Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Evropští rizikoví investoři míří do střední a východní Evropy

ČTK: Evropští rizikoví investoři míří do střední a východní Evropy

10.12.2007 15:29
Autor: ČTK

Praha 10. prosince (ČTK) - Evropští rizikoví investoři se při zvažování svých budoucích investičních příležitostí nevydávají příliš daleko od domova, jejich hlavním cílem je střední Evropa. Podle letošního globálního průzkumu rizikového kapitálu, který uskutečnily společnost Deloitte a Evropská asociace rizikového kapitálu, má zájem o investice ve střední a východní Evropě 23 procent investorů.

Studie ukázala na to, že v první řadě se investoři zaměřují na střední a východní Evropu, pak region Rakousko, Německo, Lichtenštejnsko a Švýcarsko a nakonec na Spojené státy americké. Investoři tak prý totiž mohou lépe vyhodnotit místní kulturu, což značně přispívá k úspěšnosti investic.

"Evropští rizikoví investoři se soustřeďují převážně na lokální investice včetně těch, které potenciálně skýtají globální příležitosti. Stojí o lokální kontakt s vedením, neboť fyzická blízkost společností v portfoliu a znalost místní kultury maximalizuje úspěšnost investic," uvedl vedoucí Deloitte ve střední Evropě odpovědný za fúze a akvizice Garret Byrne.

Primárním důvodem, proč se evropští rizikoví investoři snaží globálně expandovat, je využití kvalitnějších transakcí. Díky přístupu ke kvalitním podnikatelům a zahraničním trhům, jako je Čína a Indie (21 procent v obou zemích), se atraktivním cílem pro expanzi stávají i Spojené státy.

Průzkum rovněž poukázal na to, že za jednu z největších výzev považují investoři v oblasti rizikového kapitálu ochranu duševního vlastnictví. Podle 59 procent evropských rizikových investorů představují zvýšené riziko právní normy a předpisy upravující ochranu duševního vlastnictví. Jde především o Čínu, na druhém místě je hned Indie, o níž obdobně smýšlí 16 procent respondentů.

Obecně z letošní studie vyplývá, že pro neevropské rizikové investory, kteří uvažují o Evropě jako o cíli svých investic, je to spíš otázka dobré kondice a nikoli konkrétního rizikovějšího problému.

Předseda Evropské asociace rizikového kapitálu Helmust Schühsler míní, že evropští rizikoví investoři mají všechny předpoklady k tomu, aby díky svým zkušenostem se zahraničními transakcemi v Evropě zvládli výzvy globalizace. "Rizikoví investoři, znalí pestrosti podnikových kultur a jazyků v Evropě, jsou totiž nejlépe schopni tvořit týmy připravené efektivně reflektovat složitost světa kolem nás," podotkl.

Deloitte Touche Tohmatsu je organizací sdružující po celém světě firmy, jež poskytují odborné služby a poradenství. Při poskytování služeb se řídí jednotnou globální strategií v téměř 150 zemích. Cílem Evropské asociace rizikového kapitálu je uspokojovat potřeby a podporovat a hájit zájmy v oblasti rizikového a rozvojového kapitálu v Evropě. Asociace má přes 1150 členů v 50 zemích.


Váš názor
  • Ochrana duchovna
    10.12.2007 17:00

    Kdyz uz ani autori v CTK ten rozdil mezi vlastnictvim duchovnim a napr. dusevnim zdravim nechapou, tak zacinam pochybovat o duchovni urovni naroda. To totiz uz neni hrubka, ale projev duchovni omezenosti!
    Dusevne zdravy investor
    • ČTK: Evropští rizikoví investoři míří do střední a východní Evropy
      15.12.2007 13:49

      Souhlasim s Vami. I z Ustavy CR plyne, ze jde o vlastnictvi DUCHOVNI. Na rozdil od napr. dusevniho zdravi. Priklad: dusevne zdravy pracovnik navrhl reseni, ktere je produktem jeho tvurciho ducha. Nebo snad ma ten pracovnik tvurci dusi? Jenze, kdyz i renomovani pravnici z oblasti autorskeho prava pletou ve veci duchovniho vlastnictvi pate pres devate, tak se holt neni cemu divit... Michani s nabozenskymi vyznamy pojmu "duchovno" a "duse" je zcela neopodstatnene, protoze jen pouha podobnost techto pojmu k tomu nijak neopravnuje.
      IQ
    • Re: Ochrana duchovna
      12.12.2007 19:32

      Když jsi takhle omezenej, tak radši nekritizuj, v tom článku je to naprosto správně. Nechodíš si náhodou dvakrát týdně nechat vymýt hlavu v kostele?
      P
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university