Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ navrhne valné hromadě zrušení části vlastních akcií, pokračování v jejich odkupu a zvýšení dividendy na dvojnásobek

ČEZ navrhne valné hromadě zrušení části vlastních akcií, pokračování v jejich odkupu a zvýšení dividendy na dvojnásobek

07.04.2008 17:16
Autor: 

Představenstvo energetické společnosti ČEZ na svém dnešním zasedání rozhodlo v souladu se závaznou dividendovou politikou o návrhu na výši dividendy ze zisku loňského roku, který bude předkládat valné hromadě akcionářů konané dne 21. května 2008. Představenstvo bude navrhovat hrubou dividendu ve výši 40 korun na jednu akcii.

Představenstvo rovněž rozhodlo o předložení návrhu na zrušení již odkoupených vlastních akcií a na udělení mandátu pro nový odkup realizovaný v závislosti na vývoji cash-flow ČEZ a situaci na finančních trzích.

Navrhovaná výše dividendy tak představuje nárůst o 100 procent oproti dividendě vyplacené v loňském roce, kdy činila 20 Kč/akcii. Celkem je na dividendy určeno více než 21 mld. Kč*. Majoritní vlastník, tedy stát, obdrží více jak 15 mld. Kč* (pozn. daň z příjmu za rok 2007 činí 8,4 mld. Kč).

Návrh na dividendu je tak v souladu s novou, v prosinci loňského roku přijatou a oznámenou, dividendovou politikou. Ta navýšila výplatní poměr dividend (pay-out ratio) z předchozích 40-50% na 50-60% čistého zisku bez vlivu mimořádných příjmů.

Představenstvo rovněž konstatovalo, že téměř dokončený program odkupu vlastních akcií, který schválila loňská valná hromada společnosti, splnil svůj cíl, tj. zefektivnit kapitálovou strukturu skupiny ČEZ. V loňském roce stoupl poměr čistého dluhu (dluh minus hotovost) vůči EBITDA z 0,3 na 1,0 (po zohlednění úvěru zhruba 15 mld , určeného na akvizici podílu ve společnosti MOL a přijatého v lednu letošního roku).

Akcie získané v probíhajícím, resp. dokončovaném kole zpětného odkupu akcií navrhne představenstvo valné hromadě zrušit, s výjimkou akcií určených účastníkům opčního programu. Pokud valná hromada zrušení akcií schválí, bude tento krok realizován v nejkratším možném termínu ve lhůtách daných obchodním zákoníkem. Zrušení vlastních akcií nemá žádný dopad do výsledku hospodaření ČEZ. Zrušení akcií však významně přispěje ke zlepšení poměrových ukazatelů firmy v přepočtu na akcii.

Představenstvo rovněž konstatovalo, že stávající kapitálová struktura nadále skýtá více než dostatečný prostor pro pokračování expanzivní strategie společnosti. ČEZ v současnosti pracuje na řadě akvizičních nebo rozvojových projektů, které hodlá financovat s využitím stávající volné dluhové kapacity a o kterých průběžně informuje veřejnost. Některé z připravovaných a uvažovaných projektů jsou navíc spojeny s vynaložením peněžních prostředků až několik let po jejich zahájení. Tyto projekty proto nemusí vést k optimální kapitálové struktuře s dostatečnou rychlostí a to zejména v případě, že se některé z nich nepodaří realizovat včas či předpokládaném objemu. Díky opatřením přijatých v rámci iniciativy programu efektivita a díky rostoucím cenám komodit na druhé straně vzrostlo očekávání volného cash-flow společnosti z provozní činnosti.

Z těchto důvodů představenstvo považuje za vhodné otevřít prostor pro případnou další optimalizaci kapitálové struktury prostřednictvím druhého kola zpětného odkupu vlastních akcií. Na program valné hromady proto zařadilo i rozhodnutí o možnosti nabytí vlastních akcií společnosti o dalších 10%. Na rozdíl od loňského roku ale ČEZ nepředpokládá, že by druhý program zpětného odkupu akcií byl realizován s takovou pravidelností jako ten první. Časování a rozsah zpětného odkupu bude dán aktuálním vývojem na finančních trzích, pravidelnou aktualizací prognózy cash-flow, časovým rozpadem investičních příležitostí a potřeb ČEZ a právními předpisy.

Představenstvo valné hromadě také navrhne úpravu stanov, kdy jednou z navrhovaných změn bude zvýšení počtu členů představenstva z dosavadních pěti na šest.

-----
*) Stav akcionářských podílů k 4. 4. 2008

Text je úplným zněním tiskové zprávy společnosti ČEZ

Názor Patrie najdete ZDE


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m