Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ: Turbína bude novým srdcem čtvrtého bloku elektrárny Ledvice

ČEZ: Turbína bude novým srdcem čtvrtého bloku elektrárny Ledvice

24.08.2007 16:37
Autor: 

Investiční akce za více než 400 milionů korun, generální oprava čtvrtého výrobního bloku s fluidním spalováním v Elektrárně Ledvice, vstoupila do své druhé poloviny. Generální oprava si celkem vyžádá 540 milionů korun, 100 milionů je ovšem čerpáno z položky údržbářské náklady. Na všem se průběžně podílí kromě samotných zaměstnanců Skupiny ČEZ (1 091 CZK, 0,28%) další stovky lidí z pětadvaceti dodavatelských či subdodavatelských firem. Tolik jich je ovšem současně na stavbě jen při kumulaci všech prací.

Generální oprava začala 14. dubna a potrvá do 14. prosince. „Zatím se nám daří dodržovat časový harmonogram prací. Pokusíme se ovšem termín dokončení zkrátit a tím dosáhnout dalších úspor v disponibilitě divize Výroba,“ říká František Strach, ředitel Elektrárny Ledvice a dodává, „nechci však předbíhat. Nejdůležitější měsíc, tj. montáž nové turbíny a příslušenství, máme ještě před sebou.“ Hlavním cílem generální opravy je podle ředitele Stracha výměna celého turbosoustrojí z důvodu jeho dožití. Čtvrtý blok tak, řečeno s nadsázkou, dostane zcela nové srdce. Výměna zároveň přinese zvýšení maximálního teplárenského výkonu bloku.

„V praxi to znamená, že turbína z roku 1968 je nahrazena novou teplárenskou turbínou o výkonu 110 MW. Dosáhne se tím zvýšení regulačního rozsahu bloku při teplárenském provozu. Rovněž se trojnásobně zvýší maximální teplárenský výkon bloku pro bezpečné pokrytí zimních odběrů a rovněž se výrazně sníží měrná spotřeba tepla bloku,“ říká Antonín Vrzák, vedoucí odboru Péče o zařízení Elektrárny Ledvice. Jednoduše řečeno, generálka je nutná z důvodu plánované výstavby nového bloku o výkonu 660 MW, neboť zároveň půjdou do útlumu bloky 2 a 3 a blok 4 převezme veškerou výrobu a dodávky tepla pro Teplice a Bílinu. Proto je součástí generální opravy i realizace nové redukční stanice, která převezme po odstavení bloků vytápění obou lokalit.

V současné době jsou již hotovy nové vyzdívky kotle, o což se postarala firma Ditherm, a. s., Praha. Zda se její zaměstnanci dobře zhostili zadaného úkolu, prověří po najetí bloku provoz kotle v záruční době. Vyměněny jsou i dopravníky ložového popela a nyní probíhají drobné údržbářské práce na armaturách a dalších částí fluidního kotle. Hotovy jsou rovněž úpravy betonových základů pro usazení nové turbíny. VT a ST těleso turbíny bylo na stavbu dodáno v uzavřeném stavu a je usazeno v ložiskových stojanech. Dokončuje se montáž NT tělesa a srovnání celého soustrojí. „Stejně jako v roce 1968 je dodavatelem nové turbíny rovněž plzeňská škodovka, dnes Škoda Power. Její zaměstnanci ji právě kompletují. Jsou ukončeny práce na překlínování statorového vinutí a dokončuje se vyvážení rotoru generátoru,“ dodává k tomu Antonín Vrzák.

Neméně důležitým faktorem je přiřazení nového turbosoustrojí k současnému relativně novému fluidnímu kotli z roku 1998. Původní turbína totiž tehdy ještě nebyla na hranici své životnosti a vše bylo vypočítáno tak, aby nová po své instalaci rovnoměrně stárnula s fluidním kotlem. „Jejich společná životnost bude do roku 2030-35,“ vysvětlil Antonín Vrzák. Následnou nejdůležitější akcí bude podle něj montáž spojovacího potrubí, který propojí turbínu s dalším výrobním zařízením.

Elektrárna Ledvice byla postavena v letech 1966 – 69. Původně měla 5 bloků z toho čtyři o výkonu 110 MW a jeden o výkonu 200 MW. K 1. únoru 1994 byl ukončen provoz bloku č. 5 a k 31.12. 1998 skončil provoz blok č. 1 (200 MW). Tři bloky, s jejichž provozem se i nadále počítalo, pak prošly rozsáhlými úpravami. V letech 1992 – 94 byly u 110 MW bloků 2 a 3 vyměněny turbíny, dále k nim bylo přistavěno odsiřovací zařízení a byly opatřeny dalšími zařízeními, které mají vliv na příznivé nízké hodnoty emisí plynů i prachových částic v ovzduší. Úplně byly například rekonstruovány elektroodlučovače a v roce 1995 zde byl nainstalován nový vyhodnocovací systém měření koncetrací znečišťujících látek v ovzduší. V letech 1996 – 98 proběhla generální oprava turbíny bloku č. 4 a výstavba fluidního kotle, zkušební provoz celého zařízení byl pak zahájen 1. listopadu 1998.

V současné době je ve fázi příprav výstavba nového zdroje o výkonu 660 MW v Elektrárně Ledvice, jehož Záměr stavby byl schválen v roce 2006. Pro nový blok v lokalitě Ledvice se již podařilo získat státní autorizaci na výstavbu výrobny elektřiny. Je vydáno územní rozhodnutí pro výstavbu nové technologie spolu s demoličními výměry pro objekty, které musí ustoupit novému zařízení. Současně bylo vydáno kladné stanovisko ministerstva životního prostředí v procesu posuzování vlivů stavby na životní prostředí (EIA) společnosti ČEPS ke stavbě nové linky 400 kV z rozvodny Chotějovice do rozvodny Vyškov, kterou bude výkon z bloku 660 MW z Ledvic vyváděn.

„Výstavba nového bloku proběhne ve stávajícím areálu elektrárny a bude stát řádově desítky miliard korun. Během realizace nového zdroje budou všechny tři stávající bloky v provozu. Poté budou bloky 2 a 3 odstaveny. Čtvrtý bude provozován současně s novým zdrojem až do konce své životnosti,“ uzavřel František Strach, ředitel Elektrárny Ledvice.

Text je úplným zněním tiskové zprávy společnosti ČEZ


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university