CME nabídla 4,58 USD, což je méně, než za jakou cenu se akcie prodávaly před podpisem dohody. Od té doby se akcie drží v těsné blízkosti nabízené ceny.

Zhruba třetinový podíl v CME v roce 2009 koupila americká společnost Time Warner, která jej v dalších letech zvýšila těsně pod 50 procent. Firmu Time Warner později převzal americký telekomunikační gigant AT&T a přejmenoval na Warner Media. Jejím prostřednictvím v CME drží většinový podíl. Schválení záměru PPF tak na dnešní valné hromadě nestálo nic v cestě.

CME loni zvýšila provozní zisk o šest procent. V konstantních kurzech se zvýšil o 11 procent na 187,3 milionu dolarů. Firma také splatila dluh v objemu 150 milionů eur. V České republice CME zvýšila provozní zisk OIBDA o 7,4 procenta na 101,6 milionu dolarů.

Vizitka PPF: 

- Investiční skupina PPF investuje do celé řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí ve 24 zemích v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe.

- Portfolio firmy zahrnuje Home Credit, PPF banku, Air Bank (bankovnictví), Cetin, O2 (telekomunikace), PPF Real Estate Holding (reality), Sotio (biotechnologie), Škoda Transportation (dopravní strojírenství), PPF Life Insurance (pojišťovnictví), Polymetal International (těžba zlata a stříbra), RAV Agro (zemědělství), PPF Art (aktivity v oblasti kultury a umění) nebo Bestsport (vlastník pražské O2 areny). Do skupiny patří také firma CzechToll, nový provozovatel mýta v ČR.

- Skupina v posledních letech investovala do telekomunikací a průmyslu. V roce 2018 třeba oznámila převzetí středoevropských a východoevropských firem, jež původně patřily norskému Telenoru. Již o rok dříve ohlásila koupi výrobce dopravní techniky Škoda Transportation, firmu stoprocentně ovládla v dubnu 2018; loni v únoru od PPF desetiprocentní podíl odkoupil jeden z původních akcionářů Škodovky Michal Korecký, člen dozorčí rady.

- V roce 2015 PPF vstoupila do francouzské biotechnologické společnosti Cytune Pharma, nejprve jako menšinový akcionář. V létě 2018 ji pak zcela ovládla. Loni v září PPF ohlásila koupi pětiny akcií britské biotechnologické společnosti Autolus Therapeutics. A v říjnu PPF a její společnost Sotio oznámily, že investují 6,5 milionu dolarů (167 milionů korin) do soukromé americké biotechnologické firmy MaveriX Oncology, která vyvíjí nové přípravky pro léčbu nádorových onemocnění.

- Některé plány ale skupině nevyšly. Na podzim 2018 PPF spustila proces k případnému sjednocení Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a Monety Money Bank, transakce ale byla nakonec zrušena. Nevyšla ani koupě bulharské televize Nova, transakci v roce 2018 neschválil tamní regulátor.

- PPF v minulosti ovládala například Českou pojišťovnu, kterou později vložila do společného podniku s italskou pojišťovnou Generali (ta nakonec podíl PPF ve skupině Generali PPF Holding odkoupila). Měla také podíl v Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH) či v loterijní společnosti Sazka.

- V ČR už v minulosti ovládala i televizi Nova, kterou v roce 2004 po zhruba dvou letech prodala společnosti CME. Nyní se do televize vrací, loni v říjnu totiž prostřednictvím dceřiných společností podepsala dohodu s CME o jejím plném převzetí. Podmínkou dokončení transakce je nejen získání souhlasu akcionářů CME, ale také Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí.

- PPF vznikla v září 1991 jako Správa prvního privatizačního fondu a.s. (Správa PPF) a založila pro první vlnu kuponové privatizace čtyři fondy. U zrodu PPF stáli podnikatelé Petr Kellner a Milan Vinkler (ten později společnost opustil) a podnik Sklo Union Teplice. Po úspěchu v obou kolech kuponové privatizace se fond v březnu 1996 přeměnil na akciovou společnost PPF investiční holding.

- PPF má svoji korporátní vlastnickou a řídící strukturu v Nizozemsku. Klíčovou holdingovou společností skupiny je PPF Group N. V. se sídlem v Amsterodamu. Majoritním vlastníkem PPF Group, N. V. je nejbohatší Čech Petr Kellner (55). Ke konci loňského června zaměstnávala celosvětově téměř 160.000 lidí, z toho zhruba 15.000 v České republice.

- V loňském prvním pololetí stoupl skupině meziročně čistý zisk o 160 procent na 14,6 miliardy korun (573 milionů eur), když ve stejném období o rok dříve firma vydělala 5,6 miliardy korun (220 milionů eur). Celková aktiva skupiny se zvýšila o pět procent na 1,2 bilionu (47,3 miliardy eur).

(Zdroj: čtk, PPF, Patria)

 
 
 
 

Čtěte více:

Analytik Patrie k CETV: Dohodu s PPF vnímáme jako příznivou pro investory (nové doporučení a cílová cena)
06.11.2019 12:23
Uzavíráme naše předchozí doporučení akcie CETV REDUKOVAT z hladiny 4,7...
Martin Cakl: Cena za CETV je adekvátní
07.11.2019 12:19
Minulý týden oznámila skupina PPF, že plně převezme společnost Central...
Média: Do PPF přišel manažer, který má mít na starosti převzetí skupiny CETV
22.11.2019 9:15
Do investiční skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera nastoupil ...
Úvěr PPF na převzetí CETV: Od koho a na co
30.12.2019 15:49
S detaily o úvěru finanční skupiny PPF za účelem převzetí mediální sku...
E15: Televize Nova poslala mateřské CETV před prodejem téměř dvě miliardy korun
14.01.2020 8:28
Z televize Nova do mediální skupiny CETV, jejího majitele, podle serve...
CETV loni zvedla provozní zisk, poslední kvartál byl však slabší
06.02.2020 8:39
Mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v ...
Piráti žádají americké politiky a akcionáře CETV o prošetření rizik prodeje mediání skupiny do rukou PPF Petra Kellnera
24.02.2020 11:25
Pirátský senátor Lukáš Wagenknecht a poslanec Jan Lipavský požádali v ...

Váš názor
  •  
    27.02.2020 10:23

    Asi to už Kellnerovi přiklepli a za slušnou cenu, takže přestane prodávat akcie KB a ČEZ a ty pojedou nahoru.
    juniper
    • PPF
      27.02.2020 12:38

      Nikde se nemluví o tom, že PPF fakticky vytěsňuje 25% drobných s podílem, který mu to nedovoluje.
      Bo
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.