Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reálná nezaměstnanost ve Spojených státech není 5,6 %, ale minimálně 9,6 %!

Reálná nezaměstnanost ve Spojených státech není 5,6 %, ale minimálně 9,6 %!

11.03.2004 12:10
Autor: 

Minulý pátek trhy ve Spojených státech evidentně překvapila informace o stavu trhu pracovních sil. Jenom pro připomenutí - oficiální míra nezaměstnanosti byla oznámena na hladině 5,6 % (přesně podle očekávání), v sektoru služeb bylo vytvořeno 21 tisíc pracovních míst (proti očekávání 130 tis.), průmysl ztratil 3 000 pracovníků (zatímco trh čekal hodnotu maximálně -2 000). Průměrně je za týden odpracováno 33,8 pracovních hodin. Obecně tedy zklamání, včera ještě umocněné rekordním schodkem obchodní bilance, který dosáhl na hodnotu 43,1 miliardy dolarů k lednu 2004.

O to překvapivější byla reakce trhů, měřených především indexy Dow Jones a S&P500 - ty na páteční data nereagovaly skoro vůbec a jejich pokles se akceleroval až v úterý resp. ve středu večer. Možná by jejich reakce byla o něco promptnější a především hlubší, kdyby vzaly v potaz data uvedená na webové stránce amerického Ministerstva práce (United States Department of Labor). Specificky se jedná o sekci A-12 s názvem "Alternative measures of labour underutilization". Zde se dozvíme za únor 2004 následující:

* Sekce U-1 Počet lidí bez práce 15 týdnů a více jak procento práceschopných obyvatel: 2,4 %, sezónně očištěno 2,2 %

* Sekce U-2 Lidé, kteří ztratili zaměstnání a ti, kteří skončili s krátkodobým zaměstnáním (temporary jobs) v % práceschopných obyvatel: 3,3 %, sezónně očištěno 3,0 %

* Sekce U-3 Celkový počet nezaměstnaných (oficiální míra nezaměstnanosti) v % práceschopných obyvatel: 6,0 %, sezónně očištěno 5,6 %

* Sekce U-4 Celkový počet nezaměstnaných + ti, jež práci přestali aktivně hledat v % práceshopných obyvatel: 6,3 %, sezónně očištěno 5,9 %

* Sekce U-5 U-3 + ti, jež práci přestali aktivně hledat + ti, jež v současnosti nepracují a práci nehledají, nicmémě pracovat chtějí v % práceschopných obyvatel: 7,1 %, sezónně očištěno 6,7 %

* Sekce U-6 U-3 + ti, jež v současnosti nepracují a práci nehledají, nicméně pracovat chtějí + ti, pracující na zkrácený úvazek z ekonomických důvodů v % práceschopných obyvatel: 10,3 %, sezónně očištěno 9,6 % !!!!!

Pro doplnění ještě trochu definic, které se k výše uvedeným datům váží:

* Ti, jež v současnosti nepracují a práci nehledají - pracovníci, kteří jsou v uvedeném stavu, nicméně indikují zájem pracovat a o získání pracovního místa se v minulosti soustavně snažili.
* Ti, jež práci přestali aktivně hledat - pracovníci, kteří z důvodu dlouhodobé nemožnosti nalézt zaměstnání nyní přestali hledat.
* Ti, jež pracují na zkrácený úvazek z ekonomických důvodů - pracovníci, kteří chtějí pracovat na plný úvazek, nicméně současná ekonomická situace jim to neumožňuje.

Suma sumárum… reálná nezaměstnanost, reflektující skutečnou ekonomickou situaci ve Spojených státech je skoro dvojnásobná v porovnání s oficiálně publikovanými daty.

Petr Žabža, Patria Direct
Pro čtenáře, kteří si chtějí pravdivost uvedených informací ověřit - www.bls.gov/news.release/empsit.t12.htm


Váš názor
  • Rozbor americké nazaměstnanosti
    14.03.2004 21:47

    Vřele doporučuji všem k přečtení. http://www.2000wave.com/article.asp?id=mwo030504
    Honzajs
  • Realna nezamestnanost u nas
    12.03.2004 3:45

    Realna nezamestnanost u nas neni 11% ale 40%. Je totiz potreba zapocitat i ty lidi, kteri chteji pracovat, ale stydi se zadat urad o almuznu.
    statistik
  • PROPAGANDA
    11.03.2004 21:00

