Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Niedermayer: Koruna nemůže každý den růst o 50 haléřů

Niedermayer: Koruna nemůže každý den růst o 50 haléřů

27.02.2008 11:00
Autor: 

Koruna v poslední době posiluje na nové a nové rekordy jak vůči euru, tak i k dolaru, a stala se nejrychleji posilující měnou světa. Dlouhodobé posilování koruny je sice dobrá zpráva, ale nelze chtít, aby posilovala každý den o 50 haléřů, uvedl viceguvernér ČNB Luďěk Niedermayer v rozhovoru pro server ihned.cz.

„Ve světě posiluje nejenom koruna, ale i mnohé další měny, zejména těch menších zemí. Za tím může být rozumná a správná historka – že to jsou ty země, které prosperují a mají konkurenční výhody,“ uvedl Niedermayer, který tento měsíc v bankovní radě ČNB končí. „Když se podíváte na Česko s více než šestiprocentním růstem a makroekonomickou stabilitou, tak si můžete říci: fajn, to je země, jejíž měna by mohla posilovat. Ale nemůžete si to říkat každý den a každý den chtít vidět korunu o 50 haléřů silnější. To bychom za chvíli opravdu byli ti úplně nejsilnější na světě, ale zato by se tedy nedalo nic vyrábět, nedalo by se podnikat,“ vysvětluje Niedermayer.

„To, že koruna dlouhodobě posiluje, je určitě dobrá zpráva. Pomohla nám k nízké inflaci, zvyknout si na nízké úroky a také rychleji dohánět rozvinuté země. Ale vždycky je to otázka míry,“ dodává. „Když se v minulosti kurz utrhl na jednu stranu, tak později korigoval,“ říká a připomíná, že většina ekonomů se domnívá, že koruna posílila opravdu hodně rychle, a proto stojíme před nějakou korekcí.

„Uvidíme, zda budou mít pravdu a jak rychle ke korekci dojde. Zároveň si musíme uvědomit, že v ekonomice jsou důležité reálné proměnné, nikoli nominální. Koruna může posilovat přesně tak, aby se ekonomika udržovala na svém potenciálu, abychom měli rychlý růst. Ale to není jediný scénář. Může se stát, že měna zůstane silnou a ekonomika se jí musí přizpůsobit – tím, že dojde k rychlejší restrukturalizaci, z trhu se vytlačí výroby s nízkou přidanou hodnotou.“

(Zdroj: ihned.cz)


Váš názor
  • Visitor
    27.02.2008 20:16

    Jen jsem zvědavej mylý Visitore, kolik hodin budeš za den dělat, aby ses uživil s eurem za 8 Kč. Je pravda, že se ekonomika brzo vyčistí, že bude zase dost lidí do práce. První, kdo přijde na řadu budou slavný český drahý manažeři - první se totiž budou propouštět ty nejdražší dělníci, technici, manažeři apod. Po nich přijde celý obor stavebnictví a kde se to zastaví to nikdo neví - asi tak jak nikdo neví, kde se zastaví kurz koruny k dolaru a euru. Jinak se ty visitore zeptej v Precioze nebo v Železným Brodě jakou maj radost z dolaru za 16
    Toník
  • ty brdo
    27.02.2008 17:50

    koukam ze jsou tady sami experty :)))) jasny, CZK je ta nejilepsi mena na svete, a ekonomika....pane Boze...kam hrabou USA :)))) nejsem idiota mit jakykoliv uspory v CZK a uz ne abych kupoval akcie ceskyh firem - korrupce a zadnej zakon, ty vole Bananostan. Jeste vetsy idioty jsou ale v CNB - misto toho abych zamyslit se nad tim co se deje ze mena posiluje o 10-15% za par mesicu spis delaji jednu vec: scratch the balls a delaji nesmslny interview. Prave CNB bych mnela utahnout te spekulace, ale jsou tak blby ze za inflace nevideji to odkud jsou basics toto inflace: 1. blbe cesi berou uvery ktery (nechapu proc) jsou jisty ze splateji - doufam ze uz brze prijde sprha. 2. utraceji a utraceji vic nez treba americane (je jasny ze skoro 99% cehu nema skoro zadny uspory nebo investice - tak maximalne neco na uctu, stavebku a mozno jeste neco maleho - takze proste utraceji vsehno 3. Bublina na trhu nemovitosti - ceny jsou pekelne vysoke (to jako ze domek za Prahou uz stoji 750-800tys. USD Vam neprijde divny????)
    zahranici
    • Re: ty brdo
      27.02.2008 21:01

