Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda pro příští rok navrhuje schodek rozpočtu 320 miliard korun. Za limity zákona, říká rozpočtová rada

Vláda pro příští rok navrhuje schodek rozpočtu 320 miliard korun. Za limity zákona, říká rozpočtová rada

01.10.2020 8:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Ministerstvo financí navrhuje pro příští rok schodek státního rozpočtu 320 miliard korun. Návrh nepočítá se zrušením superhrubé mzdy. Ministerstvo financí o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Celkové příjmy rozpočtu by měly činit včetně peněz z EU 1,487 bilionu korun a výdaje 1,807 bilionu korun. Ministerstvo financí návrh poslalo vládě. Kabinet by měl rozpočet schválit a předložit Sněmovně do konce října.

"Většina faktorů způsobujících vyšší schodek má dočasný charakter a plně odezní po návratu zdravotní a ekonomické situace do normálu," uvedlo ministerstvo.

Návrh podle něj zohledňuje přetrvávající dopady pandemie koronaviru, vládní opatření k jejich zmírnění a dlouhodobé priority vlády. Rozpočet tak počítá s růstem důchodů na základě zákonné valorizace o 839 korun měsíčně, což přijde rozpočet na 29,5 miliardy korun. Dále návrh například obsahuje 19 miliard korun na zvýšení platů učitelů, vyšší výdaje na zdravotnictví, vyšší výdaje na dávky v nezaměstnanosti v důsledku vývoje ekonomiky nebo nárůst investic na 186,9 miliardy korun. Zároveň ministerstvo očekává pokles daňových příjmů, příjmů z pojistného na sociální zabezpečení nebo pokles příjmů z dividend u firem, kde má stát podíl. Jde například o Letiště Praha.


"Předložený rozpočet přináší rekordní investice do budoucnosti České republiky a zásadně navyšuje výdaje do zdravotního systému, které jsou nezbytné pro úspěšné zvládnutí boje s pandemií a které pocítí pacienti na kvalitě poskytovaných zdravotních služeb. Zvyšuje také životní úroveň důchodců a posiluje české školství. Je to rozpočet, který přináší perspektivu v brzké uzdravení naší ekonomiky a co nejrychlejší návrat k předkrizovému vývoji," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Předseda poslaneckého klubu TOP 09, bývalý ministr financí Miroslav Kalousek na twitteru uvedl, že deficit 320 miliard předčil jeho nejhorší očekávání. "Vláda se rozhodla zemi vydrancovat. Kdybychom postupovali jako Němci, bylo by to max. 150 mld, ale už v následujících letech 20, 10. Naše vláda navrhuje stamiliardové schodky několik let. Musíme to zastavit," uvedl.

Daňové příjmy mají podle návrhu rozpočtu stoupnout na 736 mld. Kč

Daňové příjmy státního rozpočtu by v příštím roce měly stoupnout na 736 miliard korun z letošních plánovaných 664 miliard korun. Složená daňová kvóta vyjadřující daňovou zátěž by měla příští rok stoupnout na 33,9 procenta z letošních 33,5 procenta. Vyplývá to z materiálů ministerstva financí k návrhu státního rozpočtu na příští rok, který má ČTK k dispozici. Podle dřívějších vyjádření ministerstva financí ovšem zvýšení daňové kvóty automaticky neznamená, že se zvyšuje daňové zatížení obyvatelstva. V roce 2019 byly daňové příjmy rozpočtu 764 miliard korun.

Složená daňová kvóta vyjadřuje podíl daní včetně cla a povinných příspěvků na sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění na hrubém domácím produktu.

Z daně z přidané hodnoty by měl rozpočet získat 299,3 miliardy, zatímco pro letošní rok naplánovalo ministerstvo financí 290,3 miliardy korun. Z digitální daně by měl stát příští rok získat podle materiálu 2,5 miliardy korun. Daň z příjmu firem by měla příští rok stoupnout na 89,4 miliardy korun z letošních 77,8 miliardy korun.