    to ze americke trhy nereagovaly jak sam autor priznava, nejspis znamena ze "trhy" o tom vedi vic nez on. Oficialni nezamestnanost v USA se zjistuje tak, ze pracovnici federalniho uradu navstivi desetitisice domacnosti kazdy mesic a ptaji se primo kolik lidi je nezamestnanych, kteri by chteli pracovat, doopravdy, takze je to presnejsi metoda nez evropska, kde se berou cisla s aplikaci na podporu a pod. Kategorie lidi kteri prestali hledat. Tam patri i ti kteri uz maji slusny duchod a presto pracovali i kdyz to nepotrebovali pro obzivu, doma se nudili, chteli pomoci financne detem a v tezsim zamestnaneckem trhu si rekli nemam to zpotrebi , at se mladi staraji, jdu na ryby. cCstecne zamestnani, ktere clanek pocita jako nezamePocitat castecme zamestnane jako nezamestnane je upna hovadina, mohou to byt zamestnanci pracujici na 35 hod tydne i vice a i v plne zamestnanosti je spousta castecnych uvazku, nekdy je to dokonce lepsi jako u cisniku, kteri pracuji hlavne na weekend, kdy shrabnou tucne zpropitne, zatim co na vyplatni pasce je hodinovka v minimalni mzde a kdyz jim sef skrtne den uprostred tydne, kdy moc nevydelaji jen minimalni mzdu, tak to neni zadna tragedie.
    pako
    • Statistika a její kouzla
      14.03.2004 21:44

      Problém je jinde. Pokud CHCI práci na plný úvazek a seženu ji, do statistiky přibude 1 zaměstnaný. Pokud cšak takovou práci neseženu a budu NUCEN přijmout 4 úvazky po 1/4, ve statistice přibudou 4 zaměstnaní. Kde je logika????
      Honzajs
  • Naprosto zcestne
    11.03.2004 18:42

    Nezamestnanost jako takova je uplne zcestne cislo.Daleko lepsi by bylo uverejnovani zamestnanosti.Vzpomenme si jaka nezamestnanost byla CSSR pred par lety.0% Seriozni uvaha uvadi kolik lidi je zamestnano v zemedelstvi,prumyslu,sluzbach,zdravotnictvi atd.Jedine tehdy se da neco objektivne posoudit.Napriklad v CR se uvadi nezamestnanost 11%,ale nikdo neuvadi ze je to jen zasluhou toho,ze se vytvari dalsi a dalsi zbytecna urednicka mista nebo ze se pro zbytecne celniky vymysli nesmyslna cinnost jen aby nevzrostla nezamestnanost.Vymysli se krajske urady atd atd.Statni podniky se drzi nad vodou jen obrovskymi dotacemi a vubec nikoho nezajima ze jsou nerentabilni.Pritom lide kteri tam pracuji jsou vlastne nezamestnani.Pokud chcete byt opravdu objektivni,tak zverejnete kolik procent praceschopneho obyvatelstva pracuje v kterem odvetvi a ne kolik zbytecnych a nesmyslnych mist se kde podarilo nebo nepodarilo vymyslet.
    dodo
    • Zapomněl jste říct..
      11.03.2004 20:45

      " a všichni budou dřít až zhebnou, jen to je smysl života". Zamyslete se nad tím zda Vaše práce je smysluplná a potřebná a Váš výkon je maximální každou chvilku pracovního dne. Já o tom pochybuji. Když výrobu a služby posouváme do Číny, tak co tak asi mají lidi dělat?
      Visitor
      • Heureka...Pan Zabza objevil Ameriku
        12.03.2004 4:12

        Heureka...Pan Zabza objevil Ameriku..Nejprve bych chtel za nas vsechny podekovat pana Zabzu za jeho vyjimecnou analyzu ktera se rozhodne zapise do analu Ceske moderni makroekonomiky Ted vazne - metodiky vypoctu nezamnestnanosti v USA a v Evrope jsou dost odlisne, Rozdily jsou i mezi jednotlivymy staty v Evrope. Vporovnani z Evropou nektere aspekty podhodnocuji nezamnestnanost v USA a jine ji zase nadhodnocuji. Nektre ekonomicke studie se zabyvaji porovnanim a standardizovanim mezinarodnich unemlpoyment rates..tahle studie je velice zajimava http://stats.bls.gov/opub/mlr/2000/06/art1full.pdf Organizace jako OECD, BLS, Eurostat, ILO se take snazi standardizovat metodiky : napriklad podle BLS nezamnestnanost podle conceptu USA (: Leden 2004 USA 5.6, France 9.3 Germany 9.1, pro standardizovanou nezamnestnanosy podle OECD http://www.oecd.org/dataoecd/41/13/18595359.pdf podle ILO http://laborsta.ilo.org/cgi-bin/brokerv8.exe Suma sumárum…Pane Zabzo one je to trosku slozitejsi nez pisete a americti ale take cesti investori to dobre vedi...a proto se nekoukaji na hruba cisla (procenta) ale spise na zmneny, tendence, nebo na strukturu a pruznost daneho Labour market....
        Petr Hecman
        • 23.03.2004 23:31

          Článek je, myslím, velmi zajímavý... Co nemám rád je to, když si někdo dovolí mluvit za někoho jiného :-( Á propós, zopakujte si základní gramatiku, ty chyby ve Vašem příspěvku jsou fakt hrůza
          Radek Hejna
  • Realna nezamestnannost
    11.03.2004 14:54

