Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Online aukce výtvarných děl Artslimit probíhá od 4. do 24. března, nabízí kolekci děl 19. a 20. století s přesahy do současné tvorby

Online aukce výtvarných děl Artslimit probíhá od 4. do 24. března, nabízí kolekci děl 19. a 20. století s přesahy do současné tvorby

06.03.2024 12:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Výběrová online aukce výtvarných děl pořádaná aukčním portálem Artslimit probíhá od 4. do 24. března. Vyvážená kolekce děl 19. a 20. století s přesahy do současné tvorby, ale i dalších exkluzivních sběratelských předmětů, bude po celou dobu vystavena v prostorách Galerie KODL. Dražit a detailněji se s položkami lze seznámit na stránkách www.artslimit.com.

Devatenácté století reprezentují především žáci tzv. Haushoferovy krajinářské školy – Antonín Waldhauser, Jan Václav Kautský či Ernst Gustav Doerell. Ze speciálky Maxe Haushofera vzešel i Julius Mařák, taktéž významný učitel celé generace moderních českých krajinářů, z jejichž palety v aukci naleznete celou řadu děl. Mezi jednoho z nejvýznamnějších Mařákových žáků patří František Kaván, jenž je prezentován hned třemi malbami. Dále nechybí Alois Kalvoda, Josef Ullmann, Bohuslav Dvořák, Jan Honsa, Stanislav Lolek, Ota Bubeníček, Karel Langer nebo Josef Holub.

kodl

Nedílnou součástí dražby jsou i díla tzv. českého Pařížana Alfonse Muchy. Z roku 1892 pochází jedna z autorových ilustrací ke knize pohádek X. Marmiera: Les Contes des Grand-Meres, konkrétně k pohádce Petr, bohatý kramář. Výběr z těchto ilustrací byl prezentován na pařížském Salonu v Palais des Champs Élysées, kde Mucha roku 1892 poprvé vystavoval a získal za kresby čestné uznání. Dalším z Muchových děl v aukci je rozměrná kresba Dívka s hrdličkou či litografie Nádhera dne se slavného cyklu Denní doby. S Paříží byl spjat i Viktor Stretti, jenž se do města umění téměř každoročně navracel. Je zjevné, že se v malbě s názvem Boulevard de la Madeleine z roku 1913, nechal inspirovat jak obecně fotografickým médiem, tak i konkrétním příkladem velkých mistrů francouzského impresionismu. Záběr na ulici nahlížený z výrazného nadhledu známe kupř. z obrazů Clauda Moneta nebo Camilla Pissarra. Ani tentokrát v aukci nechybí charakteristické dílo jednoho z nejžádanějšího českých krajinářů Václava Radimského, zachycující říční krajinu a prokazující autorovo hluboké zakotvení v tradici francouzského impresionismu. 

radimsky 

Václav Radimský: Říční krajina

Kunsthistoricky i sběratelsky významnými jmény je prezentována také česká moderna – Václav Špála, Emil Filla, Josef Šíma, Jan Zrzavý, Karel Černý či Antonín Procházka. Z umění druhé poloviny 20. století se zde setkáte s výraznými osobnostmi jako Vlastimil Beneš, Alena Kučerová, Ota Janeček, Adriena Šimotová, Josef Jíra, Josef Liesler, Jitka a Květa Válovy nebo Jiří Načeradský. Ze sochařské tvorby se v aukci objeví práce Karla Dvořáka, Karla Kronycha, Evy Kmentové a tradičně nechybí soubor plastik Olbrama Zoubka. 

filla 

Emil Filla: Od Klapý

Ani současná výtvarná scéna nezaostává za nabitým a sběratelsky zajímavým aukčním výběrem. Z ateliéru Theodora Pištěka, jednoho z nejvyhledávanějších a zároveň nejuznávanějších žijících českých výtvarníků, zde naleznete kostýmní návrh, který vytvořil pro snímek Hry lásky šálivé. Velkou raritou je také plátno s názvem Toaleta, jež byla jednou z autorových závěrečných prací na Akademii výtvarných umění v Praze. Dále se budou dražit díla Jiřího Davida, Michaela Rittsteina, Jiřího Petrboka nebo Jana Pištěka

pistek 

Theodor Pištěk: Toaleta

Pozoruhodným zpestřením je také vybraná kolekce ikonických vintage kabelek věhlasných módních domů Hermes (Birkin 35, Kelly Retourné 35), Chanel a Dior, exkluzivních hodinek značky Rolex a v českém aukčním prostředí sběratelsky zajímavou raritní sadou luxusních příborů MOOD firmy Christofle, kterou navrhnul v roce 2018 Karl Lagerfeld. Z důvodu omezeného množství a vysoké poptávky, současně s ohledem na jejich nadčasovost, se tyto předměty staly vyhledávanými sběratelskými kousky a zároveň i velmi výhodnou investicí. 

birkin 

Hermes: Birkin 35

V rámci benefiční aukce ve prospěch organizace DEBRA ČR, která pomáhá usnadnit život lidem s tzv. nemocí motýlích křídel se nabízí designová váza jednoho z nejoriginálnějších současných českých sklářských tvůrců Františka Jungvirta. Další benefiční položkou je olej na plátně výtvarníka Jana Choury, z jehož kladívkové ceny autor věnuje 100 % na podporu neziskové organizace Centrum Paraple.

jungvirt 

František Jungvirt: Trifid Vase

Všechny aukční položky budou po celou dobu online aukce od 4. do 22. března vystaveny v prostorách Galerie KODL. Ve čtvrtek 7. a 14. března se od 16 hodin uskuteční komentované prohlídky pro veřejnost.

Limitace začne 4. března v 10:00, aukce se začne uzavírat přihazováním 24. března od 14:00.

Registrace je možná kdykoliv na artslimit.com. Zájemci si mohou položky prohlédnout na https://www.artslimit.com/cs/auction/28-artslimit-online-7.

 

Titulní foto: Karel Černý: Jihočeská krajina

 

(Komerční sdělení)

 
 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data