Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Forint výrazně posílil díky uklidnění na domácí politické scéně... a další devziové zprávy

Forint výrazně posílil díky uklidnění na domácí politické scéně... a další devziové zprávy

02.04.2008 9:31
Autor: 

Česká koruna opět ukázala, že ze záplavy zahraničních impulsů i nadále vybírá to pozitivní. Prakticky ignorovala silné zisky amerického dolaru a naopak těžila z růstu akciových indexů. Měnový pár tak opět spadl pod 25,00 EUR/CZK a k mírným ztrátám se koruna odhodlala až poté, co se objevily zprávy o tom, že dohoda mezi MF a ČNB o boji proti silné koruně může být na spadnutí.
 
Česká koruna v nejbližších seancích pravděpodobně načas rezignuje na pokusy o oslabení a bude se vést na vlně opatrného optimismu. Vývoj v dalším průběhu týdne bude ale podmíněn americkými statistikami a následnou reakcí akciových trhů. 

Vývoj na trhu eurodolaru byl včera obdobně divoký jako na ostatních trzích. Poté, co se kurz EUR/UDSD v pondělí podíval za hranici 1,59, se měnový pár v akciové euforii propadl pod hranici 1,56. Jediným fundamentálním momentem, který by připouštěl negativní korekci na EUR/USD, byl o něco lepší výsledek amerického indexu ISM.

Dnes bude trh sledovat zejména dvě události – publikování přírůstku pracovních sil v americkém soukromém sektoru a vystoupení šéfa Fedu Bernankeho. Zejména tzv. ADP report by mohl dolar opět poslat do slabších vod. 

Slovenská koruna včera profitovala z lepšej nálady na globálnych trhoch a ziskov akcií, pričom sa posunula do blízkosti úrovne 32,40 EUR/SKK. Vzhľadom na to, že z domácej scény neuvidíme do konca týždňa už žiadne čísla, o jej ďalšom smere rozhodnú hlavne americké štatistiky. Pokiaľ sa dobrý sentiment udrží i naďalej, môže mena ešte rozšíriť svoje zisky, pričom úroveň 32,30 EUR/SKK by mala byť technickou hladinou podpory eura.
EUR/PLN.

Zlotý začátkem měsíce mírně posílil, po úvodních EUR/PLN 3,5165 uzavíral na 3,5025. Důvodem posílení při absenci domácích událostí byl růst světových akciových trhů a příznivý náhled investorů na rizikovější aktiva.
V podobném duchu by se mělo nést i dnešní obchodování. Očekávaný růst akcií má šanci polskou měnu dále podpořit, prolomení hranice 3,50 bude ale obtížné a měnový pár EUR/PLN by tak nakonec mohl zůstat v jejím těsném okolí. 

Forint včera výrazně posílil, po úvodních EUR/HUF 260,75 končil den na 257,75. Krom obecně příznivější nálady na rizikovější investice podpořilo maďarskou měnu hlavně uklidnění na domácí politické scéně. Nejprve byly dementovány pověsti, že předseda vlády nabídl demisi, později situaci dálo uklidnilo prohlášení Svobodných demokratů, že sice z vlády vystupují, budou však podporovat klíčová rozhodnutí.

Dnes by ještě mohl forint těžit z včerejšího vývoje domácí politické scény. Vysoké výnosy krátkých domácích dluhopisů by také mohly lákat další investory a forint znovu posílit. Odpolední vývoj pak bude záviset na amerických statistikách, které mohou změnit náladu na globálních trzích.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data