Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Levnější hovory z pevné na mobil - několik poznámek

Levnější hovory z pevné na mobil - několik poznámek

22.03.2004 13:28
Autor: 

Poté, co Český telekomunikační úřad snížil v lednu 2004 maximální propojovací poplatky do pevných sítí (přibližně o pětinu), snížil od dubna i poplatky za propojení do sítí mobilních. Oba kroky vyvolají (i) změnu ve velikosti zisků a FCF generovaného v celém odvětví, (ii) jejich redistribuci mezi mobilními a pevnými telekomunikacemi a mezi operátory v těchto subodvětvích a (iii) redistribuci bohatství mezi spotřebitelem a poskytovateli telekomunikačních služeb. První krok tak byl samozřejmě vítán zejména alternativními operátory, jejichž hovory většinou končí v síti Českého Telecomu. Ten v reakci poukazoval na rozdíl mezi výsledkem, který vychází, když jsou do modelu zadány auditované vstupy, a cenami stanovenými úřadem.

Druhý krok dává prostor pro zlevnění telefonování z pevné linky na mobilní telefon. Mírně by tak mimo jiné mohl zvýšit atraktivnost pevných linek pro hlasové služby (či spíše zmírní její pokles). I tak ale zůstává tento poplatek a následně koncová cena stále několikanásobně vyšší než při volání z mobilu na pevnou síť. Eurotel a T-Mobile protestovaly již proti poplatku ve výši 3,6 Kč, (T-Mobile loni požadoval cenu kolem 4,50 Kč). Český Mobil, pravděpodobně díky svému podílu na trhu CM/telekomunikace a zejména CM/Eurotel+T-Mobile CR (a následně relativnímu objemu hovorů mezi jejich sítěmi) naopak snížení podporoval, podle svých propočtů indikoval jeho relevantní výši hluboko pod 3 Kč.

Je evidentní, že pro určení poplatku je klíčová volba metodologie (model) a data v modelu použitá. Každý, kdo přišel do styku s kontrolingem ve větší společnosti, tak tuší, kde je, alespoň z velké části, zakopaný pes.

Pro výpočet ceny za propojení byla ČTU použita metoda plně alokovaných historických nákladů (FAC), ne tedy LRIC. Argumentem pro plné alokování nákladů je zřejmě to, že mobilní sítě a operace byly investovány a provozovány již v tržním prostředí, není je tedy třeba "filtrovat" detekcí nákladů vyvolaných službou. Zisk na vlastní propojení na ukončení volání v mobilní VTS je určen na 14,5 % z vloženého kapitálu, což lze považovat za velice slušnou návratnost (v souvislosti s těmito body Contactel namítl, že odlišná metodika pro kalkulaci ceny nespravedlivě zvýhodňuje mobilní operátory a naopak diskriminuje provozovatele pevných linek). Vložený kapitál je součet hodnot vlastního jmění, dlouhodobých závazků a dlouhodobých půjček na vlastní propojení na ukončení volání v mobilních VTS.

Tento zisk přepočtený na jednotku (tj. na počet minut provozu ukončeného v mobilní VTS v rámci propojení) plus náklad přepočtený na jednotku určují cenu propojení. Jednotkovým nákladem je přitom jednotkový provozní náklad a jednotkový režijní náklad, který je maximálně 10 % z provozních nákladů na vlastní propojení na ukončení volání v mobilních VTS. Do výpočtu cen za propojení se nezahrnují vynaložené náklady na netelekomunikační činnosti včetně nákladů na dotované telefony. Náklady na ostatní telekomunikační služby a činnosti, které nesouvisí přímo s propojováním a ke kterým existují odpovídající výnosy, také nejsou do výpočtu ceny za ukončení volání v mobilní síti (např. aktivace, reaktivace, aj.) zahrnuty.

Cena za propojení přitom vychází z údajů roku 2002 - přestože růst mobilního trhu a redistribuce objemu provolaných minut mezi segmenty celého telekomunikačního trhu již patrně není taková, jako v minulých letech, jde již nyní o poměrně zastaralou kalkulaci.

Maximální cena za propojení byla stanovena ve výši 3,19 Kč/min bez DPH. Podle Českého telekomunikačního úřadu tak bude cena propojení u nás jednou z nejnižších v Evropě. Levnější je pouze Rumunsko a Kypr. Ve většině zemí se tento poplatek pohybuje kolem 0,15 EUR. Nejvyšší, kolem 0,17 EUR, je v Belgii a Itálii. Jednoduchá odpověď na to, proč se v daných zemích poplatky liší, neexistuje, tento fakt je odrazem zmiňované volby metodologie výpočtu poplatku a zejména použitých dat.

Jiří Soustružník


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m