Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Moje cesta k investování? Čína, bavorák a teď indigo, říká 3.000 klient Pavel

Moje cesta k investování? Čína, bavorák a teď indigo, říká 3.000 klient Pavel

18.11.2020 12:26
Autor: Redakce

Třetí tisícovku aktivních investorů překonalo nejen na tuzemském trhu průlomové robotické investování indigo v řádu měsíců od svého spuštění. Původním „troufalým plánem“ přitom byla tisícovka v září a zhruba polovina dnešního počtu investorů s indigem do konce roku. Srozumitelné a moderní investování, za kterým stojí obchodník s cennými papíry Patria Finance ze skupiny ČSOB, nabízí od pouhé stokoruny každému investorovi investici na míru skrze ETF, na kterou by jinde neměl šanci dosáhnout z pohledu investované částky i poplatků. Čím indigo oslovilo Pavla Vránka, který se stal 3.000 aktivním pravidelným investorem s indigem? To si přečtěte v krátkém rozhovoru.

 

Patria.cz: Povíte nám na úvod něco o sobě? Studujete? Pracujete? Co Vás v dosavadním životě ovlivnilo? Co přivedlo k investování?

Je mi 25 let a už je mi poměrně trapné, že jsem stále student. Svoje studium na Vysoké škole ekonomické v Praze jsem si neplánovaně prodloužil díky půlročnímu výměnnému pobytu v čínském hlavním městě Peking. Považuji to za jedno ze svých nejlepších neuvážených rozhodnutí. Pobyt mi dal hodně. Kdybyste si chtěli v Číně objednat kuřecí špíz, stačí říct „círou čvan“ a ideálně ještě ukázat obrázek, aby tušili, o co se snažíte. Jako vedlejší produkt této životní zkušenosti je získání vztahu ke komplexnějšímu investování.

Pavel Vránek indigo 3000 roboadvisory Patria investování bavorák 

3.000 investor s indigem Pavel Vránek. Gratulujeme!

Jelikož již na samém začátku vysokoškolského studentského života se ukázalo, že je to životní styl poměrně finančně náročný, došel jsem k závěru, že je potřeba získat zaměstnání. Začal jsem jako datový analytik, následně jsem se přesunul na pozici vývojáře webových aplikací. Letos na jaře, i přes úskalí, spojená s covidem, jsem přešel do jedné z nejlepších poradenských společností působících na území České republiky, kde odvádím svou práci pečlivě a svědomitě opět pozici datového analytika (pro případ, že si to šéf přečte, musím psát pravdu a nic než pravdu).

Vedle svého studijního a pracovního života jsem do svého repertoáru činností letos zařadil poměrně náročný koníček, kterým je včelaření. Jelikož pocházím z malé vesnice na Vysočině, podmínky k tomu mám ideální a med bude vynikající, až se mi podaří nějaký získat. Pokud Vás zajímá, jak mi to jde, určitě navštivte můj instagramový profil @vcelar_z_vysociny, na kterém vše pravidelně dokumentuji. 

Včelař z Vysočiny Patria Indigo 3000 investování

 

Patria.cz: Smíme se zeptat na Vaše dosavadní zkušenosti s investováním?

Poprvé jsem začal investovat ve svých 14 letech, kdy jsem přemluvil rodiče, aby svoje těžce vydělané peníze vložili do akciových fondů namísto spoření. V té době jsem o akciích ani fondech mnoho nevěděl, ale zdá se, že to nebylo špatné rozhodnutí.

Ve svých 18 letech jsem dostal od rodičů - s vírou, že budou investovány - peníze ze stavebního spoření. Využil jsem je způsobem, který je pro osmnáctiletého kluka naprosto běžný. Koupil jsem si staré BMW. Není to zrovna nejvýnosnější investice, ale věřím, že Vy si s Vaší investicí tak dobře nezadriftujete, jako já s tou svou :-).

Naštěstí se již opět vracím ke konvenčnějším způsobům investování. Tedy: ona oblast přímého investování do akcií není asi zcela konvenční, ale rozhodně je k tomu blíže než koupě auta, které stráví více času opravami než jízdou po silnici. V rámci této investiční aktivity jsem začal nakupovat také indexové fondy. Věřím, že fondy mají v investičním portfoliu svoje místo, ukázalo se ale, že jejich nakupování je poměrně nudné.  Začal jsem tedy hledat někoho, kdo by to zvládl za mě a zároveň lépe než já.

Patria.cz: To už byl okamžik, který Vás přivedl k indigu? Stal jste se 3.000 klientem této naší služby robotického, ale často říkáme prostě jednoduchého a srozumitelného investování. Gratulujeme! Jak jste se o indigo dozvěděl a čím váš upoutalo?

