Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polsko přestane používat ruskou ropu do konce 2022 a uhlí do května, prohlásil Morawiecki

Polsko přestane používat ruskou ropu do konce 2022 a uhlí do května, prohlásil Morawiecki

30.03.2022 11:36, aktualizováno: 30.3. 12:31
Autor: ČTK

Aktualizováno

Polsko plánuje přestat používat ruskou ropu do konce letošního roku. Nejpozději do konce května pak chce přestat dovážet ruské uhlí. Oznámil to dnes polský premiér Mateusz Morawiecki. Rozhodnutí souvisí s přerušením hospodářských vztahů s Moskvou kvůli jeho agresi vůči sousední Ukrajině. Morawiecki také vyzval EU ke zdanění dovozu ruské ropy, plynu a uhlí.

"Uvalíme úplné embargo na ruské uhlí a doufám, že nejpozději v dubnu, v květnu, od ruského uhlí zcela odstoupíme," prohlásil Morawiecki na tiskové konferenci. "Uděláme vše pro to, abychom do konce roku přestali používat ruskou ropu," dodal.

Polsko podle Morawieckého zahajuje ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi nejradikálnější plán odklonu od ruských energetických zdrojů. Vyzval proto také další země EU, aby rovněž snížily svou závislost na dovozu paliv z Ruska. Tvrdí, že peníze z vývozu ropy a plynu pohánějí ruskou válečnou mašinérii.

Morawiecki rovněž vyzval Evropskou komisi, aby uvalila daň na dovoz ruské ropy, plynu a uhlí, aby byl obchod spravedlivý. Připomněl, že některé země, včetně Německa, se nechtějí vzdát dovozu ruských surovin kvůli relativně nízké ceně. Daň by tak vyrovnala ceny energií v EU. "Budu tuto myšlenku v EU důrazně prosazovat, aby situace byla spravedlivá z hlediska zásad tržní soutěže," prohlásil.

Morawiecki také uvedl, že dovoz plynu bude omezen v květnu. Polsko již delší dobu podniká kroky ke snížení závislosti na ruském plynu. Ve Svinoústí vybudovalo terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG), který se nyní rozšiřuje. Získává díky tomu plyn z Kataru, USA, Norska a dalších vývozců. Koncem letošního roku má být otevřený nový baltský plynovod přivádějící plyn z Norska, upozornila agentura AP.

Podle analýzy think tanku Forum Energii dováží Polsko asi 20 procent uhlí, které spotřebuje, zbytek se vydobývá v dolech na jeho území. V roce 2020 tři čtvrtiny uhlí z dovozu pocházely z Ruska. Podle agentury PAP je ruské uhlí levnější než to polské a lépe se hodí pro výrobu energie.

Ministryně klimatu a životního prostřední Anna Moskwová uvedla, že Polsko by mohlo kupovat uhlí z Jihoafrické republiky a Austrálie. Podle ní tyto nákupy nebudou dražší.

V případě ropy pochází z Ruska zhruba 60 procent ropy, kterou Polsko zpracovává. Polská společnost PKN Orlen má dlouhodobou smlouvu s ruskou firmou Rosněfť, která skončí letos, a také dohodu s firmou Tatněfť, která končí v roce 2024. Generální ředitel PKN Orlen Daniel Obajtek uvedl, že firma je připravena na jakýkoliv scénář a ve smlouvě má ustanovení, které jí dává určité možnosti.

EU se dohodla, že bude postupně snižovat svoji závislost na dovozu plynu z Ruska. Německo, největší ekonomika v bloku, minulý týden oznámilo, že do konce letošního roku přestane nakupovat ruskou ropu a do poloviny roku 2024 by mohlo být nezávislé i na dodávkách ruského plynu.


Čtěte více:

Německo se chystá na možný konec ruského plynu. Nyní je zajištěno, půjde o alternativní dodávky, plné zásobníky i úspory
30.03.2022 9:27
Německo očekává problémy s dodávkami ruského plynu. Ministr hospodářst...
Pochybná deeskalace a možné vypnutí plynu. Evropské trhy korigují svůj růst
30.03.2022 11:19
Americká výnosová křivka se už dostala do lehké inverze i na nejsledo...

Váš názor
  • správně
    30.03.2022 14:39

    ..fandím ..
    kominík
    • Re: správně
      30.03.2022 21:55

      koukám, že někomu ke štěstí stačí málo. Poláci si říkají, že jsou křesťanský národ, ale ta neskutečná nenávist (připomínám, že už byla před invazí) k Rusům moc s křesťanstvím společného nemá. No tak pokud budou spokojeni, že uhlí budou tahat z Austrálie, ropu taktéž z tramtárie, o ekologii s tímto dovozem radši ani nemluvit. Poláci proti inflační opatatření zrušili, či snížili DPH, mají výrazně snižovat daň z příjmů a další populistická opatření. Tak hlavně aby jim ta bojová nálada proti Rusům vydržela, až pocítí tu bídu, vysokou inflaci a podobné důsledky jejich rozhodnutí.
      abc1
    • Re: správně
      30.03.2022 18:03

      ale tie tisíce ton CO2 spálené prevozom uhlia z opačného konca zemegule (Austrália , ale aj JAR nie je blízko)- to nikomu Nevadí ?! ...... a navyše pokračovať v spaľovaní uhlia a v emisiách SO2 (kyslé dažde) ... Ako vždy politika a/alebo ekonomika sú vždy na prvom mieste... potom dlho nič .... a až na konci sú environmentálne aspekty... zdá sa, že klimatické summity ako boli tie posledné...takmer nedávajú zmysel ..... naopak ešte pridajú emisie navyše (v dôsledku toho, že väčšina účastníkov aj tak priletí lietadlami..) ........... a aj z toho mála cieľov, čo sa horko-ťažko dohodnú, .... tak za necelý rok po summite (v Edinbourghu) ... už bude platiť z nich ani nie polovica...... a za 3-4 roky nebude z rôznych príčin platiť takmer nič ..... ... ale to nás dobehne !
      SFX
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university