Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: S&P nakonec rating Itálii nesnížila a italské dluhopisy i euro si ulevily

Rozbřesk: S&P nakonec rating Itálii nesnížila a italské dluhopisy i euro si ulevily

27.04.2020 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Itálie si může oddechnout, agentura S&P podobě jako Moody's rozhodla ponechat Itálii její investiční rating (BBB). Italské dluhopisy přitom byly v uplynulém týdnu pod tlakem kvůli neschopnosti evropských lídrů eurozóny dohodnout se na společném financování záchranných prací a právě kvůli strachu ze snížení ratingu. Mezi hlavními důvody, proč Itálii nadále věřit, S&P uvedla domácí úspory a nízkou míru soukromého zadlužení. To by však samo o sobě určitě nestačilo ve chvíli, kdy se čeká masivní nárůst veřejného zadlužení - v případě Itálie může jít bez problémů o rychlý nárůst veřejného dluhu o více než 20 % HDP. Hlavní důvod, proč tedy S&P Itálii věří, je jiný - je to důvěra v to, že ECB bude hrát v případě Itálie roli věřitele poslední instance a jednoduše ji v těžkých chvílích na trzích pomůže (i to je v důvodech explicitně zmíněno).

Budeme se mít možnost přesvědčit hned tento týden. Na čtvrtečním zasedání ECB bude ústřední otázkou rozšíření aktiv, která ECB může nakupovat i o tzv. “padlé anděly” - dluhopisy, které měly investiční rating BBB před startem pandemie, ale v jejím průběhu o něj přišly. To by výrazně zvýšilo záruky především nejen za Itálii, ale pravděpodobně i za řadu soukromých podniků.

K podobnému kroku se už v uplynulých týdnech odhodlal i americký Fed, jehož zasedání v tomto týdnu bude pravděpodobně spíše formalitou - většina nových nástrojů byla nasazena a Fed v tuto chvíli spíše bude informovat o změnách ve výhledu. To zasedání ECB bude bezesporu zajímavější i proto, že se při absenci společného rozpočtového stimulu na ní upírá větší pozornost. A na poslední tiskové konferenci Christine Lagardeová nepodala zrovna přesvědčivý výkon - její prohlášení se relativně brzy musela opravovat a dovysvětlovat. Na tento čtvrtek se určitě i proto ve Frankfurtu pilně připravují…


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

S klidnějším vývojem na akciových trzích i česká koruna pozvolna zpevňuje. Měnový pár se vrátil pod 27,20 EUR/CZK a i start do tohoto týdne pravděpodobně bude ve znamení lehkého optimismu spojeného s plány na otevírání ekonomiky i v těch nejpostiženějších lokalitách (Itálie).

Zahraniční forex

Agentura S&P nakonec v pátek večer rating Itálii nesnížila, takže italské dluhopisy a euro s nimi si lehce ulevily. S&P sice očekává, že veřejný dluh Itálie letos vzroste až na 153 % HDP, avšak vidí zde jasnou záchrannou brzdu v podobě ECB a jejího programu nákupu dluhopisů, který hned tak neskončí a naopak může být dále expandován. Koneckonců o dalších záměrech ECB v otázce rozšiřování nákupu dluhopisů (na další druhy aktiv) se zřejmě dozvíme více již tento čtvrtek, kdy centrální banka zasedá.

Minulý pátek zasedala ovšem také ruská centrální banka, která v souladu s očekáváním snížila úrokové sazby z 6 % na 5,50 %, přičemž avizovala další redukce. Rubl rozhodnutí centrální banky stejně jako fakt, že epidemie COVID-19 roste v Rusku nejrychleji mezi emerging markets, nese zatím statečně. Potrápit jej však mohou spíše (opět) padající ceny ropy.

Ropa

Zatímco severomořská ropa Brent dnes ráno ztrácí přibližně dvě procenta, americká lehká ropa WTI odepisuje téměř 10 % a její cena se propadá k 15 dolarům za barel. Severoamerický kontinent totiž zvlášť trápí nedostatečné skladovací kapacity, které byly v Cushingu naplněny v polovině dubna ze 70 %, avšak zbylá část byla již z velké části pronajata a pro obchodníky s ropou tudíž nedostupná. To má nevyhnutelně za následek prudký pokles aktivity amerických producentů (počet aktivních vrtných souprav je nejnižší od roku 2016), přičemž nejintenzivněji doléhají nízké ceny ropy na těžaře břidlicové ropy v Texasu/Novém Mexiku a Severní Dakotě.

Vysokou rozkolísanost cen ropy lze očekávat také v tomto týdnu, kdy bude dále akcelerovat tlak na tvorbu zásob - konkrétní čísla budou k dispozici v úterý (API) a ve středu (EIA). Pozornost trhu pak na sebe čím dál více strhává také aktivita amerických producentů, která přijde na řadu tradičně v pátek.



Váš názor
  •  
    27.04.2020 11:32

    Konečně si ajnštajni z S&P (jejichž zázračné schopnosti hodnotit něčí kredibilitu totálně znevěrohodnila minulá hypotéční krize) si konečně uvědomili, že rating státu závisí v podstatě pouze na tom, zda usoudí že státní dluhopisy daného státu bude ochotna nakupovat centrální banka. :-) To to ale trvalo!!!
    Richard Fuld
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university