Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Vláda rozhodne o rozdělení emisních povolenek mezi firmy

ČTK: Vláda rozhodne o rozdělení emisních povolenek mezi firmy

02.10.2007 17:04
Autor: ČTK

Praha 2. října (ČTK) - Vláda ve středu posoudí návrh rozdělení povolenek na emise oxidu uhličitého na léta 2008 až 2012 mezi jednotlivé podniky. Vycházet bude z celkového množství povolenek 86,8 milionu po jedné tuně, které Česku na jaře schválil Brusel. Kabinet Mirka Topolánka původně žádal víc a kvůli redukci podal na Evropskou komisi žalobu, do rozhodnutí soudu nicméně musí názor komise respektovat.

"Kdyby byla hypoteticky žaloba vyslyšena, povolenky by podniky dostaly zpětně navíc později," řekl ČTK ředitel odboru změny klimatu ministerstva životního prostředí Pavel Zámyslický. Poznamenal přitom, že není možné odhadnout, kdy soud rozhodne, zřejmě to ale bude do roku 2012, dokdy budou povolenky pro příští čtyři léta obchodovatelné.

Potom, co takzvaný alokační plán vláda schválí, pošle ho ke kontrole Evropské komisi. Zhruba za měsíc by ho měli bruselští úředníci schválit a vrátit do Česka, kde z něj vláda učiní své nařízení. Oproti návrhu, který byl zveřejněn v květnu, se ten nový liší podle Zámyslického pouze minimálně. Podle již dříve schváleného klíče všechna průmyslová zařízení, která vypouštějí do ovzduší emise oxidu uhličitého, dostanou v letech 2008 až 2012 víc povolenek, než kolik činil jejich průměr v letech 2005 a 2006. Oproti předešlému plánu dělí návrh povolenky podle množství vypuštěných emisí, nikoli podle průmyslových sektorů.

Zařízení, která produkují méně než 50.000 tun ročně, dostanou k dispozici o osm procent více povolenek, než kolik činil průměr skutečných emisí CO2 za roky 2005 a 2006. Takových zařízení je v Česku 303. Zbytek pak dostane ve srovnání se zmíněným průměrem o 1,73 procenta povolenek více. Při rozhodování o klíči k rozdělení vycházeli autoři plánu z toho, že malá zařízení jsou citlivější vůči vnějším vlivům než velcí znečišťovatelé.

Česko poslalo počátkem jara do Bruselu návrh ročního limitu na vypouštění emisí CO2 ve výši 102 milionů tun ročně. Komise však zemi schválila jen 86,8 milionu tun ročně, tedy o 14,8 procenta méně. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana snížení přídělu může menší počet povolenek podvázat růst tuzemské ekonomiky. Ministr životního prostředí Martin Bursík naopak tvrdí, že Římanův úřad v žádosti přehnal odhad růstu. Do vlády jde nicméně návrh na přerozdělení povolenek bez rozporu resortů.

Komise obhajuje svůj postup zejména tím, že pokud by členským zemím ponechala dostatečný "polštář" povolenek, nemotivovala by znečišťovatele k úsporným opatřením. Česko ani v jednom z roků 2005 a 2006 nevyčerpalo Bruselem schválený příděl povolenek na 97,6 milionu tun. V roce 2006 vyprodukovaly české podniky 83,7 milionu tun emisí, o rok dříve 82,5 milionu.

Trhem s povolenkami se unie snaží omezit emise oxidu uhličitého, které přispívají ke globálnímu oteplování. Když znečišťovatel překročí povolené emise, musí si na evropském trhu dokoupit další povolenky. Kolaps jejich cen v polovině minulého roku, jehož příčinou byl nadbytek povolenek, byl dalším z důvodů, proč komise přistoupila ke snižování přídělů jednotlivým zemím. Proti rozhodnutí se ohradily spolu s Českem, Polsko, Slovensko a Maďarsko. S výší navrhovaného emisního stropu souhlasila komise jen v případě tří zemí - Francie, Velké Británie a Slovinska.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university