Zároveň by stát příští rok již neměl získat nic z daně z nabytí nemovitých věcí, která byla letos zrušena. Letos inkaso ministerstvo odhaduje na 3,2 miliardy korun a loni bylo 13,9 miliardy korun.

Celkové příjmy rozpočtu by měly podle ministerského návrhu činit včetně peněz z EU 1,487 bilionu korun a výdaje 1,807 bilionu korun. Schodek úřad naplánoval na 320 miliard korun. Ministerstvo financí přitom vycházelo ze zářijových odhadů vývoje ekonomiky, podle kterých by v příštím roce měla ekonomika růst o 3,9 procenta.

Deficit veřejných financí by měl podle odhadů ministerstva financí příští rok činit 4,9 procenta HDP, zatímco pro letošek počítá s deficitem 6,4 procenta. Celkový veřejný dluh by pak měl stoupnout příští rok na 42,7 procenta HDP z letošních 39,4 procenta HDP. Loni byly veřejné finance v přebytku 0,3 procenta a dluh byl 30,2 procenta.

Schodek rozpočtu podle rozpočtové rady přesahuje zákonné limity

Schodek státního rozpočtu na příští rok 320 miliard korun, který navrhlo ministerstvo financí, přesahuje podle Národní rozpočtové rady rámec daný již rozvolněným zákonem o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Rada to uvedla na twitteru. Návrh navíc nezahrnuje zvažované zrušení superhrubé mzdy, upozornila rada.

Podle dřívějšího vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by reálný výpadek příjmů veřejných rozpočtů měl být zrušením superhrubé mzdy a zavedením 15procetní daně z příjmu něco přes 70 miliard korun, z toho 50 miliard korun připadá na státní rozpočet. Dnes v České televizi potvrdila, že v návrhu rozpočtu není započten daňový balíček 2021, protože je v tuto chvíli před druhým čtením a není znám výsledek tohoto hlasování.

"Z hlediska plnění zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti bude nicméně rozhodující až finální podoba státního rozpočtu. Návrh může ještě ve vládě i Sněmovně doznat podstatných změn," upozornila rozpočtová rada.

Pro letošek 500 miliard korun

Sněmovna schválila v červenci zvýšení letošního schodku rozpočtu na 500 miliard korun kvůli dopadům šíření koronaviru. Původně ministerstvo naplánovalo pro letošní rok schodek 40 miliard korun. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Ze střednědobého výhledu na roky 2022 až 2023, který má ČTK k dispozici, vyplývá, že v roce 2022 by mohl být schodek státního rozpočtu 286 miliard korun a v roce 2023 pak 252 miliard korun.

Základní ukazatele rozpočtu včetně peněz z EU a dalších finančních mechanismů, jako jsou například norské fondy.

 

(Zdroj: čtk, MF ČR, Patria)

 
 

Čtěte více:

Bullard: Pokud byl někdy čas uvažovat o vyšší inflaci, je to nyní
01.10.2020 5:59
Nová strategie, kterou před nedávnem oznámil Fed, bude fungovat a pomů...
Záhada pyramid, inflace a valuace v příštím roce
30.09.2020 18:26
Pokud se někdo účastní Ponzi schématu, v podstatě posílá peníze nahoru...
StanChart: Výprodej měn východní Evropy zašel už moc daleko
30.09.2020 18:12
Výprodej východoevropských měn zašel už moc daleko, domnívají se analy...
Ranní káva Jana Bureše: Většina firem čeká kvůli nové vlně pandemie útlum poptávky a horší tržby
30.09.2020 17:14
České firmy se kvůli druhé vlně pandemie začínají obávat špatného vývo...
Wall Street jako na houpačce. Palantir po IPO +31 %
30.09.2020 22:02
Středeční seance na Wall Street začala ve velmi pozitivním duchu. Dobr...