      Ty jsi mi otevřel oči! Že já idiot před lety kupoval akcie unipetrolu když stály 85,- Kč. Teď abych je za 295,- prodával?! Měl jsem nakoupit dolar. Tehdy stál bratru za 32,- Kč. Dneska jsem ho mohl za 16,50 prodat a měl bych vystaráno.
      PavelV
  •  
    27.02.2008 11:18

    Jo...Jo... Vláda zdražila pivo, Husáova kdysi taky.
    Novák
    •  
      27.02.2008 11:45

      od roku 89 uz pivo nezdrazuje vlada, ale pivovary! :)
      jerome
  • :-)
    27.02.2008 11:06

    Jo hošíčku, co bylo to bylo, půjdeme pod 25 za Euro a pod 15 za dolar ať se ti to líbí nebo ne. Bič boží na naší republiku příjde.
    TK
    • Re: :-)
      27.02.2008 12:33

      Nebud pesimista. Euro za dvacku a dolar? Dolar 1:1. :-D Ne vazne - takova uvaha na tema podobne carry trades. V USA se hovori o 0% mps - spis je sklon k usporam zaporny. V pripade obratu tohoto trendu, kdy si US domacnosti uvedomi ze "zacnou sporit". Je mozny scenar, ze uspory spoji prave s nejakou zajimavou menou, treba s CZK. V takovem pripade by mohl byt v podstate kontinualni tlak na nakup korun, dokud se nesnizi urokovy diferencial. Ten se jen tak nesnizi, takze to muze trvat rok. Dosavadnim tempem bude euro za rok za dvacku. A at si rika kdo chce co chce o "nutne" korekci, tak ta proste nemusi prijit. Kdo cekal loni pri dolaru za 21 ze bude za 16,50?
      Me2d
      • korekce????
        27.02.2008 14:07

        Kdo ještě věří tzv. ekonomickým žvanilům o nutné korekci koruny, měl by se rychle podívat na vývoj za poslední půlrok. Je jasné, že lobby ze strany zahrničních exportérů u nás je dost silná, ale jejich zisky jsou stále na vysokých hodnotách proti tomu co by měly jinde ve staré15 EU. A produktivita? Myslíte si, že němec , francouz, ital či španěl je vykonější než domácí dělník???? Jediné v čem je ještě rozdíl je v oborech- spíše v přidané hodnotě, ale i tam dochází ke změnám. Nevěřte kecům o prudkém posilování. Když v roce 2000 jsme kupovali dolar za 42koruny tak žáden ekonom se nepotil nad tím jak byla koruna podhodnocena
        reddnexx
        • Re: korekce????
          27.02.2008 14:20

          ....a co dolar versus euro? Je to jasné. Dolar ztrácí punc světové měny a tím svou sílu. Čína, Irán a jiné i arabské státy prchají k euru. A i státy střední a jižní ameriky zase znárodňují americké rafinérie......možná přijde čas, kdy si afroameričan začne ukládat(pokud nějaké našetří) své úspory třeba i do koruny. A ten čas může přijít i dost rychle pokud někdo vysoce postavený konečně neřekne že jsou v prdeli a nezačnou s tím něco dělat.
          reddnexx
          • Nezačnou nic dělat
            27.02.2008 15:41

            Aby mohli zavest Amero musí Dolar do kytek. Koruna je podhodnocená, ale konečně se dostává zpět ke vexlkurzu z dob Komančů : 12 Kčs za DEM. Rozumná hodnota je 4 Kčs za DEM, tj. 8 Kč za Euro. Už se těším... asi 20 let.
            Visitor
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data