Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Generace Beatles je nejspořivější. Generace Justina Biebera by mohla být ale brzo první

Generace Beatles je nejspořivější. Generace Justina Biebera by mohla být ale brzo první

13.08.2016 15:00
Autor: Pavel Daniel

Marie Zemanová, generální ředitelka ČSOB Penzijní společnosti hovoří o klientech, trendech ve spoření a chuti vytvářet zodpovědné lidi všude kolem sebe.

aa_csob

 


    Patria Online: Už rok jste ve své funkci generální ředitelky Penzijní společnosti. Změnil se Váš názor na spoření a potřebu finančního zajištění na budoucnost?

    Mohlo by se zdát, že když člověk nastoupí do funkce, jako je tato, začne klást větší důraz na jakoukoliv formu zajištění sebe i svých blízkých. Dostanete se do hloubky problematiky penzijního systému, máte k dispozici veškeré informace, statistiky a analýzy o vývoji trhu a trendech spoření Čechů. Ale ve skutečnosti to člověka nezmění, alespoň v mém případě. Já jsem vždy brala penzijko jako absolutní základ všeho. Spořím si už mnoho let, vlastně hned od nástupu do mého prvního zaměstnání a beru to jako samozřejmost. Lidé, obzvlášť Češi, se často snaží ušetřit na čemkoliv, řeší kde je jogurt o korunu levnější, ale když se jich zeptáte, jestli mají penzijko, tak odpoví, že ne. Přitom, s penzijkem můžete ročně nejen našetřit, ale i ušetřit opravdu zajímavou částku. Je to jeden z několika mála produktů, který podporuje stát a je to vážně znát.

    Patria Online: Myslíte si, že dnešní mladí lidé mají potřebu řešit penzijní spoření nebo jakoukoliv jinou formu zajištění?

    Mladí jsou cílovou skupinou, se kterou dlouhodobě pracujeme a mapujeme jejich potřeby a nákupní zvyklosti. Je ale fakt, že jejich potřeba zajištění není zdaleka taková jako například u lidí starších, řekněme kolem 60 let. Tito lidé aktivně využívají veškeré formy zajištění, které jim finanční situace umožní. Není nic neobvyklého, že člověk v tomto věku má stavebko a penzijko. Tato generace je opravdu spořivá a zvyklá z dob minulých spořit a s penězi nakládat šetrně. Někdy o této skupině klientů pracovně mluvíme jako o generaci Beatles.

    Patria Online: Vraťme se zpět k mladým. Na co je možné mladé klienty nalákat, aby si sjednali penzijko?

    Předně, nemám ráda slovo „lákat“, nejsme žádní pokoutní prodejci. Nechceme nikoho lákat na něco, čemu sami nevěří nebo co nepotřebují, ale chceme se aktivně zaměřit na vzdělávání v oblasti spoření a investování, které tady podle mě není dostatečné. Cílem je přispět k tomu, abychom měli ve společnosti zodpovědné klienty, kteří znají produkt a vědí, proč si ho založili a co jim třeba za deset let přinese. Klienty, kteří budou chápat, že pokud nechtějí, aby jim v důchodu dramaticky poklesla životní úroveň, protože státní důchod jim ji opravdu nezajistí, musí si něco naspořit sami. A čím dříve začnou spořit, tím menší částku jim bude stačit pravidelně odkládat. Řekněme, že si každý den dají k obědu vodu, která je téměř zdarma, místo Coly za 20 Kč. To jim určitě nezpůsobí žádnou újmu, naopak je to zdravější. Každopádně si tak budou měsíčně spořit na penzijku 400 Kč a pokud jim k tomu ještě třeba zaměstnavatel přidá dalších 500 Kč, tak v 60 letech budou mít naspořeno milion korun. A to nemluvím o daňových úsporách, které mi penzijko nabízí. To není špatné, že?

    Patria Online: Říkáte, že generace Beatles je ve vaší společnosti nejvíce zastoupena. Chtěla byste se s klientským portfoliem posunout v čase a mít i klienty z generace Justina Biebera?

    Já jsem sice spíše fanynka metalu, ale Beatles si také poslechnu ráda, stejně jaké jiné žánry a své čtyřleté dceři nejčastěji zpívám lidovky. A tak stejně, jako mám ráda pestrost v hudbě, chtěla bych samozřejmě i pestré a věkově diverzifikované portfolio. Penzijko má to kouzlo, že si ho může založit opravdu každý a pro každého dává smysl. Ať jste kojenec nebo maminka na mateřské. Pro někoho bude zajímavá státní podpora a zhodnocení, pro jiného daňová úspora nebo třeba to, že penzijkem může odkázat peníze přímo a nevstupují pak do dědického řízení …

    Patria Online: Řekněte mi ale, proč by měl mít kojenec penzijko. Není to předčasné?

    Penzijko je jednou z možných forem jak těm našim mláďatům usnadnit život a myslet tak na budoucnost našich dětí a vnoučat. Chápu, že dávat si do spojitosti kojence a spoření na důchod nemusí působit logicky, ale penzijko zde zaujímá trochu jinou roli a má daleko rozmanitější úlohu. Pokud založíte penzijko svému dítěti, máte možnost, respektive vaše dítě má možnost si část peněz vybrat již v 18 letech. Je to ideální období, kdy si dítě – čerstvý dospělák, může za peníze koupit například své první auto nebo peníze investovat do svého vzdělání nebo prvního bydlení. Ostatní peníze mu na penzijku zůstávají a spoření probíhá dál. Kromě toho stejně jako „standardní“ penzijko je možné ho kdykoli ukončit a naspořené peníze vybrat. Penzijko pro děti je novinkou tohoto roku a jsme opravdu nadšeni z toho, jak se daří pro tuto věkovou kategorií sjednávat nové smlouvy. Penzijko pro děti se zkrátka stalo opravdu populárním.

    Patria Online: Mluvíte zde o nutnosti odpovědnosti. Můžete vůbec své potenciální klienty naučit odpovědnosti?

    Myslím si, že tato úloha připadá zejména rodičům, státu a také škole. Určitě není v našich silách naučit klienty odpovědnosti, ale naši roli v tom procesu také vidím. Je důležité seznamovat veřejnost s tím, jaké možnosti pro zajištění na stáří jsou na trhu a jak mohou s rozumem naložit se svými penězi. Vnímám to jako součást našeho businessu. Jde to ruku v ruce. A my jsme zodpovědná firma.

Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

 TémaNázor
19:12 
19:06 
19:01 
18:42 
18:35Re: sdilejte ne...
18:18 
18:12 
18:10 

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

    Analýzy online