Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Osmimiliardová investice v OKD sníží zaměstnanost až o 300 lidí

ČTK: Osmimiliardová investice v OKD sníží zaměstnanost až o 300 lidí

04.12.2007 15:54
Autor: ČTK

Ostrava 4. prosince (ČTK) - Investice 300 milionů eur (asi 8,1 miliardy korun), které v příštích dvou letech plánuje do modernizace svého vybavení investovat černouhelná společnost OKD, umožní najímat méně cizích zaměstnanců. Na konci roku 2009 by tak OKD mohla mít o 200 až 300 lidí méně. Zaměstnává 16.000 osob. Na tiskové konferenci to dnes řekl generální ředitel a šéf představenstva Klaus-Dieter Beck. Modernizace technologií je největší v historii OKD a zřejmě i nejvyšší letos ohlášenou investicí v Moravskoslezském kraji.

Celkový objem těžby za celou společnost se díky investicím podle Becka nezmění, bude se pohybovat kolem 13 milionů tun, ale OKD už nebude muset najímat tolik lidí jako dosud.

"Zaměstnanost v příštím roce bude stejná jako letos, v následujícím roce se lehce sníží, a možná tím vyřešíme trošku svůj problém, kdy nemůžeme sehnat pracovní sílu. Nejedná se o propouštění, ale další najímaní zaměstnanců," uvedl Beck.

Díky investici by mohl klesnout počet jak vlastních zaměstnanců, tak pracovníků dodavatelských firem. Zároveň podle šéfa OKD porostou nároky na kvalifikaci pracovníků, protože to bude vyžadovat nová, složitější technologie. Naučit lidi pracovat s novými stroji by podle Becka měly především dodavatelské firmy.

OKD nakoupí deset strojů na ražení důlních děl a kombajny na těžbu uhlí. Těmi vybaví své činné šachty na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, tedy doly Darkov, ČSA, ČSM, Paskov a Lazy. Nová technika umožní dobývat i zásoby, jejichž těžba by při dosud používaných technologiích byla neekonomická. Zároveň se prodlouží životnost stavu zásob uhlí, která ke konci minulého roku činila 11,5 roku. "Plánovací horizont pro naše doly je v současné době 20 let, na této hranici jsme se zastavili, protože nevíme, jaká bude cenová hladina uhlí za 25 let," uvedl Beck.

Technologie nakoupí pro OKD její jediný akcionář, NWR z Amsterodamu. "NWR podepsala dohodu o záměru s americkou společností Bucyrus, je to jedna ze dvou největších firem, které vyrábí těžební technologie pro pozemní a povrchovou těžbu. Tato firma byla jediná, která byla schopna všech deset technologií dodat. Nabídli nám nejlepší obchodní podmínky. Za posledních 30 nebo 40 let si nepamatuji situaci, že by jedna firma na celém světě dala zakázku na deset technologií najednou," řekl Beck.

Bucyrus získal zakázku na dobývací technologie, zatímco dodávku razicí technologie zajistí podle Becka švédské, rakouské a německé společnosti. Na dodávkách se bude podle Becka podílet také firma OKD, Bastro.

"V tomto roce jsme získali pocit, že trh s uhlím ve střední Evropě bude stabilní. To znamená, že lze připravit hodnocení, jaké ceny získáme za uhlí, které vytěžíme," uvedl Beck. Podle něj bude zřejmě nutné investovat v příštích dvaceti letech 40 miliard korun do prohlubování jam, otvírání nových pater a podobně, což pomůže udržet OKD objem těžby.

OKD je největším producentem černého uhlí v České republice. Loňský čistý zisk firmy činil 3,57 miliardy korun, těžba uhlí překročila 13 milionů tun a investice překonaly dvě miliardy korun.

Podle Hospodářských novin je OKD druhým největším investorem do své výrobní základny. Vyšší částku dává na modernizaci jen energetická společnost ČEZ, která v příštím třech letech počítá se 40 miliardami korun.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data