Váš názor
  • ČAU LIDI!!!!!
    01.10.2020 11:38

    Niečo ti poviem qwer, už si kúp bibliu a nehaj sa pokrstiť ty somarisko! Ja voľby vyhrajem, lebo som najlepší premiér zo všetkých premiérov na tejto planétě!!! Povedz mi koho zaujímá dlh?????? Ty si myslíš, že dlh zaujímá dochodcov, ktorým som pridal peniaze a eště im sľúbim ďalšie peniaze???? Ty si myslíš, že dlh zaujímá štátnych úradníkov, ktorým som pridal peniaze a eště im sľúbim ďalšie peniaze???? Ty si myslíš, že dlh zaujímá mojich voličov, ktorým dám koblihu a sľúbim im, ako zatočím zo zlodějskými OSVČ a podnikatělmi?????? To si myslíš???? No veď vy česi ste také somariska, že to svet neviděl. Možem si požičať niekoľko milionov, ale z nich sa nedá tak čerpať ako z miliárd. Ja pokiaľ buděm u moci zdvojnásobim, ztrojnásobim, zděsaťnásobim svoj majetok a potom sa odjebem do Maroka a buděm s králom hrať gulečník. Vy si tu ten dlh plaťtě sami zlodeji. Dlh zaplatia zlodeji čo všetko rozkradli!!!!!!!!!!!!!!!! Dochodca, štátny uradník a ten ktorý je nadávkach dlhy nikdy platiť nebudě, něch sa nebojí!!!!!!!!! Preto ma voltě!!!!!!!!!!! ANO BUDĚ LÍP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    oradapoisson
  • Tak už se nemusíme bát, že bychom byli příliš úsporní
    01.10.2020 10:46

    Myslím, že je to na dobré cestě. Do pěti let máme podíl dluhu na HDP 60% a budeme na tom stejně jako ostatní země. To to bylo jednoduché, že?
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Tak už se nemusíme bát, že bychom byli příliš úsporní
      01.10.2020 11:11

      Tímdle tempem budeme do 5 let klidně na 100%. Když si člověk vezme, že vláda za rok utratí 1,8 bilionu a stejně se nikde nic nezmění, tak se chce člověku zvracet. Jestli Bureš a jeho banda teď ve volbách propadnou, tak se asi dám na modlení...
      qwer
      •  
        01.10.2020 11:35

        Co tady všichni panikaříte kvůli nějakým "drobným". Takhle se mají dělat dluhy: https://www.kurzy.cz/zpravy/559999-us-snemovna-reprezentantu-odlozila-hlasovani-o-druhem-podpurnem-baliku-za-2-2-bilionu-usd-pelosi-a/ Přece USA, náš vzor. Nebo to už neplatí?
        Jan47
        •  
          04.10.2020 16:40

          Tak zase oslí můstěk, abys mě důvod si plivnout na západ. ještě pochval Rusko, %Cínu a Koreu a budeš mít pěkný den
          Velkamedvědice
        •  
          04.10.2020 12:40

          Jenže USA si to jako největší světová ekonomika může dovolit. Aspoň zatím. Pokud půjdeme stejnou cestou, tak budeme i s naší slavnou CZK v hajzlu. Tady platí více než kde jinde "Quod licet Iovi, non licet bovi."
          al321
    • Re: Tak už se nemusíme bát, že bychom byli příliš úsporní
      01.10.2020 11:06

      neni tam naka pojistka pro zastaveni zadluzovani po dosazeni 55% nebo taknejak?
      Ai-kun
      •  
        01.10.2020 11:10

        Pojistka není zeď. Je naivní si myslet, že tato vláda nějakou takovou pojistku bude brát v potaz. Vždy si najdou cestu, jak to změnit.
        P0LDINKA
        •  
          01.10.2020 11:13

          Přesně, však je krize a tou se musíme "proinvestovat". Takže se vymyslí nějaké nesmyslné projekty za 5-ti násobek běžných cen a místo dálnic budeme mít stejně děravý polňačky...
          qwer
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m