Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čistý zisk Monety ve čtvrtletí překonal odhady, banka směřuje k tomu překonat roční výhled

Čistý zisk Monety ve čtvrtletí překonal odhady, banka směřuje k tomu překonat roční výhled

27.10.2022 7:37, aktualizováno: 27.10. 9:44
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Moneta Money Bank hospodařila ve třetím čtvrtletí letošního roku s čistým ziskem 1,25 miliardy , což je meziročně o 15 procent méně, analytici v průzkumu Reuters však předpokládali jenom 1,14 miliardy. Čistý úrokový výnos za stejné období stoupl o 7,7 procenta na 2,33 miliardy proti 2,43 miliardy očekávanými analytiky. Banka v dnešním sdělení uvedla, že růst čistého úrokového výnosu ve 3Q zpomalil, protože vyšší výnos z úvěrů a treasury operací byl stále více kompenzován vyššími náklady na financování. Ujistila ale, že je na dobré cestě splnit a překonat tržní výhled na rok 2022.

Čistý zisk za první tři čtvrtletí letošního roku stoupl meziročně o 42,3 procenta na 4,1 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 11,6 procenta na 9,1 miliardy Kč. Čistý úrokový výnos stoupl o 14,6 procenta díky výnosům z úvěrů, čistá úroková marže je ve výši 2,8 % od začátku roku proti 2,6 % za samotné třetí čtvrtletí. Návratnost hmotného kapitálu dosáhla 20,6 procenta v porovnání s 14,4 procenta za stejné období loňského roku. Čistý výnos z poplatků a provizí stoupl o 9,3 procenta. Ostatní provozní výnosy banky klesly o 26,7 procenta, což bylo způsobeno především poklesem výnosů z finančních operací. 

Výsledky banka vysvětluje pozitivním vývojem úrokových sazeb, stabilními provozními náklady i příznivými náklady na riziko. Ty se v porovnání s prvními devíti měsíci loňského roku významně snížily, když došlo k čistému rozpuštění opravných položek ve výši 126 milionů korun. To představuje kladnou hodnotu 0,06 procenta průměrného úvěrového portfolia v čisté výši.

Růst retailových úvěrů bankovní skupiny pokračoval i ve třetím čtvrtletí, známky zpomalení jsou již ale podle banky patrné. Zpomalení celého trhu odráží podle ní také pokles objemu nových hypoték a investičních fondů.

"Prodeje nových úvěrů v retailovém segmentu byly ovlivněny výrazně menší poptávkou, která je viditelná na celém trhu a je způsobena vysokými úrokovými sazbami. Nové objemy hypotečních úvěrů klesly meziročně o 49,1 procenta a nové objemy spotřebitelských úvěrů o 8,4 procenta," uvedla dnes banka.

1  

Zdroj: Prezentace Monety

Moneta Money Bank, dříve GE Money Bank, měla na konci letošního třetího čtvrtletí 1,5 milionu klientů a 2799 zaměstnanců. Banka je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Její akcie tam od začátku roku klesly o zhruba 22 procent. Dnes během první hodiny obchodování přidávaly zhruba 1,2 procenta.

Největším akcionářem Monety je finanční skupina PPF. Ta usilovala o spojení Monety se svou skupinou Air Bank. Transakci o spojení částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky), s Moneta Money Bank schválili akcionáři Monety v prosinci 2021. Plán padl letos na jaře. PPF a Moneta tehdy jako důvod uvedly negativní vývoj ekonomiky, který mění parametry původně zamýšleného sloučení, nebo změny požadavků centrální banky na kapitálovou vybavenost bank v ČR.

S bilanční sumou přes 371 miliard Kč patří Moneta Money Bank mezi největší bankovní domy v Česku. Týkala by se jí proto zamýšlená daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax navrhlo ministerstvo financí jako šedesátiprocentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá podle návrhu rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Návrh vlády zatím Parlament neschválil, daň se zřejmě bude uplatňovat až na zisky v příštím roce.

Generální ředitel Moneta Money Tomáš Spurný podle agentury Reuters, že pokud se daň z neočekávaných zisků bank realizuje tak, jak ji navrhuje vláda, vzroste efektivní daňová sazby banky v průměru na 30 procent. Dále uvedl, že letošní rok by pro Monetu mohl být nejúspěšnější od jejího vstupu na burzu. K prognóze, kterou banka poskytla trhu, má podle něj už minimálně 10 procent k dobru.

Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se zastropováním cen energií. Daň by měly platit energetické, petrolejářské či těžební firmy a právě banky.

Čistý zisk všech bank a spořitelen podle České národní banky v prvním pololetí meziročně stoupl o 23,6 miliardy na 54,61 miliardy korun. Výsledky za letošní třetí kvartál kromě Monety zveřejnila z velkých bank působících v Česku ještě česká a slovenská UniCredit Bank. Té čistý zisk za prvních devět měsíců stoupl meziročně o 26 procent na 6,62 miliardy korun (267 milionů eur).

Zdroje: ČTK, Bloomberg, Moneta, Reuters

 
 
 
 

Čtěte více:

Víkendář: Jak vysvětlit monetární politiku běžnému člověku?
17.09.2022 8:13
Jerome Powell, který stojí v čele americké centrální banky, není právě...
Víkendář: Monetární dilema roku 2023
22.10.2022 9:07
Je zřejmé, že inflace stále není tam, kde ji americká centrální banka...
Moneta zítřejšími výsledky potvrdí, že s rezervou překoná ziskový cíl pro FY22. Střednědobý výhled naopak může doznat korekcí
26.10.2022 10:54
MONETA (Akumulovat, cílová cena 85 Kč) představí výsledky svého hospod...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university