Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Demokraté uhájili většinu v americkém Senátu, jejich kandidátka zvítězila v Nevadě. Výsledek je pro ně už teď nejlepší za 20 let

Demokraté uhájili většinu v americkém Senátu, jejich kandidátka zvítězila v Nevadě. Výsledek je pro ně už teď nejlepší za 20 let

14.11.2022 8:46
Autor: ČTK

Demokratická strana v kongresových volbách uhájila dosavadní většinu v Senátu, a má dokonce šanci získat jedno křeslo navíc oproti předchozímu volebnímu období. Rozhodující mandát ve prospěch strany vládnoucího prezidenta Joea Bidena zajistila stávající demokratická senátorka Catherine Cortezová Mastová, která podle projekcí agentury AP v Nevadě zvítězila nad republikánským kandidátem Adamem Laxaltem. Biden v první reakci uvedl, že ho výsledek "neuvěřitelně potěšil".

Vítězství Cortezové Mastové, která v průběhu sčítání na svého republikánského rivala mírně ztrácela, znamená, že demokraté mají už teď jistých 50 senátorských hlasů. Tolik jich měli i v posledních dvou letech a většinu jim zajišťovala viceprezidentka Kamala Harrisová, která je z titulu své funkce předsedkyní Senátu a může rozhodovat při rovnosti hlasů. Demokraté nyní můžou slavit bez ohledu na to, jakým výsledkem skončí 6. prosince druhé kolo voleb do Senátu v Georgii. Pokud by tam byl znovuzvolen senátor Raphael Warnock, měli by demokraté v horní komoře Kongresu dokonce 51 zástupců.

"Neuvěřitelně mě to potěšilo. Myslím, že to odráží kvalitu našich kandidátů," komentoval obrat v Nevadě prezident Biden, který se v Kambodži účastní summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). "Teď se soustředíme na Georgii. Tam vidíme svou pozici příznivě. A vím, že jsem bláhový optimista," dodal.

Šéf demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer uvedl, že voliči odmítli nedemokratický a autoritářský směr, jaký razí republikánští příznivci bývalého prezidenta Donalda Trumpa, kteří odmítají uznat porážku v prezidentských volbách z roku 2020. "Amerika ukázala, že věří v naši demokracii," uvedl.

Republikáni mají ale šanci získat většinu ve Sněmovně reprezentantů, kde mají podle amerických médií zatím jistých 211 křesel. Do většiny jim tak chybí sedm mandátů. Podle poslední projekce společnosti Edison Research demokraté obsadí v dolní komoře nejméně 205 křesel. Ve zbývajících obvodech zatím nelze s přesností říct, kdo vyhraje.

Bez ohledu na to, jaké složení nakonec bude mít Sněmovna reprezentantů, nakonec kongresové volby skončily pro stranu vládnoucího prezidenta nejlepším výsledkem za posledních 20 let, uvedla stanice BBC. Voliči totiž často zvolenému prezidentovi v půlce jeho mandátu zkomplikují vládnutí tím, že v průběžných volbách svěří jednu nebo obě komory Kongresu do rukou opozice. Stalo se to demokratickému prezidentovi Baracku Obamovi i jeho republikánskému nástupci Trumpovi.

Také před nynějšími volbami se očekávalo, že voliči vzhledem k vysoké inflaci a nízké popularitě prezidenta Bidena vládnoucí stranu citelně potrestají. Výsledky jsou ale zklamáním pro republikány a vrhají stín na plány exprezidenta Trumpa, který se nejspíš chystá oznámit svou kandidaturu v příštích prezidentských volbách v roce 2024.

Podle agentury AP v Nevadě zvítězil kandidát demokratů na post státního tajemníka Cisco Aguilar. V hlasování porazil republikána Jima Marchanta, který odmítal v Nevadě v prezidentských volbách v roce 2020 potvrdit výhru Joea Bidena. Marchant patří mezi zastánce nepodložené domněnky šířené bývalým prezidentem Trumpem, že poslední prezidentské volby doprovázely podvody a nesrovnalosti. Úřad státního tajemníka je třetím nejvyšším postem ve státě a mezi jeho úkoly patří také dohled nad konáním voleb.

 

Čtěte více:

Americké volby: Klání o Sněmovnu reprezentantů je těsnější, než se čekalo. O rozdělení sil v Senátu se asi rozhodne v Georgii
09.11.2022 8:28
Souboj o většinu v americké 435členné Sněmovně reprezentantů je zatím ...
Rozbřesk: Americké volby jsou stále nerozhodnuty, kryptoměny opět kolabují a Rusové opouštějí Cherson
10.11.2022 9:17
Poslední hodiny žijí globální trhy ve velmi turbulentním prostředí, kd...

Váš názor
  • O dva roky pozděj
    14.11.2022 14:20

    Vzhledem k tomu že mají stejný průběh jak před dvěma lety tak ty pochybnosti o podvodu jsou teď opodstatněné. Republikáni vedou po skončení voleb a v některých státech sčítání zamrzne. Pak se to postupně začne měnit ve vítězství demokratů. A jedno z vysvětlení je že potřebují dodat dost hlasů aby to přetočili. A to zabere čas.
    HenryFord
    • Re: O dva roky pozděj
      14.11.2022 16:48

      jakékoli volby v USA ztratily jakoukoli kredibilitu, kdo se tím ohání j e trouba, vyhrávají mrtví, v jednom obvodě hlasovalo pro demokraty víc voličů, než je v dané lokalitě volitelů a to asi dvakrát tolik, volby jsou už jen šaškárna a u nás to není lepší
      mira s
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.