    Ktera sekce (U-?) je nevic podobny s systemem v EU ?
    Shawn Johnson
  • Zaujatost a velka neznalost
    11.03.2004 13:01

    Zajimalo by me pane Zabka, jestli jste na psani takovychto clanku musel studovat VS a kolik za vas vykom berete, protoze pokud vim Celkovy pocet nezamestnanych se ve vsech vyspelych statech pocita stejne, hlavne v CR, vezme se pocet ZAEVIDOVANYCH uchazecu o praci a udela se % statistika, pokud by ste totiz chtel psat fundovane informace tak ne realna nezamestnanost, ale pocet lidi bez prace je vsude na svete vyssi nez uvadi statistiky nezamestnanych. Dekuji za odpoved.
    Radek Novotny
    • Nezamestnanost a jejich metodiky vypoctu
      11.03.2004 22:33

      Neni pravda, ze se nezamestanost pocita stejne..je nekolik metod, kterymi se lze dobrat k te ci one mire nezamestananosti. Vyberove setreni domacnosit a evidence na uradech prace je jen vyber. Napr. CR podle setreni ma miru nezamestnanosti asi na urovni 7,8 - 8 %..ale to nam nic nerika..jedna st. rika 11, druha 8..je to chaoz..ale ekonomove se musi snazit o analyzu struktury nezamestannoti, jak horizontalni(delka ) tak vertikalni (odvetvi)..a nejspis by se melo udavat vice info o zamestnanosti! To je je vyjadreni souhlasu s Dodem..
      RR
    • "pocet lidi bez prace je vsude na svete vyssi nez uvadi statistiky nezamestnanych"
      11.03.2004 18:20

      Na které vysoké škole jste se naučil tohle??? Např. podle ILO je v ČR evidovaná zaměstnanost VYŠŠÍ než skutečná. V našem sociálním (socialistickém) systému se prostě vyplatí být evidovaný. V zemích, kde se to nevyplatí je tomu naopak.
      PH
      • preklep
        11.03.2004 21:47

        omlouvám se za překlep, mám samozřejmě na mysli EVIDOVANOU NEZAMĚSTNANOST.
        PH
    • zaujatost a velka neznalost
      11.03.2004 16:50

      Pane Žabžo, doufám, že se nenecháte otrávit. Vždycky si ráda přečtu Vaše komentáře, ukazující věci i z druhé strany. Také moc děkuji za časté uvádění pramenů. Řadu jsem si již přidala do Favorites.
      Helena Stejskalová
    • No..
      11.03.2004 15:36

      Vzhledem k vysokym davkam pro 'zaregistrovane' v evrope (a zvlaste v CR) se tyto udeje u nas prilis lisit nebudou. Naopak tusim v USA ty davky tak strasne stedre nejsou, takze k rozdilum skutecne dochazet bude.
      ondra
      • jsou v CR vysoke?
        11.03.2004 19:41

        Zkus, aby tva rodina vysla s davkami cca 4000 Kc mesicne. Z poslancu s touto castkou neuspel nikdo. V Evrope se pritom prispevek pohybuje nad 1000 euro, coz je temer desetkrat vic. Jsou opravdu davky v CR vysoke?
        davky
        • Snim?
          12.03.2004 11:30

          Doufam, ze tohle byl pokus o vtip, protoze ti na nej rad odpovim. Zkus misto brani davek pracovat, davky jsou prechodna vec a kazdy si musi davat penize na stranu, aby mel z ceho vyjit, kdyz je tezko. Stat te nema zivit, ma ti pouze pomoc v nejhorsim. A souhlasim s Ondrou. Slovo "chudy" a "byti v nouzi" je relativni a za nouzi nasich nezamestnanych by si v jinych zemich urcite zavyskli..
          Michal Najman
        • Davky
          11.03.2004 20:52

          ..jsou v CR vysoke. Nekde jsem ted cet (bylo to fakt docela dobry): za 1000Kc si koupis asi 100kg mouky, tzn. 3kg/mesic. Co by za to dali lidi v Africe. BTW: V Africe byt chudy znamena nemit co jist. U nas byt chudy znamena, ze nemam na to jit vecer do kina. To, ze nekde jinde davaji davky jeste vyssi nejak neznamena, ze u nas jsou male.
          ondra
  • Dobrá práce
    11.03.2004 12:58

    Není nad to, když si někdo opravdu pořádně přečte statistické údaje ;-) Ale jinak pokud někdo dělá na částečný úvazek, asi bych do nezaměstnanosti počítal jen část toho člověka. Pokud dělá na půl úvazku, polovinu. Takže bychom mohli mít odhad nezaměstnanosti na 8,7% a ošpinavěnou (tzv. sezónně očištěnou) hodnotu na 8.1%.
    Kozina
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.