Google ví vše, proto jsem se ho zeptal i v tomto případě. Z dostupných možností jsem si vybral právě indigo. Tento nástroj je přesně tím, co jsem hledal. S indigem investuji skrz burzovně obchodované fondy do akcií či dluhopisů. Nástroj automatizovaně sestaví portfolio podle mých preferencí a následně jeho strukturu upravuje podle potřeb. Věřím, že tento nástroj dokáže překonat mnohé konkurenční možnosti investování.

Patria.cz: Jak byste zhodnotil začátky investování s indigem? Bylo vše srozumitelné, dobře pochopitelné?

Začít investovat s indigem je velice jednoduché, celý proces vnímám jako přímočarý a nenáročný. Za velké plus určitě považuji část, kde se řeší, jaký jste typ investora. Na základě vašich odpovědí se následně skládá investiční portfolio. Nejen že si takto nastavíte přesně takovou míru rizika, které vám nejvíce vyhovuje, ale zároveň získáte odhad návratnosti, kterou můžete očekávat.

Patria.cz: Nějaký námět na vylepšení?

Z pohledu zasílání finančních prostředků na účet indigo se jedná o standard, což není plus ani mínus. Osobně ale se svou čínskou zkušeností stále s láskou vzpomínám na schopnosti čínské aplikace WeChat, která umí posílat finanční prostředky s noblesou námi nezažitou. Snad se toho také jednou dočkáme.

Patria.cz: Jakou cestou obsluhujete indigo nejvíce? Přes mobilní aplikaci? Nebo web?

 Svůj indigo účet obsluhuji takřka výhradně z mobilní aplikace. Ale jelikož ani tu nepoužívám příliš často, oceňuji velice přehledné a intuitivní prostředí, které mi během okamžiku poskytne všechny podstatné informace.

Děkujeme za rozhovor a přejeme nejen investiční, ale i včelařské, motoristické a vůbec životní úspěchy!

Patria spustila indigo v prosinci loňského roku s cílem nabídnout mimořádně jednoduché, srozumitelné a přitom technologicky vyspělé a v Česku dosud jedinečné investování. Indigo je přístupné z webu indigo.patria.cz a od druhého letošního čtvrtletí také skrze plnohodnotnou mobilní appku pro iOS a Android. Cílem Patrie při spuštění indiga bylo získat prvních 1.600 investorů do konce letošního roku a 20.000 do pěti let Již na jaře Patria na indigu překročila metu 1.000 aktivních klientů, což jsme při spuštění služby očekávali zhruba v září, a nyní jsme přivítali Pavla Vránka jako 3.000 aktivního klienta. Celkově Patria Finance důvěřuje a je klientem 34 tisíc aktivních investorů. V Patrii děláme vše pro to, aby toto číslo dále narůstalo.


indigo patria investovat může každý

 

S indigem klient investuje do burzovně obchodovaných fondů ( ETF) a skrze ně do akcií či dluhopisů. Algoritmus indiga nejprve sám najde optimální mix dle cílů investora, minimalizuje rizika a pak investici i vývoj na trzích neustále hlídá. Indigo umí samo zakročit, investici přeskupit a třeba i ponechat v hotovosti, aby chránilo před růstem rizika. Nad fungováním indiga bdí tým zkušených analytiků Patrie, kteří jeho kroky mohou v případě potřeby usměrnit.

Naším cílem bylo vytvořit jednoduchou a uživatelsky přívětivou službu, která přiblíží investování na jedné straně těm, kteří s ním nemají zkušenosti a z různých důvodů se začít obávají, na druhé straně osloví i zkušenější investory, pro něž se stane atraktivním doplňkem ke stávajícímu portfoliu. Dosavadní fungování indiga naplnění tohoto cíle potvrzuje. Indigo oslovuje nové online investory i stávající klienty Patria Finance. Ač byly očekávány investice především v řádu stokorun a tisíců korun, odrazem důvěry jsou vklady, nezřídka překračující půl milionu korun.

Peníze lze do indiga poslat nejen převodem, ale také platební kartou, což není dosud v tuzemském investování běžné. Rychlý, intuitivní a plně online je také proces registrace do indiga. Stačí nahrát osobní doklad, o automatickou identifikaci a ověření se postará vyspělá technologie.

Noví klienti teď do konce roku 2020 získávají jako vstupní odměnu 500 korun jako součást své první investice. Tak neváhejte a vyzkoušejte indigo také!

 

indigo 500 odměna investování Patria motivace vyzkoušet snadné

 

 

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    • Aktivní investor
      18.11.2020 13:07

      Jak definujete "aktivního investora"?
      • Re: Aktivní investor
        18.11.2020 13:42

        Tak pro ně je aktivní investor asi každý, který tam má cosi nakoupené. Prostě je to živý účet. Přes Patrii opravdu aktivní investor neobchoduje. Poplatky by ho sežraly :)
        Skladník

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
    24.04.2024 11:09
    Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více
      Analýzy online